İçeriğe atla

Esperanto edebiyatı

Esperanto edebiyatı aslında bu yapay dilin resmi yayımının öncesinde, Esperanto dilinin yaratıcısı L. L. Zamenhof tarafından başlamıştır. Zamenhof geliştirmekte olduğu dile şiir ve düzyazılar tercüme ederek dilin eksiksizliğini ve anlaşılabilirliğini test etmiş ve birkaç tercümesini dilin ilk kitabı olan Unua Libro'nun ekleri olarak yayımlamıştır. Dilin başka erken konuşmacıları şiirler, hikâyeler ve kompozisyonlar yazmışlardır; Henri Vallienne Esperanto dilinde ilk romanı yazan kişi olmuştur. Bir avuç şiirin dışında, Esperantonun ilk 20 yılındaki edebiyat ürünlerinin çoğu bugün sadece tarihsel ilgiye değer olarak görülmektedirler.

Esperanto Dünya Kongresi, Rotterdam 2008 de Esperanto kitapları

İki dünya savaşı arasında birkaç yeni şair ve romancı ilk eserlerini yayınladılar, bunların içinde henüz yeni sayılan bu dilde mükemmel eserler sunanlardan bazıları şunlardır: Julio Baghy, Eŭgeno Miĥalski, Kálmán Kalocsay, Heinrich Luyken ve Jean Forge.

Modern yazarlar arasında Claude Piron ve William Auld yer alır, bu sonuncusu Nobel Edebiyat Ödülü'ne birkaç kez aday olarak gösterilmiştir.

Gözleri görmeyen ve Japonya ile Çin'de 1910 ve 1920'lerde yazan ve ders veren Rus Esperantist Vasilij Eroŝenko'nun eserleri ile başlayarak körler (Braille) alfabesinde de birçok Esperanto eser yayınlanmıştır.

Harold Brown da Esperanto dilinde birkaç modern oyun yazmıştır.

Bugüne kadar Esperanto dilinde 25.000'den fazla eser yayınlanmıştır[] ve en büyük Esperanto kitap hizmeti veren Esperanto Dünya Derneği 4.000'den fazla kitabı kataloğunda barındırmaktadır. Esperanto dilinde 100'den fazla orijinal roman, kısa hikâyeler ve şiir koleksiyonları yayınlanmıştır. İki büyük magazin Fonto ve Literatura Foiro, düzenli olarak yayınlanmaktadır; bazı başka magazinler ise, Monato gibi, kurgu yazılar yayınlamaktadır.

Esperanto edebiyatının en kapsamlı rehberi olan, Geoffrey Sutton'un Concise Encyclopedia of the Original Literature of Esperanto (728 sayfa), Esperanto Konuşan Yazarlar Derneği'nin (Esperanto-speaking Writers' Association) himayesi ile MONDIAL tarafından yayınlanmıştır, New York, N.Y., 2008, ISBN 978-1-59569-090-6.

Esperanto edebiyatının bazı ana şahısları:

  • Marjorie Boulton
  • William Auld
  • Julio Baghy
  • Kazimierz Bein
  • Jorge Camacho
  • Vasili Eroshenko
  • Antoni Grabowski
  • Kálmán Kalocsay
  • Nikolai Vladimirovich Nekrasov
  • Mauro Nervi
  • Claude Piron
  • Frederic Pujulà i Vallès
  • Baldur Ragnarsson
  • Raymond Schwartz
  • Vladimir Varankin
  • Kitzo Hekotormos

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

Esperanto (

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Enid Mary Blyton, İngiliz çocuk kitapları yazarı. Afacan Beşler, Gizem Avcıları, Gizli Yediler, Yaramaz Kızlar, İkizler Okulda ve adlı serileri ile de tanınmıştır. Enid Mary Blyton'un Ayşecan ve Tombiş'in Maceraları serileri de yayınlanmıştır.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Britanya edebiyatı, Birleşik Krallık, Man Adası ve Kanal Adaları'nın edebiyatıdır. Bu edebiyat başlıca İngilizce yazılmış olmakla beraber Galce, İskoçça, İrlandaca ve diğer dillerin de edebiyatlarını da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

