İçeriğe atla

Estampaj

Estampaj ya da Istampaj, (Fransızca: Estampage) kazınmış yahut kabartma olarak belirli bir yüzey üzerine işlenen bezemeler yahut yazıların, üzerine kağıt konulması suretiyle kopya edilmesi işlemi.

Epigrafide sıkça kullanılan bir yöntem olan estampajın başlıca ikiuygulaması vardır. Bunlardan birincisi kabartma yüzeyleri üzerine arada hava kabarcığı kalmamasına dikkat edilerek serilen kağıdın, bir süngerle ıslatılması ve ardından üzerine sert kıllı bir fırça ile vurulmasıdır. Bu uygulamada ıslanınca liflerine ayrılabilen bir kağıt kullanmak önemlidir. Bu sayede kağıdın tüm çukurlara girmesi sağlanır. Estampajın ikinci uygulaması ise ince bir kağıdın kabartma üzerine konularak kömür kalem ile yavaşça taranması ile olur. Ortaya çıkan koyuluk farkından kopya edilen motifler anlaşılmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kolaj</span>

Kolaj ya da kesyap, düz bir yüzey üzerine fotoğraf, gazete kâğıdı ve benzeri nesnelerin yapıştırılmasıyla ve bazen boya ile de karıştırılarak uygulanan bir resimleme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kabartma</span>

Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıt</span> Hamur durumuna getirilmiş türlü bitkisel maddelerden yapılan, yazı yazmaya, baskı yapmaya, bir şey sarmaya yarayan kuru, ince yaprak

Kâğıt, çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">İskambil kâğıdı</span> çeşitli oyunlar oynanan kart

Oyun kâğıdı, iskambil kâğıdı ya da sadece iskambil, iskambil oyunu'nda kullanılan kart'tır. 52 kartlık bir desteden oluşur. Bu elli iki kâğıtta 4 tane temel simge vardır. Bu simgeler maça, kupa, karo ve sinektir.

ISO 216, dünyanın çoğu ülkesinde kullanılan kâğıt boyutlarının standartlarını belirleyen ISO kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ebru</span> geleneksel boyama sanatı

Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Fırça ve boyaları özeldir.

<span class="mw-page-title-main">Madde</span> uzayda yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denirduyularla algılanabilen, bölünebilen, ağırlığı olan, yer kaplayan nesne

Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz)ve eylemsizliği olan canlı ve cansız varlıklara denir.

<span class="mw-page-title-main">Tifdruk</span>

Tifdruk, Matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Almanca Tiefdruck sözcüğünden gelmektedir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir. Bu teknikte basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir. Daha sonra metal tabaka üzerine baskı mürekkebi dökülür. Dökülen mürekkep metal levha üzerindeki çukurlara dolar. Daha sonra bu tabakanın üzerine baskı yapılacak malzeme konarak basınç uygulanır ve böylelikle çukurlardaki mürekkebin baskı yapılacak malzemenin yüzeyine geçmesi sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem kurabiyesi</span>

Acıbadem kurabiyesi, beze malzemelerinin içine acı badem eklenerek yapılan bir tatlıdır. Badem, şeker ve yumurta beyazı ile yapılır. Geleneksel tarife göre üstünde bir adet acı badem bulunur, ismi de buradan gelmektedir. Acıbadem her zaman bulunamadığı için onun yerine badem özü kullanılır. Bu bisküviler Türkiye'de birçok pastanede satılmaktadır. Ayrıca evlerde de yaygın şekilde yapılır.

Sahte para makinesi, Morötesi ışık yayarak özel imal edilmiş para kâğıtlarının içine lazerle işlenen hologram üzerinde özel bir parlama yaratarak paranın gerçek ya da sahte olduğunu tespit etmeye yarayan, şehir elektriği ile çalışan bir alettir.

<span class="mw-page-title-main">Fırın kâğıdı</span>

Fırın kâğıdı ya da pişirme kâğıdı, fırınlamada kullanılan selüloz tabanlı kâğıtlardır. Bazen yağlı kâğıt olarak da adlandırılmalarına rağmen çoğunlukla yağ içermezler, kâğıda yağlıymış gibi kayganlık hissi veren ve yapışmamasına sağlayan silikonize formül, mum ya da kromstearat gibi malzemeler kullanılır.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, 2013 yılında kurulan, Türkiye'nin ilk kâğıtçılık tarihi müzesi. Müze, kağıdın tarihi, üretimi ve korunması, kâğıt sanatları, Türkler ve kâğıt, kâğıt sanayisi, kitabın ve kütüphaneciliğin tarihi gibi konularda bilgi vermektedir. Ayrıca müzede İbrahim Müteferrika'nın orijinal baskıları bulunmaktadır.

Dijital kâğıt (veya bilgisayar ekranına, elle yazılan dijital belgeler oluşturmak için dijital bir kalemle birlikte kullanılan desenli kâğıttır. Yazdırılan nokta deseni kağıdın üzerindeki konum koordinatlarını benzersiz olarak tanımlar. Dijital kalem, bu kalıbı el yazısını saklamak ve bir bilgisayara yüklemek için kullanır.

Dijital baskı dijital bazlı görselin doğrudan çeşitli materyallerin üzerine basılması.

<span class="mw-page-title-main">Duvar kâğıdı</span>

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Not panosu</span>

Pano, kâğıtı yerinde tutmak için üst kısmında klipsli ince, sert bir tahta. Bir pano, özellikle diğer yazı yüzeyleri mevcut olmadığında, bir elinizle diğerine yazı yazarken, bir elinizle kağıdı desteklemek için kullanılır. İlk formlar 1870-71'de patenti alınmış ve tahta pano olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mukavva</span>

Mukavva, daha kalın ve üstün dayanıklılığa veya diğer mekanik özelliklere sahip kâğıt bazlı ürünler için genel bir terimdir. Yapı, karton olarak bilinen kalın bir tabakadan oluklu ve düz tabakalardan yapılmış oluklu mukavvaya kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk kebabı</span>

Tavuk kebabı, tavuk eti ile yapılan bir kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">Zımpara kağıdı</span>

Cam kağıdı veya kaplamalı aşındırıcı da denilen zımpara kağıdı, bir yüzüne aşındırıcı madde yapıştırılmış kağıt veya bez tabakalarından oluşan bir malzeme türüdür.