İçeriğe atla

Ester Bejarano

Ester Bejarano
Béjarano 2018'de
DoğumEster Löwy
15 Aralık 1924(1924-12-15)
Saarlouis, Almanya
Ölüm10 Temmuz 2021 (96 yaşında)
Hamburg, Almanya
Meslek
  • Şarkıcı
  • Akordeoncu
  • Aktivist
Tanınma nedeniAuschwitz Kadın Orkestrası'nda müzik yapan Holokost mağduru
Ödüller
  • Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı

Esther Béjarano (evlilik öncesi soyadı: Löwy; 15 Aralık 1924) – 10 Temmuz 2021), Alman şarkıcı, müzisyen ve aktivist.

Yaşamı

Béjarano, 15 Aralık 1924'te Saarlouis, Almanya'da doğdu. Soykırım esnasında Auschwitz Toplama Kampı'ndan kurtulan son kişilerden biriydi. .[1] II. Dünya Savaşı döneminden yakın arkadaşı Anita Lasker-Wallfisch ile birlikte Auschwitz Kadın Orkestrası'nda müzik yaptı.

Ayrıca müzik çalışmaları dışında Uluslararası Auschwitz Komitesi kurucu başkanı ve Nazi Rejimi Zulümleri Birliği'nin onursal başkanıydı.

Ölümü

Béjarano, 10 Temmuz 2021'de Hamburg, Almanya'da yaşlılığa bağlı nedenlerden 96 yaşında öldü.[2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Nieuwhof, Adri (6 Aralık 2018). "Why Auschwitz survivor Esther Bejarano supports BDS". The Electronic Intifada. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  2. ^ "Trauer um Holocaust-Überlebende : Esther Bejarano ist tot". Tagesschau (Almanca). 10 Temmuz 2021. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Große Trauer nach dem Tod von Esther Bejarano". ndr.de (Almanca). 10 Temmuz 2021. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  4. ^ Hofmann, Sarah Judith (10 Temmuz 2021). "Holocaust survivor, singer Esther Bejarano dies, aged 96". dw.com. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Gümrü</span> Ermenistanın en büyük ikinci şehri

Gümrü, Şirak ilinin en büyük şehridir. Başkent Erivan'nın 120 km kuzeybatısında yer alır, Ermenistan'nın ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Angela Merkel</span> 8. Almanya şansölyesi (2005–2021)

Angela Dorothea Merkel, Alman siyasetçi, devlet kadını ve akademisyendir. 2002-2005 yılları arasında muhalefet lideri, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Birliği lideri ve 2005-2021 yılları arasında Almanya şansölyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Özil</span> Türk asıllı Alman eski futbolcu

Mesut Özil, on numara mevkisinde oynamış Türk asıllı Alman eski futbolcudur. Teknik becerileri, yaratıcılığı, pas becerileri ve vizyonuyla tanınan oyuncu, kendi kuşağının en iyi orta saha oyuncularından ve oyun kurucularından biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda geniş orta saha oyuncusu olarak da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elie Wiesel</span> Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi

Eliezer Wiesel,, Aşkenaz Yahudisi Amerikalı edebiyatçı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Treblinka imha kampı</span>

Treblinka imha kampı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal altındaki Polonya'da inşa edilen ve işletilen en ölümcül ikinci imha kampıydı. Varşova'nın kuzey doğusunda, günümüzde Mazovya voyvodalığı olan Treblinka köyünün 4 km güneyindeki bir ormanda bulunuyordu. Kamp, Nihai Çözüm'ün en ölümcül aşaması olan Reinhardt Operasyonu'nun bir parçası olarak 23 Temmuz 1942 ile 19 Ekim 1943 tarihleri arasında faaliyet göstermiştir. Bu süre zarfında gaz odalarında 700.000 ila 900.000 Yahudi'nin ve 2.000 Roman'ın öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Treblinka'da Auschwitz-Birkenau dışındaki diğer Nazi imha kamplarından daha fazla Yahudi öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Höß</span> Auschwitz toplama kampının ilk komutanı

Rudolf Franz Ferdinand Höss, Holokost faili Alman SS subayı. Höss, Auschwitz toplama ve imha kampında en uzun süre görev yapan komutandı. Hitler'in "Nihai Çözüm" olarak bilinen Nazi işgali altındaki Avrupa'da Yahudi nüfusunu sistematik olarak yok etme emrini hızlandırmanın yollarını test etti ve uyguladı. Astlarından biri olan Karl Fritzsch'in girişimiyle Höss, 1 milyondan fazla insanın öldüğü gaz odalarında kullanılmak üzere Zyklon B pestisitini tanıttı.