M. Sunullah Arısoy, Türk şair ve yazar.

Kürt edebiyatı, Kürtçe ile yaratılmış sözlü ve yazılı edebi eserleri kapsayan edebiyat. İslam öncesi Kürt edebiyatına dair hiçbir bilimsel bulgu ve bilgi yoktur. Kürt anlatılarının büyük bir kısmı sözlü şekilde yayılmış ve bu sözlü edebiyat bugün de sürmektedir. 20. yüzyılın başına kadar olan yazılı edebiyat ise şiir şeklindedir. Nesrin gelişmesi ise daha çok politik ve sosyal gelişmeler sayesinde olmuştur. Avrupa ülkelerine göçün artmasıyla birlikte yüzü kendi topraklarındaki gelişmelere dönük olan yeni bir tür sürgün edebiyatının da geliştiği görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hipermetin romanı</span>

Hipermetin romanı veya Hiper-roman, edebiyatta bir roman türü. Hipermetin ile yaratılan edebiyattır. Bu tür şiirsel metinlere ise Hiper Şiir denir. Bu türler günümüzde elektronik edebiyata ait en iyi örneklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Unua Libro</span> Uluslararası dil Esperantoyu tarif eden ilk yayındır

Unua Libro uluslararası dil Esperanto'yu tarif eden ilk yayındır. Esperanto'nun yaratıcısı Dr. L.L. Zamenhof tarafından hazırlanıp Temmuz 26, 1887 tarihinde Varşova 'da ilk kez olarak Rusça dilinde yayımlanmıştır. Sonraki beş yıl içinde Rusça, İbranice, Lehçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerinde kopyaları yayımlanmıştır. Bu kitapçık içinde Lord's Prayer duası, bazı İncil sureleri, bir mektup, şiir, dilin gramerinin temel 16 kuralı ve 900 kelimeden meydana gelen temel vokabüleri içermekteydi. Zamenhof kitabında, "uluslararası bir dil, ulusal dil gibi, ortak bir değerdir" ilanında bulunarak dili kamuya mal etmiştir. Zamenhof eserini "Doktoro Esperanto" takma adı ile imzalamıştır. Bu yeni dili öğrenmeye başlayanlar dile doktorun bu takma adından "Esperanto" demeye başlayınca kısa zamanda bu isim dilin resmi adı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Julio Baghy</span>

Julio Baghy, Macar bir aktör ve Esperanto hareketinin önde gelen yazarlarından biriydi. Birçok ünlü romanın yazarıdır, ancak özellikle şiir alanında Esperanto'daki ustalığını kanıtlamıştır.

LL Zamenhof 1870'lerde ve 80'lerde Esperanto'yu geliştirdi ve 1887'de bu dil hakkındaki ilk yayını Unua Libro'da yayınladı. Esperanto konuşmacılarının sayısı o zamandan beri kademeli olarak arttı, ancak hükûmetlerden ve uluslararası kuruluşlardan çok fazla destek görmedi ve bazen yasa dışı ilan edildi veya bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Esperantujo</span> Esperanto dilinin konuşulduğu tüm yerler

Esperantujo ya da Esperantio Esperanto telaffuz: [esperanˈtio] Esperanto topluluğu, Esperanto dilini konuşanlar ve kültürünü yaşatanlar topluluğunun yanı sıra dilin kullanıldığı yerler ve kurumlardır. Terim "bir ülkeyi niteleme" amacıyla da kullanılmaktadır.

Yidiş edebiyatı, Aşkenaz Yahudilerinin Yidiş dilinde üretilmiş yazılı eserler bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Esperanto Akademisi</span>

Akademio de Esperanto, Boulogne Bildirgesi'ne uygun olarak Fundamento de Esperanto ile tutarlı olacak şekilde Esperanto dilinin evrimini yöneten bağımsız bir Esperanto konuşmacıları kuruluşudur. Académie française ve Real Academia Española'dan sonra modellenen Esperanto Akademisi, Esperanto dilinin yaratıcısı L. L. Zamenhof tarafından ilk Dünya Esperanto Kongresi'nde önerildi ve kısa süre sonra Lingva Komitato adı altında kuruldu. Bu Komitenin Akademio adında bir "üstün komisyonu" vardı. 1948'de, genel bir yeniden yapılanma çerçevesinde, Dil Komitesi ve Akademi birleşerek Akademio de Esperanto'yu oluşturdu.