İçeriğe atla

Esmahan Aykol

Esmahan Aykol (d. 1970) Türk asıllı Alman romancı. Kati Hirschel'in eşlik ettiği kitaplarla bilinmektedir.

Esmahan Aykol
Doğum1970
Edirne
VatandaşlıkTürkiye, Almanya
Alma materİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
Humboldt Üniversitesi, Berlin
Türsuç kurgu

Biyografi

Esmahan Aykol Edirne'de 1970 yılında, kökeni karışık bir göçmen ailede dünyaya gelmiştir. Babası Makedonyalı, büyükannesi ise Bulgardır. Hem annesi hem babası avukattır. Almancanın ikinci dil olarak öğretildiği bir İngiliz yatılı okulunda eğitim almıştır.[1]

Akyol, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve Berlin Humboldt Üniversitesi'nde hukuk üzerine bir yüksek lisans yapmıştır, bitirme tezi Türk ve Alman boşanma hukuku arasındaki ayrımcılıklar ve farklar üzerinedir. İstanbul'daki çalışmaları sırasında Türk kültür dergilerinde şehrin sokak çocukları gibi sosyal meseleler üzerine makaleler yazmıştır. 1996'da derecesini almasının ardından bir arkadaşıyla bar açmıştır, fakat başarısız olmuştur. Sonrasında eşiyle Berlin'e taşınmış ve burada Türkçe suç kurgu romanları yazmaya başlamıştır.[2]

Aykol'un ilk romanı olan Kitapçı Dükkani 2001 yılında yayınlanmıştır. Ona İstanbul'un tek suç kurgu kitabevi olan Kati Hirschel ve suç kurgu romanlarına olan tutkusunun ve merakının cinayet araştırmalarına ittiği bir Alman kadın eşlik etmiştir. Bu kitap en çok satanlar listesine girmiştir ve ardından devam kitapları olarak Kelepir Ev (2003), Şüpheli Bir Ölüm (2007) ve Tango İstanbul (2012) izlemiştir. 2015 yılında, üç kitap da İngilizce diline tercüme edilmiştir.

2006 yılında Aykol, başarısız bir aşk ilişkisinin ardından Londra'ya kaçan Ece isimli bir kadın hakkındaki Savrulanlar kitabını yayımlamıştır.[3] Bu kitap Türkiye'deki Ermeni ve Kürt halkları tarafından anlatılan eski hikâyelere atıfta bulunmaktadır. Ece, yabancı bir ülkede kısılıp kalmıştır ve Ermeni bir kuyumcu olan dedesi tarafından anlatılan 1915 olayları hakkındaki hikâyeleri hatırlar.[4] Romanında özgünlük yakalayabilmek adına Akyol, Kreuzberg'de bir kuyumcu dükkanında ve İstanbul'da Ermeni bir gümüşçünün yanında eğitim almıştır.

Aykol, Berlin ve İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır. Alman vatandaşlığı almıştır.

Seçilen eserler

Suç kurgu

Roman

İngilizceye çevrilen kitapları

Kaynakça

  1. ^ Christiane Von Korff (30 Eylül 2008). "Die Nomadin". Der Spiegel (Almanca). 18 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Iris Alanyali (4 Ekim 2003). "Literatur: Esmahan Aykol und der Sex I'm Hausflur". Die Welt (Almanca). 19 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Aygül Cizmecioglu (14 Ocak 2008). "Between Fiction and Reality". Deutsche Welle. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Şener Bağ (2009). "Remarks on the Novel Savrulanlar by Esmahal Aykol". Catharina Dufft (Ed.). Turkish Literature and Cultural Memory: "multiculturalism" as a Literary Theme After 1980. Otto Harrassowitz. ISBN 978-3-447-05825-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akın</span> Türk film yönetmeni

Fatih Akın, Türk-Alman yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezaevi</span> hükümlülerin içinde tutuldukları yapı

Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Guenter Lewy</span> Amerikalı siyasetbilimci ve yazar

Guenter Lewy (1923-), ABD'nin Massachusetts eyaletinde bulunan Massachusetts Üniversitesi'nden emekli profesör ve tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

<i>İstanbullular</i>

İstanbullular, Buket Uzuner'in 2007 yılında yayınladığı romanıdır. İstanbullular romanı, Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde, İstanbul ile çeşitli yönden bağlantıları olan, 15 kişinin hayatla, kendileriyle, hiç beklenmedik büyük bir tehditle ve İstanbul' un kendisiyle yüzleşmelerinin hikâyesini anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Tucholsky</span> Alman yazar (1890-1935)

Kurt Tucholsky, Alman gazeteci ve yazardır. Kaspar Hauser, Peter Panter, Theobald Tiger ve Ignaz Wrobel adlı takma adlarla da yazılar yazmıştır. Tucholsky Weimar Cumhuriyeti'nin en önemli gazeteci-yazarlarındandır. Politik bir gazeteci ve haftalık dergi "Die Weltbühne"nin yayıncılarından birisi olarak Heinrich Heine geleneğinde toplumcu-gerçekçi, toplumu eleştiren bir yazar olduğunu kanıtlamıştır. Aynı zamanda bir taşlama (hiciv) ustası, kabare yazarı, şarkı sözü yazarı, romancı ve şairdir. Kendisini demokrat, barışsever ve antimilitarist olarak tanımlayan Tucholsky, öncelikle politika, ordu ve yargı içindeki antidemokratik eğilimlere ve özellikle nasyonal sosyalizmin tehditlerine karşı uyarılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hak</span> Kişinin hukuken korunan ve kendisine bu korumadan yararlanma yetkisi veren menfaat

