İçeriğe atla

Eski İngiliz Karakolu

Koordinatlar: 41°01′30″K 28°58′24″D / 41.02500°K 28.97333°D / 41.02500; 28.97333
Eski İngiliz Karakolu
Harita
Eski ad(lar)İngiliz Mahkemesi
Diğer ad(lar)The Galata House
Genel bilgiler
TürKarakol
Mimari tarzErken 20. yüzyıl mimarlığı
KonumBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
AdresGalata Kulesi Sokağı No:15, Galata, Beyoğlu
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°01′30″K 28°58′24″D / 41.02500°K 28.97333°D / 41.02500; 28.97333
Mevcut kullananNadire Göktuğ, Mete Göktuğ
Adını aldığıThe Galata House
Tamamlanma1904
Yenileme1991
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKagir
Kat sayısı2
Yenileme bilgileri
MimarNadire Göktuğ, Mete Göktuğ
Resmî site

Eski İngiliz Karakolu, İstanbul'un Galata semtinde bulunan tarihî bir yapıdır.

Galata Kulesi Sokağı No. 15'tedir. 1904 İngiliz Hapishanesi olarak inşa edilmiş ve 1919'a kadar hapishane olarak kullanılmıştır.

Tarihçe

1904 senesinde, Bereketzade Camii Sokağı'ndaki İngiliz Bahriye Hastanesi ile birlikte inşa edildi. 1919 yılına kadar Büyük Britanya İmparatorluğu sivil hapishanesi olarak kullanıldı.[1] I. Dünya Savaşı'nın ardından 1919-1923 yılları arasında işgal kuvvetlerinin karakol binası olan yapı, bu dönemde Kuvayı Milliyecileri takip eden İngiliz istihbaratının merkezi idi.[2] Yapıda, hapishane ve karakol olarak kullanıldığı dönemde İngiliz ve Osmanlı mahkûmlar tarafından duvara işlenmiş yazılar ve çizimler bulunmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra yapı, 1927'ye kadar İngiliz mahkemesi memuru tarafından; 1927-1933 arasında ise İngiliz Yardım Komitesi üyesi Bayan Andrews tarafından konut olarak kullanıldı.[3] 1933 yılında büyükelçilik yapıyı iş adamı Pierre Fournial'a 425 İngiliz Sterlini karşılığında sattı.[3] Yeni mülk sahibi Pierre Fournial, yapıyı konut olarak kullandı;1939 yılında ölümünden sonra kızı Mercedes Celestine Fournial eşiyle birlikte 1960'a kadar bu yapıda yaşamını sürdürdü.[4] Bayan Fournial, 1960 binayı Avusturya Lisesi rahibelerine kiraladı; 1973 -1976 arasında ise Edmond ve Arman Cendereciyan adlı kuyumcu ustalarına atölye ve işyeri olarak kiraya verdi.[2]

Binayı atölye olarak kullanmak üzere 1976'da kiralayan metal kalıp ustası Ohannes Muradyanı, üç yıl sonra Fournial Ailesi'nden satın aldı. Muradyan'ın 1990 yılında ölümünden sonra Eski İngiliz Karakolu, mimar-plancı Nadire ve Mete Göktuğ çiftine 1991'de 150.000.000 Türk Lirası karşılığında satıldı. Yapı 1998'e kadar Galata Derneği olarak hizmet verdi. Göktuğ çifti 1999'dan itibaren yapıyı "Galata Evi - The Galata House" adı altında lokanta olarak işletmektedir.[2]

Mimari özellikleri

Yapı özgün haliyle iki katlıdır. Yığma sistemle inşa edilmiştir, volta döşemelidir. Yuvarlak kemerli giriş kapısı ile basık kemerli pencereleri bulunmaktadır. Zaman içerisinde yeni işlevlerle kullanılmasıyla yapı bir dizi değişiklikten geçmiştir.

Yapının karakol olarak kullanıldığı işgal yıllarında genişletildi. Terasa bir kat, zemindeki avluya ise bir hücre, bir tuvalet ve mutfak ile çamaşırhane eklendi. 1930'lu yıllarda ise mülk sahibi Pierre Fournial binaya bir cumba ekledi ve üst kattaki parmaklıkları söktürdü.[1]