Nihat Doğan, Kürt asıllı, Türk halk müziği şarkıcısıdır. 1994'te yayımlanan Kırdın Kalbimi ile profesyonel müzik kariyerine başladı. 2011'deki Survivor Ünlüler - Gönüllüler yarışmasına katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Porajmos</span>

Porajmos, Roman Kırımı veya Çingene Soykırımı, II. Dünya Savaşı'nda Nazi yönetimince gerçekleştirilen Çingenelere yönelik soykırımdır. Kelime anlamı olarak yok etme ve yıkım anlamına gelen Porajmos veya Pharrajimos ve yine toplu katliam anlamındaki Samudaripen kelimeleri bu soykırımı ifade etmede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Noémi Ban</span>

Noémi Ban, Macaristan doğumlu Amerikalı Yahudi Holokost Katliamı mağduru eğitimci ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<span class="mw-page-title-main">Renate Lasker-Harpprecht</span> Yazar ve gazeteci

Renate Lasker-Harpprecht, Alman yazar ve gazetecidir. Auschwitz ve Bergen-Belsen'de hapsedildi ve Holokost'tan sağ kurtuldu.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Macaristan'daki Yahudilerin tarihi, Macaristan Krallığı'na kadar uzanmaktadır; hatta bazı kayıtlara göre, 895 yılında Karpat Havzası'nı Macarların fethinden 600 yıldan daha uzun bir süre öncesine kadar uzanmaktadır. Yazılı kaynaklar, Yahudi topluluklarının Orta Çağ Macaristan Krallığı'nda yaşadığını kanıtlıyor ve hatta heterojen Macar kabilelerinin birkaç klanının Yahudiliği uyguladığı varsayılıyor. Yahudi yetkililer, 13. yüzyılın başlarında II. András'ın hükümdarlığı sırasında krala hizmet etti. 13. yüzyılın ikinci yarısından itibaren genel dini hoşgörü azaldı ve Macaristan'ın politikaları Batı Avrupa'daki Yahudi nüfusa yönelik muameleye benzer hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mel Mermelstein</span>

Mel Mermelstein Holokost'tan kurtulan bir Yahudi. Savaştan sonra yazar olarak yaşamına devam etti.

Rudolf "Rudi" Vrba, Slovak Yahudisi biyokimyacı. 1942 yılında, bir genç iken, Alman işgâli altındaki Polonya'da bulunan Auschwitz toplama kampına tehcir edildi. Nisan 1944'te, yani Holokost'un zirvesinde, kamptan kaçmasıyla ve orada yer alan toplu cinayetler hakkında detaylı bir raporun yazarı olmasıyla bilinir. Raporun İsviçre'de George Mantello tarafından dağıtılması, Temmuz 1944'te Macaristan'daki Yahudilerin toplu olarak tehcir edilmesinin durdurulması ve böylece 200 bin kişinin hayatının kurtarılmasıyla ilişkilendirilmiştir. Savaşın ardından Vrba biyokimya dalında eğitim gördü ve çoğunlukla İngiltere ve Kanada'da çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan'da Holokost</span>

Holokost'un Macaristan'daki tezahürleri, başta Mart 1944'te Macaristan'ın Nazi Alman işgâline girmesinin ardından yer almak üzere Macaristan Yahudilerinin yarısından fazlasının mülksüzleştirilmesi, tehcir edilmesi ve katledilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Árpád Weisz</span>

Árpád Weisz, orta saha pozisyonunda görev yapmış Macar eski millî futbolcudur. Yahudi asıllı olan Weisz, eşi ve çocuklarıyla beraber Naziler tarafından II. Dünya Savaşı'ndaki Holokost sürecinde Auschwitz-Birkenau'da öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Holokost için ispatlar ve belgeler</span>

Nazi Almanyası'nın 1941 ve 1945 yılları arasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmesi olan Holokost, tarihte en iyi şekilde belgelenmiş soykırımlardan biridir. Tüm Yahudi kurbanlarını listeleyen bir belge olmamasına rağmen yaklaşık altı milyon Yahudi'nin öldürüldüğüne dair kesin kanıtlar vardır. Ayrıca; Nazilerin, Yahudileri imha kamplarında ve gaz vagonlarında öldürdüğüne ve bunu Nihai Çözüm planı altında sistematik olarak yaptığına dair kanıtlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Romançenko</span>

Boris Timofiyoviç Romançenko, Ukraynalı halk figürü, aktivist ve Holokost mağduru. Esir olduğu Buchenwald, Peenemünde, Dora ve Bergen-Belsen toplama kamplarından sağ kurtuldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Harkov Muharabesi'nde Rus güçlerinin hava saldırısında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lily Ebert</span>

Lily Ebert "MBE", "BEM", Macaristan Yahudisi kökenli İngiliz insan hakları aktivisti ve yazar.