Hak, kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Kişilerin lehlerine olan bir durumun kanunlar tarafından korunması, bu korumaya uymayan kişilere karşı ise kanuni girişimlerde bulunulması gibi yetkiler verir. Esasen Arapçada hukuk kelimesinin tekil hâli olan bu kelime, zamanla kişilerin hukuken korunan menfaatlerini tanımlamak için kullanılırken, hakların oluşturduğu düzene ise hukuk adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emine Sevgi Özdamar</span> Türk yazar

Emine Sevgi Özdamar, Türk yazar, tiyatro oyuncusu ve dramaturg.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kırımı</span> Osmanlı İmparatorluğunda ikamet eden Ermenilerin savaş boyunca göçe zorlanması ve sistematik katli

Ermeni Kırımı, 1915 Olayları/Ermeni Tehciri veya Ermeni Soykırımı, Osmanlı hükûmetinin Ermenilere karşı gerçekleştirdiği sürgün ve katliamlardır. Etnik temizliğin sonucunda ölen Ermenilerin sayısı tartışmalıdır; sayı, çeşitli araştırmacılara göre 600.000 ile 1,5 milyon arasında değişiklik gösterir. 1914 yılında Osmanlı topraklarında yaşayan Ermeni nüfusu yapılan farklı tahminler mevcuttur. Osmanlı resmî kayıtlarına göre 1.2 milyon ile Ermeni Patrikhanesi'ne göre 1 milyon 914 bin 620 Ermeni yaşamaktaydı. 1922 sayımlarına göre ise 817 bin Ermeni 'mülteci' olarak Osmanlı topraklarını terk etmiş, 95 bin Ermeni ise din değiştirerek Türkiye topraklarında yaşamaya devam etmiştir. Bu tahminlere göre Osmanlı topraklarında bulunan 900 bin hayatta kalmışken, 300 bin ile 1 milyon arasında Ermeni hayatını kaybetmiştir. Olayların başlangıç tarihi çoğunlukla 250 Ermeni aydının ve komite liderinin Osmanlı yöneticileri tarafından İstanbul'dan Ankara'ya sürüldüğü ve birçoğunun öldürüldüğü 24 Nisan 1915 ile ilişkilendirilmektedir. Ermeni Kırımı, sağlıklı erkek nüfusun toptan öldürülmesi ya da askere alınarak zorla çalıştırılması ve sonrasında kadın, çocuk ve yaşlılarla birlikte ölüm yürüyüşü koşullarında Suriye Çölü'ne sürülmesi gibi olaylarla birlikte I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında iki aşamada gerçekleşti. Osmanlı askerlerinin koruması eşliğinde yaşadıkları yerlerden sürülen Ermeniler; sürgün sırasında yiyecek ve su sıkıntısı yaşadı; ayrıca çeşitli raporlara göre zaman zaman soygun ve katliamlara maruz kaldı. Ülke genelindeki Ermeni diasporası, genel anlamda Ermenilerin Doğu Anadolu'dan sürülme işleminin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Mann</span> Alman yazar (1906 – 1949)

Klaus Heinrich Thomas Mann, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Soğomon Tehliryan</span> Ermeni kontrgerilla (1896-1960)

Soğomon Tehliryan, Osmanlı İmparatorluğu'nun eski sadrazamı Talat Paşa'ya, 15 Mart 1921'de Berlin'de suikast düzenleyerek öldüren Osmanlı Ermenisi devrimci ve komitacıydı. Daha önce Osmanlı gizli polis servisi için çalışan ve 24 Nisan 1915'te tehcir edilen Ermeni aydınların listesinin hazırlanmasına yardımcı olan Harutyan Mıgırdiçyan'ı öldürdükten sonra bu suikastı gerçekleştirmekle görevlendirilmiştir. Bu suikast, Nemesis Operasyonu'nun bir parçasıydı ve Ermeni histografisine göre Birinci Dünya Harbi sırasında Osmanlı İmparatorluk Hükûmeti tarafından düzenlenen Ermeni Kırımı'nın bir nevi intikam planıydı. Tehliryan, Ermeniler tarafından ulusal bir kahraman olarak kabul edilir.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

Gülfem Pamuk, Türk yazar ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Talat Paşa suikastı</span> 214. Osmanlı Sadrazamının uğradığı suikast

Talat Paşa suikastı, 15 Mart 1921'de eski Osmanlı sadrazamı ve İttihat ve Terrakinin kurucularından Talat Paşa'nın Berlin'de Ermeni öğrenci Soğomon Tehliryan tarafından yapılan suikast sonucu öldürülmesidir. Duruşması sırasında Tehliryan, "Bir adam öldürdüm ama katil değilim" dedi ve jüri kararıyla beraat etti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Ermeni Kırımı'nın mirası</span>

1915 ve 1917 yılları arasında en az 800.000 Ermeni'nin öldürüldüğü Ermeni Kırımı, yaşanmasından uzun yıllar sonra bile Türk toplumunda hissedilecek derin etkiler bıraktı .Anadolu Hareketi'nin 1919 tarihli bir yayını, Ermenilere karşı sistematik bir "imha" politikasının uygulandığını ve İttihat ve Terakki liderlerinin "insanlığın en büyük suçluları arasında" olduğunu kabul ediyordu. Ermeni tarihçi Vahan Avetyan'a göre, 1920ler boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet kurma projesinin önemli bir parçası olarak Kırım'ın Türk tarihinden silinmesi denenmişti.