İçeriğe atla

Esperanza Üssü

Koordinatlar: 63°23′49″G 56°59′53″B / 63.39694°G 56.99806°B / -63.39694; -56.99806
Esperanza Üssü
Base Esperanza
Esperanza Üssü
Harita
Genel bilgiler
TürAntarktika araştırma istasyonu
KonumTrinity Yarımadası, Graham Toprakları
Koordinatlar63°23′49″G 56°59′53″B / 63.39694°G 56.99806°B / -63.39694; -56.99806
Açılış1953
Sahip Arjantin
İşletmeciArjantin Antarktika Enstitüsü
Resmî site

Esperanza Üssü (İspanyolcaBase Esperanza), Antarktika'da bulunan bir Arjantin araştırma istasyonudur. İstasyon, 1953 yılında açılmış olup[1] Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Trinity Yarımadası'nda yer almaktadır.

Üs, 43 binadan oluşmakta olup 3.744 m²'lik kapalı bir alana sahiptir. Ağırlıklı olarak üste glasiyoloji, sismoloji, oşinografi, kıyı ekolojisi, biyoloji, jeoloji ve limnoloji gibi araştırma projeleri yürütülmektedir.

Üs, Antarktika'da doğan ilk kişi olan Emilio Palma'nın doğum yeridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Gral. Jorge Leal: un expedicionario en la Antártida". Canal Encuentro (İspanyolca). Presidencia de la Nación. 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  2. ^ 60 años de Base Esperanza 14 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Fundación Marambio (İspanyolca)

Konuyla ilgili yayınlar

  • Antarctica. Sydney: Reader's Digest, 1985, p. 156-157.
  • Child, Jack. Antarctica and South American Geopolitics: Frozen Lebensraum. New York: Praeger Publishers, 1988, p. 73.
  • Lonely Planet, Antarctica: a Lonely Planet Travel Survival Kit, Oakland, CA: Lonely Planet Publications, 1996, 302-304.
  • Stewart, Andrew, Antarctica: An Encyclopedia. London: McFarland and Co., 1990 (2 volumes), p. 469.
  • U.S. National Science Foundation, Geographic Names of the Antarctic, Fred G. Alberts, ed. Washington: NSF, 1980.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ross Adası</span>

Ross Adası, Antarktika'nın Ross Denizi'nde, Victorialand sahili yakınında volkanik bir ada. Adayı 1841 yılında James Clark Ross keşfeder ve Robert Falcon Scott adaya onun adını verir. Adada Ross'un, gemileri HMS Erebus ve HMS Terror ile adlandırdığı, iki faal volkan Terör Dağı ve Erebus Dağı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Shetland Adaları</span>

Güney Shetland Adaları, Antarktika Yarımadası'nın 120 km kuzeyinde bulunan bir takımadadır. 1962'den bugüne Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları adı altında yönetilmektedir. 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması gereğince imza atan diğer ülkeler, adaların idaresini ne resmî tanımışlardır ne de reddetmişlerdir. Askerî amaç haricî imza atan her ülke bu adaları dilediği şekilde kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Marie Byrd Toprakları</span>

Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aboa Araştırma İstasyonu</span>

Aboa Araştırma İstasyonu, Finlandiya'nın Antarktika'daki araştırma istasyoudur. Adı Turku'nun Latince adından gelmektedir. 1988 yılında Kraliçe Maud Toprakları'da sahilden 130 kilometre içeride Vestfjella Dağları'nda Basen adı verilen bir nunatak üzerinde kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı, Antarktika'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetine bağlı bir organizasyon. 1959 yılında kurulmuştur. Antarktika'nın yanı sıra Güney Okyanusu'ndaki gemilerden ABD'nin bilimsel araştırmalarını ve ilgili lojistik hizmetlerini yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">McMurdo Üssü</span>

McMurdo Üssü Amerika Birleşik Devletleri'nin Antarktika araştırma merkezidir. Ross Adası'nın güney burnunda, Yeni Zelanda'nın hak iddia ettiği Ross Bölgesinde, McMurdo Koyunun kıyısında bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı (USAP) tarafından yürütülmektedir. Antarktika'daki en büyük topluluktur, 1258 kişiye kadar barınak sağlayabilir. Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu'na giden bütün kargo ve personel McMurdo'dan geçer. Adını Archibald McMurdo'nun adlandırdığı McMurdo Koyu'ndan alır.

