Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.
Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.
Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.
Fransız Guyanası (Fransızca: Guyane française, Amerika kıtasının güneyinde, kuzeydoğu kıyısında, Fransa'ya bağlı denizaşırı il. Sınır komşularını doğu ve güneyde Brezilya, batıda ise Surinam oluşturmaktadır. İlin kuzey kesiminde Atlas Okyanusu bulunmaktadır. İlin başkenti Cayenne'dir. 2013 yılında sayılan 250.109 nüfusuyla ülke nüfusunun yarısını oluşturmaktadır. Fransız Guyanası Avrupa Birliği bölgesi içerisindedir. Bölgenin resmi para birimi Euro'dur.
Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.
VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.
Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’de dökülen bir nehirdir.
Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.
Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.
Baykuşgiller (Strigidae), tüm baykuşların sınıflandığı Strigiformes takımını oluşturan familyalardan biridir ve tipik baykuş türlerini içerir.
Çu veya Çuy Nehri, kuzey Kırgızistan ve güney Kazakistan'dan akan, ortalama uzunluğu 1,186 kilometre olup Kırgızistan'nın en uzun nehridir.
Limpopo Nehri, güney Afrika'nın ortasından başlayarak doğuya doğru akarak Hint Okyanusu'na dökülen bir nehirdir. Ortalama 1,750 km uzunluktadır ve havza alanı 415,000 km² büyüklüktedir. Nehir ağzındaki yıllık ortalama debi 170 m³/s'dir. Afrika'daki Hint Okyanusu'na dökülen nehirler arasında ikinci en büyük nehirdir.
Guyana Uzay Merkezi, Fransız Guyanası'nda bulunan bir uzay merkezidir. Merkez 1964 yılında kurulmuş olup Kourou şehri yakınlarında yer almaktadır. Merkez, Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi ile Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılmaktadır. Avrupa Uzay Ajansı merkezin yıllık bütçesinin üçte ikisini ödemekte ve aynı zamanda Ariane roketlerinin geliştirilmesini finanse etmiştir.
Britanya Guyanası, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Güney Amerika'ya dahil edilen bölümünde yer alan eski Büyük Britanya Kraliyet Kolonisi. Söz konusu koloni bölgesi 1966 yılında Guyana ismi ile bağımsızlığını kazanmıştır.
Nyabarongo, Ruanda'da yer alan ve Nil'in üst kollarının bir parçasını oluşturan büyük bir nehirdir. 297 km uzunluğundadır ve bütünüyle Ruanda içinde yer alan en uzun nehirdir. Nehir, ülkenin güney batısındaki Mbirurume ve Mwogo'nun çatında yolculuğuna başlar. Bu iki nehir Nyungwe Ormanı'ndan kaynağını alır ve kimilerince Nil'in en uzak kaynağı olarak kabul edilir. Nyabarongo, başlangıç noktasından itibaren, 85 km boyunca kuzeye doğru akar ve Batı ve Güney İlleri arasındaki sınırı oluşturur. Nehir, Mukungwa Nehri ile birleştikten sonra, 12 km doğuya doğru akar ve bu noktadan sonra 200 km boyunca Güneydoğu'ya doğru akar. Bu uzun yolculuğu boyunca nehir, önce Kuzey ve Güney İlleri arasında, daha sonra Kigali ve Güney İli arasında ve son olarak Kigali ve Doğu İli arasında sınır işlevi görür. Nehir daha sonra Doğu İli içine girer ve Burundi sınırına yakın bir noktada rotasını tamamlar. Nyabarongo Nehri, hem Rweru Gölü'ne hem de Akagera Nehri'ne hem küçük hem de karmaşık bir delta ile boşalır. Akagera Nehri, Nyabarongo deltasından sadece 1 km uzaklıktaki Rweru Gölü'nden dışarı taşmaktadır. Nyabarongo deltasının hemen hemen tüm kolları göle akar, ancak deltanın sadece bir kolu, doğrudan Akagera Nehri'ne boşalır. Akagera Nehri sonunda Victoria Gölü'ne akar ve Nil'i oluşturur.
Guyana kalkanı, Güney Amerika levhasının üç kratonundan biri. Kuzey sahilinin bir bölümünü oluşturan kuzeydoğu Güney Amerika'da 1,7 milyar yıllık bir Kambriyen öncesi jeolojik oluşumudur. Kalkandaki daha yüksek rakımlara tepui adı verilen masa benzeri dağların bulunduğu Guyana Dağlığı denir. Guyana Dağlığı, ayrıca Angel Şelalesi, Kaieteur Şelalesi ve Kuquenan Şelalesi gibi şelalelerin kaynağıdır.
Iwokrama Ormanı, iç Guyana'da, Guiana Kalkanı'nın merkezinde yaklaşık 3.710 kilometrekare (1.430 sq mi) büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır ve dünyadaki son dört el değmemiş tropikal ormanlardan biri olarak kabul edilir. Yağışlarda, yer şekillerinde, insanlık tarihinde ve biyolojik topluluklarda önemli bir geçiş bölgesini temsil eder.
Amazon Havzası, Güney Amerika'nın Amazon Nehri ve kolları tarafından beslenen bölümüdür. Amazon drenaj havzası 6.300.000 kilometrekare (2.400.000 sq mi) bir alanı kaplamaktadır ve bu değer Güney Amerika kıtasının yaklaşık %35,5'ini oluşturmaktadır. Havza Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası (Fransa), Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela ülkeleri sınırları içinde yer almaktadır.
Guayana Esequiba, Essequibo Nehri'nin batısında 159.500 km²'lik Guyana tarafından yönetilen ve kontrol edilen ancak Venezuela tarafından hak iddia edilen tartışmalı bir bölgedir. Sınır anlaşmazlığı İspanya ile Birleşik Krallık ve Hollanda arasında sömürgeci güçlerden miras kaldı ve Guyana'nın 1966'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmasıyla daha da karmaşık hale geldi.
Tyne Nehri, İngiltere'nin kuzeydoğusunda bulunan bir nehirdir. Nehir, Cumbria ve Northumberland civarında başlayarak Tynemouth'ta denize dökülmektedir.