İçeriğe atla

Eski Kraliyet Sarayı

Koordinatlar: 37°58′31″K 23°44′13″D / 37.97528°K 23.73694°D / 37.97528; 23.73694
Eski Kraliyet Sarayı
Παλαιά Ανάκτορα
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
Mimari tarzNeoklasisizm
KonumAtina, Yunanistan
Koordinatlar37°58′31″K 23°44′13″D / 37.97528°K 23.73694°D / 37.97528; 23.73694
Mevcut kullananYunan Parlamentosu
Tamamlanma1843
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Friedrich von Gärtner

Eski Kraliyet Sarayı (YunancaΠαλαιά Ανάκτορα Palea Anaktora), Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir saraydır.[1] Saray, 1843 yılında inşa edilmiş olup Atina'nın şehir merkezinde Sintagma Meydanı'nda yer almaktadır. Eskiden, Yunanistan Kralı'nın ikametgâhı olan saray 1934 yılından bu yana Yunan Parlamentosu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Old Palace (today the Greek Parliament)". Contemporary Monuments Database. National Hellenic Research Foundation. 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Miken uygarlığı</span> Antik Yunanistanda Tunç Çağının son evresinde yaşanan dönem

Miken uygarlığı, MÖ yaklaşık 1600-1100 yılları arasında Antik Yunanistan'da Tunç Çağı'nın son evresinde hüküm sürmüş olan uygarlıktır. Saray devletleri, şehir örgütlenmesi, yazı sistemi ve sanat eserleriyle Yunanistan'daki ilk gelişmiş uygarlıktır. Dönem özelliklerinin en belirgin gözlemlendiği Miken sitesi uygarlığa adını vermiştir. Bazı araştırmacılar, Miken Yunanistan'ını Hitit metinlerinde adı geçen Ahhiyava Ülkesi ve Homeros'un bahsettiği Akaları ile bir kabul etmekte olsalar da bu görüş tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Teselya</span>

Tesalya veya Teselya, Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır. Çok köklü bir geçmişi olan Tesalya 1394 yılında Osmanlı Devleti sınırları içine katılmış ve 1881'de Yunanistan'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Konstantin (Yunanistan kralı)</span> Yunanistan kralı (1940-2023; hd. 1964-1973)

II. Konstantin, 1964-1973 yılları arasında son Yunanistan kralı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray</span>

Büyük Saray veya Kutsal Saray, Fatih yarımadasının güneydoğu ucunda kurulmuş, geniş Bizans İmparatorluğu'nun imparatorluk saray kompleksi. Bizans imparatorlarının kraliyet yerleşimi olarak 330 yılından 1081 yılına kadar hizmet etmiştir. 690 yıldan fazla imparatorluk yönetiminin merkezinde yer almıştır. Günümüze çok az kalıntısı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Caserta Sarayı</span>

Caserta Sarayı, Napoli Krallığı Bourbonları için yaptırılmış eski kraliyet ikâmetgâhıydı. On sekizinci yüzyılda Avrupa yükselen en geniş saray ve muhtemelen en geniş yapıydı. 1996'da, Caserta Sarayı Dünya Mirası listesi kapsamına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Sarayı</span> İngiltere Parlementosunun toplantı yeri

Westminster Sarayı ya da Parlamento Binası, Birleşik Krallık'ta, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan oluşan İngiliz Parlamentosu'na ev sahipliği yapan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Silahlı Kuvvetleri</span> Yunanistanın askerî gücü

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Dafni Sarayı</span>

Dafne Sarayı, Bizans İmparatorluğu başkenti Konstantinopolis şehrinin Büyük Saray'ının ana kanatlarından biridir. George Kodinos'a göre Roma'dan getirtilen bir Nemf olan Dafni heykelinden sonra bu isimle anılmaya başlanmıştır. Sultan Ahmet Camii altında kalması nedeniyle kesin planı ve sarayın görünümü belirsizdir, bilinen tüm kanıtlar yazılı kaynaklardan gelmektedir

<span class="mw-page-title-main">Aleksis Çipras</span> Yunanistan eski başbakanı

Aleksis Çipras, Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dimitris Kuçubas</span> Yunan siyasetçi

Dimitris Kuçubas, Yunanistan Komünist Partisi milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bassae</span>

Bassae, Yunanistan'ın Messinya ilinin kuzeydoğu kesiminde bulunan Oichalia'da bulunan bir arkeolojik alandır. Klasik antik dönemde, Arkadya'nın bir parçasıydı. Bassae, Figaleia'nın kuzeydoğusunda, Andritsaina'nın güneyinde ve Megalopolis'in batısında, Skliros kasabasının yakınında yer alır. M.Ö. 5. yüzyılın sonlarına tarihlenen iyi korunmuş olan Apollon Epikurios Tapınağı ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arkaik Yunanistan</span> Yunanistan tarihinde MÖ 8. yüzyılda Yunan Karanlık Çağını takiben MÖ 480de ikinci Pers saldırısına kadar olan bir dönem

Arkaik Yunanistan, Yunanistan tarihinde MÖ 8. yüzyılda Yunan Karanlık Çağı'nı takiben MÖ 480'de ikinci Pers saldırısına kadar olan bir dönemdi. Bu dönemde Yunanistan nüfusunda büyük bir artış gösterdi ve Yunan dünyasını MÖ 8. yüzyılın sonuna kadar başlangıcından önce fark edilemez hale getiren bir dizi önemli değişiklikle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Erehteyon</span>

Erehteyon, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir Antik Yunan tapınağıdır. Tapınak, MÖ 406 yılında inşa edilmiş olup, Akropolis'in kuzeyinde yer almaktadır. Athena ve Poseidon'a adanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Yunanistan)</span>

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunanistan cumhurbaşkanının resmî ikametgâhı olan saraydır. Saray, 1897 yılında inşa edilmiş olup Atina'nın şehir merkezinde Heredos Attikos Caddesi üzerinde yer almaktadır. Eskiden, Yunanistan kralının ikametgâhı olan saray 1974 yılında cumhuriyetin ilan edilmesinden bu yana cumhurbaşkanının ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olga Kefaloyanni</span> Yunan siyasetçi

Olga Kefalogianni 2012-2015 yılları arasında Yunan Hükûmeti Turizm Bakanı olarak görev yapmış bir Yunan politikacıdır. Başbakan Antonis Samaras tarafından Haziran 2012'de bu göreve atandı. Yeni Demokrasi partisini temsil eden Parlamento üyesidir. 2007 ve 2009 genel seçimlerinde Girit vilayetinin Resmo şehrinden iki defa seçildi. 6 Mayıs 2012 seçimlerinde, Atina'nın önemli A Bölgesi seçim bölgesi için Parlamento Üyesi olarak seçildi. 17 Haziran 2012 seçimlerinde ve Ocak 2015 seçimlerinde tekrar seçildi. Olga Kefalogianni, eski bir bakan ve milletvekili olan Ioannis Kefalogiannis'in kızıdır. Yunan iş insanı Manos Pentheroudakis ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Filippos Peçalnikos</span> Yunan siyasetçi (1950-2020)

Filippos Petsalnikos Demokratik Sosyalistler Hareketi'nin üyesi olan bir Yunan politikacı. 2009'dan 2012'ye kadar Yunanistan Parlamentosu başkanı olarak görev yaptı. Daha önce, 1985'ten 2012'ye kadar Yunan Parlamentosu milletvekiliydi.