İçeriğe atla

Esin Engin

Esin Engin
Esin Engin
Genel bilgiler
Doğum17 Mayıs 1945(1945-05-17)
Ölüm4 Mayıs 1997 (51 yaşında)
İstanbul
Başladığı yerKırım Tatarı
TarzlarTürk Sanat Müziği, Tango
MesleklerBesteci, aranjör, solist, orkestra şefi ve müzisyen
Etkin yıllar1968-1997

Esin Engin, (17 Mayıs 1945, Sivas- 4 Mayıs 1997, İstanbul), Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

1945'te Kırım Tatarı asıllı bir ailenin oğlu olarak Sivas'ta dünyaya geldi. 5 yaşında müziğe başladı. Önce ud ve kanun ile Klasik Türk müziği eğitimi aldı.

Lise öğrenimi için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde ise piyano ile Batı Müziği eğitiminin yanı sıra armoni ve kompozisyon dersleri de gördü. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan Bölümü'nü bitirdi.

İlk olarak dönemin önemli orkestralarında müzisyen ve solist olarak çalıştı ve filmlerde şarkı seslendirdi. İlk 45'liğini 1968'de çıkardı. İlk büyük çıkışını ise 1972'de çıkardığı iki 45'likle yaptı: "Dök Zülfünü Meydane Gel" ve "Tango". "Dök Zülfünü Meydane Gel"de Klasik Türk Müziği'ni ilk defa aslına zarar vermeden çok sesli hâle getirerek seslendirdi. "Tango"da ise 30'lu yılların tangolarını değişik düzenlemeleriyle tekrar gündeme getirdi. 1973'te "Bana Ellerini Ver/Gözlerin Deniz" 45'liğini ve ilk Long-Playi olan "Modern Oyun Havaları"nı çıkardı. Geleneksel müziğimizi aslına zarar vermeden armonize ederek yönettiği orkestrasına uyguladığı bu enstrümantal albüm büyük ilgi görerek satış rekorları kırdı. Yurt dışına ihraç edilerek müziğimizin tanıtılmasında büyük rol oynadı. Bu başarı üzerine Esin Engin, aynı anlayışla 1974'te "Anadolu", 1978'de "Modern Fasıl" ve çeşitli senelerde "Modern Oyun Havaları" serisinin diğer albümlerini çıkardı. Bir yandan da 1974'te "Dönmeyen Yıllar/Ankara'nın Taşına Bak" 45'liğini, "Tangolar" ve "Dünden Bugüne" albümlerini, 1976'da "Aşık Olmuşum/Sana Geldim",1977'de "Sen de Bizdensin Arkadaş/Gurur Duyarım", 1978'de "Gönül Oyunu/Sevmesin Yeter" gibi hit olmuş 45'liklerle şarkıcılığını sürdürdü.

1972'den itibaren aranjör, orkestra şefi ve müzisyen olarak Türk Popunun ve Türk Sanat Müziğinin birçok sanatçısının perde arkasındaki başarı anahtarı oldu. Sezen Aksu, Erol Evgin, Zerrin Özer, Nükhet Duru, Nilüfer, İlhan İrem, Tanju Okan, Hümeyra, Tülay Özer, Esmeray, Ayla Algan, Erol Büyükburç, Ömür Göksel, Atilla Atasoy, Gönül Akkor, Yıldırım Gürses, Semiramis Pekkan, Ali Kocatepe ve Füsun Önal gibi birçok sanatçıya beste ve düzenleme yaptı ve Türk Popunun ve Türk Sanat Müziği'nin birçok hit parçasına imza attı. Melih Kibar, Bora Ayanoğlu, Selmi Andak gibi bestecilerle; Çiğdem Talu, Ülkü Aker ve Fikret Şeneş gibi söz yazarlarıyla çalıştı.

Esin Engin'in Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

1980'de "Hisseli Harikalar Kumpanyası", 1984'te "Lüküs Hayat" gibi müzikallere müzik yönetmenliği yaptı, "Kanlı Nigar", "Fermanlı Deli Hazretleri", "Deli Eder İnsanı Bu Dünya" gibi birçok müzikal, "Aile Şerefi", "Gazeteciden Dost", "İstanbul'un Gözleri Mahmur" ve "Müfettiş" gibi birçok tiyatro oyunu besteledi.

Film Müziği alanında ise Osman F. Seden ve Atıf Yılmaz gibi usta yönetmenlerle çalıştı. 1986'da Aydan Şener'in baş rolünü oynadığı "Çalıkuşu" dizisinin klasikleşen müziklerine imza attı. "Zübük", "Hayallerim, Aşkım ve Sen", "Kadının Adı Yok", "Çöpçüler Kralı" gibi sinema filmlerine; "Yol Palas Cinayeti", "İki Kadın", "Tatlı Betüş", "Gül ve Diken", "İki Kız Kardeş", "Zühre" gibi TV dizilerine unutulmaz besteler yaptı.

1994'te kan kanserine yakalanan Esin Engin, film müziklerinin çoğunu hasta yatağında besteledi.

Son döneminde "Nostalgic Russian Tzigane", "Gypsy Fire", "Film Müzikleri" gibi albümlere imza attı. 4 Mayıs 1997'de kansere yenik düştü.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melih Kibar</span> Türk bestekâr ve söz yazarı (1951–2005)

Melih Kibar, Türk bestecidir. Çiğdem Talu ile Erol Evgin için bestelediği şarkılarla bilinir. Ayrıca başta Hababam Sınıfı olmak üzere birçok filmin müziğini yaptı. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45'lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı.

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

Gönül Akkor, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

Nermin Gökben veya tanınan adıyla Gökben, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Zerrin Özer</span> Türk şarkıcı

Zerrin Özer, Türk şarkıcıdır.

