İçeriğe atla

Eski Cami (Gümülcine)

Koordinatlar: 41°07′12″K 25°24′08″D / 41.12000°K 25.40222°D / 41.12000; 25.40222
Eski Cami
Εσκί Τζαμί
Eski Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumGümülcine, Yunanistan
Koordinatlar41°07′12″K 25°24′08″D / 41.12000°K 25.40222°D / 41.12000; 25.40222
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
İslam
Tamamlanma17. yüzyıl
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerTuğla

Eski Cami (YunancaΕσκί Τζαμί), Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir camidir. Cami, bir yazıta göre 1608 veya 1677/88 yıllarında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Adına rağmen, 1585'te inşa edilen Yeni Cami'den sonra inşa edilmiştir. 1892 Osmanlı salnamesine göre camide "Osmanlı dışı" bir dilde bir kitabe bulunmaktadır, bu nedenle caminin eski bir Bizans kilisesinin yerine inşa edilmiş olması mümkündür.

1910'larda Bulgarlar camiyi kiliseye çevirdiler ve minarenin bir kısmını şerefeye kadar yıktılar. Bina, daha sonra Fransız yönetiminde 1919-20'de Müslüman azınlığa geri iade edildi. O zamana kadar yıkılan minare ve mevcut iki şerefe yeniden yapıldı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane Camii</span> İstanbulda bir cami

Kalenderhane Camii ya da eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi, İstanbul'un Vefa semtinde Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri'nin en doğu ucunun güneyinde yer alır. Doğu Ortodoks Kilisesi formundadır. 18. yüzyılda Osmanlı'lar tarafından camiye çevrilmiştir. Yüksek olasılıkla kilise ilk durumunda Theotokos Kyriotissa'ya adanmıştı. Yapı, Yunan haçı kemerli Bizans kilisesi örneğinin var olan birkaç örneğinden birini temsil eder. Plan ve üslup özelliklerine göre binanın 9. veya 10. yüzyıla ait olduğu varsayılır.

Şapçı, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Rodop vilayetinin (nomos) Gümülcine'den sonra ikinci büyük şehridir. Konum itibarıyla, Dedeağaç-Gümülcine yolunun ortasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Fethiye Camii veya Teotokos Pamakaristos Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Ayasofya Camii</span> Türkiyenin İstanbul şehrinde yer alan bir Bizans eseri

Küçük Ayasofya Camii, İstanbul'un Küçük Ayasofya Mahallesi'ndeki cami. Bizans İmparatoru I. Justinianus ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bakhos Kilisesi adıyla yaptırılan kilise, 1497'de II. Beyazıt dönemi Darüssaade ağası Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiştir.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyrek Camii</span> Bizans İmparatorluğu dönemine ait dinî yapı

Zeyrek Camii veya Pantokrator Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Fazilet Sokağı'nda Haliç'e bakan büyük bir camidir. İki eski Bizans kilisesi ve birleştirilmiş bir şapelden oluşur ve Konstantinopolis'teki Orta Bizans mimarisinin en iyi örneğini temsil eder. Ayasofya'dan sonra İstanbul'da ayakta kalan en büyük Bizans dinî yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eski İmaret Camii</span>

Eski İmaret Camii veya Pantepoptes Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ortahisar Fatih Camii</span>

Büyük Fatih Camii, eskiden Panagia Hrisokefalos Kilisesi, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan bir cami ve eski manastır kilisesi. Fatih caminin diğer bir ismi Ortahisar Camii'dir.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Atina)</span>

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye Camii</span> Eskişehir, Türkiyede bir cami

Reşadiye Camii, Türkiye'nin Eskişehir kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1916 yılında Osmanlı padişahı V. Mehmed tarafından inşa edilmiş olup Odunpazarı ilçesine bağlı Arifiye mahallesinde yer almaktadır. Caminin iki minareli bulunmakta olup İstanbul Eminönü'ndeki tarihi Yeni Camii'nin tarzına göre tasarlanmıştır. Caminin kuzey batısındaki caddeye Reşadiye adı da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Hanya)</span> Girit Hanyada bir kilise

Aziz Nikola Kilisesi ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Hünkâr Camii(Χιουγκιάρ Τζαμισί), Girit'in liman kenti Hanya'da 1320 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş bir kilise. Yunanistan'da hem bir çan kulesi hem de bir minaresi olan tek ibadethanedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Gümülcine)</span>

Yeni Cami, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1585 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. 1580'lerden kalma İznik çinilerine sahip, Yunanistan'da ayakta kalan tek yapıdır. Cami, Gümülcine'nin merkezinde, Rodop Müftülüğü'nün bitişiğinde yer almaktadır. Caminin yanında Saat Kulesi bulunur ve civar bölgelerde Osmanlı hamamları bulunur. Adına rağmen 1608 tarihli Eski Cami'den önce inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Bey Camii</span>

Yunus Bey Camii, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup günümüze büyük bir kısmı yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Bey Camii (Yunanistan)</span>

Halil Bey Camii, Yunanistan'ın Kavala kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Cami, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gümülcine Saat Kulesi</span>

Gümülcine Saat Kulesi, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir saat kulesidir. 1884 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Ermu Caddesi'nde Yeni Cami'nin yanında yer almaktadır.