İçeriğe atla

Eskrim

Bir eskrim karşılaşması.

Eskrim, kılıçla yapılan bir dövüş sporudur. Kökleri düellolar ve nefsi müdafaa için kullanılan kılıç ustalığıyla yakından ilişkilidir. Eskrimin bir spor dalı olarak gelişmesi 18. yüzyılın ortalarında başlamıştır. 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan spor dallarından biridir.

Eskrim üç tür silahla yapılır: Flöre, epe ve eskrim kılıcı (sabre). Bu üç eskrim biçiminin sayı ve süre sistemleri aynıdır, ama karşılaşmalarda farklı yönleri vardır. Eskrim dayanıklı özel giysiler içinde yapılır. Çelik teller ile örülmüş bir maske, flöre ve kılıç için koruyucu bir yelek, kadınlar için göğüsü koruyan bir plastik, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler giyilir. Bu giysiler eskrimciyi yaralanmalardan korur. Eskrim karşılaşmaları, genişliği 1.5 - 2.0 metre arası ve uzunluğu 14 metre olan bir pistte yapılır.[1]

Flöre olarak adlandırılan silah, 1.1 metre uzunluğundadır. Ucunda küçük bir düğme ve kabza adı verilen koruyucusu bulunur. En çok 500 gram ağırlığında olabilir. Flöre silahının ucundaki yaylı noktanın rakibin gövdesine bastırılmasıyla sayı kazanılır. Her iki oyuncu da aynı anda bu vuruşu yaparsa, sayıyı atak üstünlüğü olan kazanır. Vuruşlar yalnızca gövdeye yapılır, özel yelek olduğundan dolayı, kol ve bacaklara ya da başa değen vuruşlar kural dışı sayılır. Karşılaşmalarda eskrimci kısa, hızlı adımlarla ileri-geri hareket eder. Hücum durumundaysa kol, gövde ve bacaklarının hamle denen açılımıyla rakibini dürter. Savunmada ise rakibin hücumunu savuşturarak vuruş hakkı kazanmaya çalışır. Doğrudan yapılan hamleler rakibi tarafından kolayca savuşturulacağı için, eskrimcinin aldatıcı hareketlerle rakibini şaşırtacak hareketler yapması gerekir.[2]

Epe, flöreden daha keskin ve ağır bir silahtır. Epede dürtüşler yalnızca silahın ucuyla yapılır ve giyside iz bırakmaz. Karşılaşma genel düello kurallarıyla yapılır ve özel sınırlamalar yoktur. Rakibin herhangi bir yerine yapılan dürtüş puan olarak değer kazanır. Aynı anda yapılan vuruşlar iki tarafa da sayı kazandırır.

Kılıç, hem dürtme, hem de vurma silahı olarak kullanılır. Düz ve yassı olan kılıcın yarı yuvarlak bir koruyucusu vardır. Rakibin belden yukarısına kılıcın ucuyla ya da kenarlarıyla yapılan vuruşlar sayı kazandırır.

Eskrim, merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde bulunan Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) tarafından yönetilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basketbol</span> bir spor çeşidi, türü

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tenis</span> raket ile oynanan bir spor

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Boks</span> Spor dalı

Boks, iki kişinin boks hakemi gözetiminde karşılıklı yumruklaştıkları ve birbirlerini nakavtla ya da puanla yenmeye çalıştıkları spor müsabakasıdır. Belden aşağıya ve enseye vurmak, sporcunun kendi etrafında 180 derece dönmesi, avuç içi vurmak, ses çıkarmak uyarı almasına neden olur, üç uyarı bir ihtar alınmasına neden olur. Amatör boksörler 227 gr ağırlığında, profesyonel boksörler ise ağırlığı 170-283 gr arasında değişen eldivenler kullanırlar. Profesyonel boksörler yalnızca şort, amatör boksörler ise şort ve atlet giyer. Hem amatör hem de profesyonel boksörler karşılaşmada diş ve kasık koruyucuları kullanırlar. Amatör boksörler ayrıca koruyucu başlık da takarlar.

<span class="mw-page-title-main">Futsal</span> salon futbolu olarak bilinen ve kendine özgü kuralları olan spor

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

Çeşitli geleneksel karate stillerinde kullanılan antrenman aleti. Vuruş Tahtası. Kökeninin Okinava adası olduğuna inanılmaktadır. Japon Karate ustası Nakayama "Makivara ile talim yapmak karatenin ruhudur ve bir gün bile ihmal edilmemelidir" demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kriket</span> on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla oynanan takım sporu