Nadire ve Mete Göktuğ çifti 1990'lı yıllarda bir dizi işlem yaparak binanın dönem katmanlarına ulaşmışlardır. Duvarları tazyikli suyla yıkayıp, 20 kat boyayı sıyırmış ve binanın hapishane ve karakol olarak kullanıldığı katmanlara ulaşmışlardır. Bu katmanda mahkûmlar tarafından işlenen figürler ve yazılar günümüzde görülebilmektedir.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Galata İngiliz Karakolu". Beyoğlu'nda 101 Yapı, turanakinci.com sitesi. 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  2. ^ a b c Dikenli, Ayşegül (27 Ocak 2002). "Karakolda aşçı var". Radikal.com.tr. 9 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 
  3. ^ a b "Galata Evi-The Galata House". www.thegalatahouse.com. 12 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  4. ^ Özkan, Akdoğan (Mart 2017). "Galata Gezi Rehberi" (PDF). Meroddi Hotels and Apartments. 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2022. 
  5. ^ "Mete Göktuğ ile Söyleşi (video)". BanaBirYerSoyle instagram hesabı. 26 Ağustos 2019. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Mevlevihanesi</span> İstanbulda müze

Galata Mevlevihanesi veya diğer adıyla Kulekapı Mevlevihanesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan eski bir mevlevihane. Günümüzde Galata Mevlevihanesi Müzesi adıyla müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bridewell Sarayı</span> Londrada kral evi, okul, hapishane vb. olarak kullanılmış bir saray

Bridewell Sarayı, ilk olarak İngiltere Kralı VIII. Henry'ye ikametgâh olarak yapılmış daha sonraları düşkünler evi ve hapishane olarak kullanılmıştır. Bridewell Sarayı adı daha sonra İngiltere ve İrlanda'da polis karakolları ile özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Spandau Hapishanesi</span>

Spandau Hapishanesi, Berlin'in batısında Spandau'da bir hapishaneydi. 1876 yılında yapılmıştı. 1987'de son mahkûm Rudolf Hess'in ölümünün ardından yıkılmıştır. Hapishane eski Spandau kalesinin yanındaydı. Daha sonra Almanya'da konuşlanmış İngiliz kuvvetleri için bir alışveriş merkezi olarak yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Kuledibi</span>

Kuledibi, Galata Kulesi'nin bulunduğu yer ve yakın çevresi.

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horsens Statsfængsel</span>

Günümüzdeki Horsens Statsfængsel ya da eski adıyla Horsens Straffeanstalt, Danimarka'nın Horsens şehrinde bulunan eski bir hapishanedir. 1853 yılında açılan hapishane, uzun süreli hapis cezalarına çarptırılan suçlulara ev sahipliği yapmıştır. Mahkûmlar, gündüzleri hapishane içindeki atölyelerde çalışıyor, akşamları koğuşlarda serbestçe zaman geçirebiliyor ve bireysel hücrelerinde uyuyorlardı. Hapishane, 2006 yılında kapatıldı ve içindeki mahkûmlar Doğu Yutland Devlet Hapishanesi'ne nakil edildiler. 2011 yılında bina, çok amaçlı bir kültür merkezine dönüştürüldü ve aralarında Metallica ile Aerosmith de olmak üzere konserlere ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Üsküp)</span>

Kurşunlu Han, tarihî Üsküp Çarşısı içinde bulunan, 16. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait kervansaray.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Bahriye Hastanesi</span>

İngiliz Bahriye Hastanesi, Kırım Savaşı'nda ihtiyaç duyulması üzerine İstanbul'da ilk defa 1855 yılında inşa edilmiş deniz hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">T.C. Ziraat Bankası Karaköy Binası</span>

T.C. Ziraat Bankası Karaköy Binası, Nouveau mimarlık akımı ve tarihi banka binalarının İstanbul ve Türkiye' deki en önemli simge binasıdır. 1934 yılında Creditanstalt bankası ile birleşerek kapanan bir Avusturya banka şirketi Wiener Bankverein tarafından yaptırılan bina günümüzde en son T.C. Ziraat Bankası mülkiyetinde, bugün dışarıdan bütün görkemiyle ayakta dursa da yenileme çalışması adı altında içi tamamen boşaltılmış kaba inşaat olarak atıl vaziyette yaşam mücadelesi vermektedir.

Tokat Mevlevihanesi, Tokat'ta 18. yüzyılda kurulan Mevlevi tekkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ceneviz Sarayı</span>

Ceneviz Sarayı, eski isimleri ile Palazzo del Communale ve Podesta Sarayı diğer adıyla "Bereket Han", İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Galata semtinde bulunan tarihî bir yapı.

<span class="mw-page-title-main">Frej Apartmanı</span>

Frej Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi, Şişhane Meydanı'nda bulunan bir Geç dönem Osmanlı apartmanıdır.