<span class="mw-page-title-main">James Ross Adası</span>

James Ross Adası, Antarktika Yarımadası'nın kuzeydoğusunda bulunan bir adadır. Ada, Graham Toprakları'nın kuzeyinde bulunan birkaç adadan biri olup 1.630 metreye kadar yükselen düzensiz bir şekle sahiptir ve kuzey-güney doğrultusunda 64 km uzanır. Antarktika Yarımadası'dan Prens Gustav Kanalı ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Casey İstasyonu</span> Antarktikada bulunan bir Avustralya araştırma istasyonu

Casey İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Avustralya araştırma istasyonudur. İstasyon, Şubat 1969 tarihinde açılmış olup Bailey Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Casey İstasyonu, Avustralya'nın Antarktika'daki üç kalıcı araştırma istasyonundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Akademik Vernadski</span>

Akademik Vernadski, Antarktika'da bulunan bir Ukrayna araştırma istasyonudur. İstasyon, ilk olarak 1947 yılında Birleşik Krallık'ın Faraday İstasyonu olarak açılmış olup 1996 yılında Ukrayna'ya devredildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Arjantin Adaları'nda bulunan Galindez Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu</span> araştırma istasyonu

Comandante Ferraz Antarktika İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Brezilya araştırma istasyonudur. İstasyon, 6 Şubat 1984 tarihinde açılmış olup Birleşik Krallık'a ait eski G Üssü arazisi üzerine inşa edildi. Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">General Bernardo O'Higgins Üssü</span> Antarktikada bulunan bir Şili araştırma istasyonu

General Bernardo O'Higgins Üssü, Antarktika'da bulunan bir Şili araştırma istasyonudur. İstasyon, 18 Şubat 1948 tarihinde açılmış olup Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Trinity Yarımadası'nda bulunan Legoupil Burnu'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Presidente Eduardo Frei Montalva Üssü</span>

Presidente Eduardo Frei Montalva Üssü, Antarktika'da bulunan bir Şili araştırma istasyonudur. İstasyon, 1969 yılında açılmış olup Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda Escudero ve Bellingshausen istasyonlarının yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orcadas Üssü</span>

Orcadas Üssü, Antarktika'da bulunan bir Arjantin araştırma istasyonudur. İstasyon, 1903 yılında İskoçya istasyonu olarak açılmış olup 1904 yılında Arjantin'e devredildi. Güney Orkney Adaları'nda bulunan Laurie Adası'nda yer almaktadır ve halen faaliyette olan en eski istasyonlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Kliment Ohridski Üssü</span>

Aziz Kliment Ohridski Üssü, Antarktika'da bulunan bir Bulgar araştırma istasyonudur. İstasyon, 29 Nisan 1988 tarihinde açılmış olup Güney Shetland Adaları'nda bulunan Livingston Adası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shōwa İstasyonu</span> Antarktikada bir üs

Shōwa İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Japon araştırma istasyonudur. İstasyon, 1957 yılında açılmış olup Kraliçe Maud Toprakları'nda bulunan Doğu Ongul Adası'nda yer almaktadır.

Antarktika'da suç nispeten nadir olsa da, izolasyon ve can sıkıntısı bölgedeki bazı insanları olumsuz şekilde etkileyip suça yol açabilmektedir. Alkolizm adada bilinen bir problemdir ve kavgalar ile istenmeyen teşhirciliğe yol açmıştır. Antarktika'da gerçekleşmiş diğer suçlara yasadışı uyuşturucu kullanımı, vahşi hayvanlara işkence etmek ve öldürmek, çevresel olarak hassas bölgelerde motosiklet yarıştırmak, ölümcül bir silahla saldırı, cinayete teşebbüs ve kundakçılık dahildir. Kıtada cinsel istismar da rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Antarktika Araştırma İstasyonu</span>

Türk Antarktika Araştırma İstasyonu veya TARS, Antarktika'da bulunan bir araştırma istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika'nın kolonileştirilmesi</span>

Antarktika'nın kolonileştirilmesi, Antarktika kıtasında aileler de dahil olmak üzere insanların yaşadığı Antarktika'da sivil yerleşimlerin kurulması anlamına gelir. Şu anda kıta yalnızca iki sivil koloniye ev sahipliği yapıyor; Arjantin tarafından yönetilen Esperanza Üssü ve Şili tarafından yönetilen Villa Las Estrellas'ın yanı sıra geçici bir bilim insanı ve destek personeli popülasyonuna sahip yaklaşık 70 bilimsel ve askeri üs. Antarktika, Antarktika Yarımadası'ndaki Arjantin ve Şili'ye yakınlığına rağmen Dünya üzerinde yerli halkın bulunmadığı tek kıtadır.