<i>Bizler ve Sizler / Yalvarırım</i>

Zerrin Özer'in profesyonel sanat yaşamının, 1976 tarihli, ilk 45'liği. Zerrin Özer bu 45'liğinde, sözleri kendisine ait iki aranjman ile çıkmıştır dinleyicilerinin karşısına. 45'lik Kent Plak etiketiyle piyasaya sürülmüştür.

<i>Gönül / Yaman Olurum</i>

Gönül / Yaman Olurum, 1979 tarihinde yayınlanan Zerrin Özer'in kariyerinde ikinci ve son 45'liği. Sanatçı imza atmış olduğu bu 45'likle müzik kariyerinde ilk Altın Plak Ödülü'nü de kazanmıştır. Zerrin Özer'in bu 45'liğinde seslendirmiş olduğu şarkılardan birinin sözlerinde ve müziğinde Orhan Gencebay'ın, bir diğerinin söz ve müziklerindeyse Çiğdem Talu ile Melih Kibar çiftinin imzası bulunmaktadır ve şarkıların düzenlemeleri ilk 45'liğinde olduğu gibi Esin Engin tarafından yapılmıştır. Şarkılar İstanbul Gelişim Orkestrası tarafından icra edilmiştir. Zerrin Özer'in bu 45'liği de Kent Plak'tan çıkmıştır.

<i>Seni Seviyorum</i> (Zerrin Özer albümü)

Seni Seviyorum, Zerrin Özer'in, imza atmış olduğu iki 45'likten sonra, profesyonel sanat yaşamının ilk albüm prodüksiyonudur. Zerrin Özer bu albümünde; Çiğdem Talu, Melih Kibar, Orhan Gencebay, Turgay Merih, Muzaffer Uludağ, Metin Bükey, Bora Ayanoğlu, Garo Mafyan, Esin Engin, Doruk Onatkut gibi dönemin önde gelen şarkı sözü yazarı, besteci ve aranjörleriyle çalışmıştır.

<i>Ve Zerrin Özer</i>

Ve Zerrin Özer Zerrin Özer'in, 1982 tarihli, üçüncü stüdyo albümüdür. Sanatçı bu albümünde; Fikret Tatlıses'ten Hurşit Yenigün'e, Ertuğrul Güleç'ten Bora Ayanoğlu'na, Doruk Onatkut'tan Fikret Sarı'ya, Çiğdem Talu'dan Esin Engin'e, Melih Kibar'dan Garo Mafyan'a, Hakkı Bulut'tan Orhan Uzuner'e, Zeren Uluer'den Sait Ergenç'e pek çok farklı şarkı sözü yazarı, müzisyen ve aranjörle çalışmıştır. Zerrin özer bu albümle birlikte, arabesk şarkılar da seslendirmeye başlamıştır.

<i>Kırmızı</i> (Zerrin Özer albümü)

Kırmızı, Zerrin Özer'in, yıllar yılı birlikte çalışmış olduğu (1976-1985) Kent Plak'tan ayrıldıktan sonra, Fono Plak etiketiyle çıkartmış olduğu, yedinci stüdyo albümünün adı. Zerrin Özer bu albümünde, daha önceki albümlerinden farklı olarak ilk kez Türkçe haricinde bir dilde de şarkı söylemiştir. Sanatçı, bu albüm için özel olarak, iki türküyü Arapça seslendirmiştir. Zerrin Özer bu albümünde; Ülkü Aker'den Selami Şahin'e, Ahmet Selçuk İlkan'dan Yaşar Güvenir'e, Selmi Andak'tan Aysel Gürel'e, Aşık Mahsuni'dan Coşkun Sabah'a, A. Cilanbol'dan Esin Engin'e oldukça kalabalık bir şarkı sözü yazarı, müzisyen ve aranjör kadrosuna ait eserleri yorumlamıştır.

Albümde yer alan şarkılar
  1. Kurulsam Gönül Tahtına
  2. Bu Şehirde
  3. Ben Buyum İşte
  4. Bir Gülü Sevdim
  5. İntuv Ene
  6. Ağlamayacaksın
  7. Bir Düşmeye Gör
  8. Seninle Başım Dertte
  9. Merhaba Ya Habeyip
  10. Sen Yoksan Yanımda
<span class="mw-page-title-main">Tülay Özer</span>

Tülay Özer, Türk şarkıcıdır.

Banu Kırbağ, Türk ses sanatçısı, besteci ve aranjör.

Nedim Vasıf Otyam, Türk besteci, müzisyen, film yönetmeni, yapımcı, orkestra şefi ve eğitimci.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Dilek</span>

Zafer Dilek ya da gerçek adıyla Zafer Akansoy,, Türk müzisyen, aranjör ve gitarist.

<span class="mw-page-title-main">Urfalı Babi</span>

Urfalı Babi, Türk müzisyen. Asıl adı Yılmaz Kayral'dır. Özellikle 1970'lerde yayınladığı plaklar ve oynadığı filmlerle hayran kitlesini oluşturmuştur.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gönül (şarkı)</span>

Gönül, Türk müzisyen Zerrin Özer'in 1979 yılında yayınlanan 45'liği Gönül / Yaman Olurum'dan çıkan şarkısı. Şarkının sözü ve müziği Orhan Gencebay'a ait olup şarkıya aynı yıl müzik klibi çekilmemiştir.

Uğur Bayar, Türk söz yazarı, bestekâr ve orkestra şefi ve aranjördür. Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses'in söylediği bilindik birçok şarkı kendisine aittir. Besteci ve yapımcı Burhan Bayar'ın kardeşidir.