Kriket, on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanan takım sporu. Dikdörtgen sahanın bir ucunda yer alan atıcı durumundaki takımın oyuncusu topu, vurucu konumundaki takım oyuncusunun bulunduğu diğer uca doğru fırlatarak vurucunun arkasında bulunan kale benzeri düzeneğe (wicket) değdirmeye, vurucu ise gelen bu topun wicket'a değmesini engellemek için elindeki sopa yardımıyla topa vurmaya çalışır. Başarılı bir vuruşun ardından atıcı takım oyuncuları topu yakalamaya çalışırken, sahada yer alan vurucu da karşısındaki wicket'a doğru koşar. Top oyun alanı dışına çıkmadan yakalanırsa run adı verilen sayılardan bir, oyun alanı dışına çıkarsa dört, yere hiç değmeden oyun alanı dışına çıkarsa altı adet kazanır ve vurucu konumundayken en fazla sayıya ulaşmaya çalışır. Atıcı takım ise topu wicketlardan herhangi birine değdirerek, karşılanan topu yere değmeden yakalayarak veya bazı istisnai durumlarda vurucuları oyun dışında bırakmaya çalışır. Oyun dışında kalan oyuncu yerine başka bir oyuncu girerken, atıcı takım ise over adı verilen her altı atışta bir atıcısını değiştirmek zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Halat çekme</span> bir halatın karşıt uçlarını tutan iki takımın birbirlerini ortadaki çizgiye çekmeye çalıştığı spor karşılaşması

Halat çekme, bir halatın karşıt uçlarını tutan iki takımın birbirlerini ortadaki çizgiye çekmeye çalıştığı spor karşılaşması.

<span class="mw-page-title-main">Epe</span>

Epe Eskrim sporunun üç temel dalından biridir. Yeni çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı Rapier adlı düello silahının modernize edilmiş halidir.

Matrak, Osmanlılar tarafından oynanan askerî bir spor olarak günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Türkiye' de geleneksel spor dalı olarak kabul edilen ve geçmişi 5000 yılı aşkın kadim Türk Medeniyetlerinden, Selçuklu ve Osmanlı'da yaygın olarak icra edilen Atlı Cirit, Rahvan binicilik, Aba Güreşi ,Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü spor dallarını barındıran ve 1996 yılında kurulmuş bir spor federasyonudur. Her yıl Türkiye'nin 50 farklı ilinde geleneksel sporları halk ile buluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Flöre</span> eskrimde kullanılan kılıç çeşidi

Flöre, düğmeyle kapatılmış ucuna doğru incelen, dikdörtgen kesitli, hafif ve esnek çelik namlulu dürtme silahıdır. 17. yüzyılda yaygın olan saray kılıçları için bir antrenman silahı olarak geliştirilmiştir. Epe ve kılıçla birlikte eskrim sporunda kullanılmaktadır. Uluslararası eskrim karşılaşmaları ile Olimpiyat Oyunları'ndaki eskrim etkinlikleri arasında yer alan flöre, bu karşılaşmalarda hem erkekler, hem de kadınlarca kullanılmaktadır. Flörenin ucunda puan kaydetmek için en az 500 gr basınç uygulanması gereken bir düğme vardır. 1956 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren uluslararası karşılaşmalarda elektrikli sayı aygıtı kullanılmaya başlamışsa da, saldırı hakkını kimin sağladığına hakem karar verir. Maçı, beş tuşu ilk tamamlayan kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Ilona Elek</span> Macar eskrimci

Ilona Elek ya da Ilona Elek-Schacherer, Macar Olimpik eskrimci. Elek en çok uluslararası şampiyonluk kazanmış kadın eskrimcidir. Yahudi bir baba ve Rumen bir annenin kızı olarak 1907 yılında dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Ji-yeon</span> South Korean fencer

Kim Ji-yeon bir Güney Koreli kılıç eskrimci.

<span class="mw-page-title-main">Yana Şemyakina</span>

Yana Volodimirivna Şemyakina Ukraynalı epe eskrimci.2012 Yaz Olimpiyatlarında altın madalya, 2014 Dünya ve 2015 Avrupa Şampiyonasında bronz madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mariel Zagunis</span> Amerikalı eskrimci

Mariel Leigh Zagunis, Amerikalı eskrimci. Kılıç kategorisinde mücadele eden sporcu, bireyselde 2004 ve 2008 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazandı. Zagunis, Olimpiyat şampiyonu olmayı başaran ilk Amerikalı eskrimcidir. 2012 Yaz Olimpiyatları açılış töreninde ABD bayrağını taşıyan isimdi.

<span class="mw-page-title-main">Olena Homrova</span>

Olena Homrova, Ukraynalı eskrimci. 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda Ukrayna ekibinin üyesi olarak altın olimpiyat madalyası kazandı. Kendisi kılıç eskrimcidir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim</span>

2024 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim müsabakaları Fransa'nın Paris kentinde Grand Palais'ta 27 Temmuz-4 Ağustos 2024 tarihlerinde düzenlenmiştir. Oyunlarda kadın ve erkekler arasında eşit dağılım gösteren toplam 212 eskrimci on iki madalya etkinliğinde yarışmıştır. Paris 2024, üst üste ikinci kez, her üç silah dalında düzenlenen bireysel ve takım etkinliklerinde hem erkeklerin hem de kadınların birbirlerine karşı eskrim mücadelesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda Ukrayna</span> spor etki̇nli̇ği̇ delegasyonu

Ukrayna, 26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Bu, ülkenin Sovyet sonrası dönemde Yaz Olimpiyatları'na üst üste sekizinci, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri ise ilk katılımı olmuştur. Rusya'nın işgali sırasında Ukrayna, tarihindeki en düşük sayıyla katılım göstermiştir.