İçeriğe atla

Esen Karamürsel Akpek

Prof. Dr. Esen Karamürsel Akpek, (d. 1967, Diyarbakır), Türk hekim, bilim insanı, göz hastalıkları ve immünoloji uzmanı.

İleri seviye kornea nakli, kök hücre aktarımı ve göz merceği yüzeyinde oluşan bozuklukların tedavisinde dünyaca tanınmış bir hekimdir. Johns Hopkins bünyesinde bulunan ve her yıl binlerce göz ameliyatı gerçekleştirilen Wilmer Göz Enstitüsü (surgical faculty)’nde çalışan üç kadın hekimden biridir. Bir dönem Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusunda "yapay kornea ameliyatı yapan tek doktor" unvanı taşıyan Dr. Akpek,[1] şu anda halen Johns Hopkins Hastanesi, Johns Hopkins Bayview Tıp Merkezi ve Howard County Hastanesi'ne bağlı olarak çalışmaktadır.

Maryland Göz Bankası’nda tıbbi direktörlük ve Uluslararası Doku Bankası Ulusal Tıbbi ve Bilimsel Danışma Kurulu (National Medical and Scientific Advisory Board of Tissue Banks International) Üyeliği pozisyonlarında görev almaktadır.

Yaşamı

1981 yılında başladığı Ankara Kız Lisesi’nden 1984 yılında mezun oldu. Aynı yıl başladığı Hacettepe Üniversitesi’nde bir yıl hazırlık eğitimi görmesinin ardından 1985 yılında Tıp Fakültesi’ne başladı ve 1991 yılında buradaki eğitimini tamamladı. 1992-1995 yılları arasında Ankara Numune Hastanesi’nde Göz Hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi aldı.[2]

1996 yılında Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Harvard Üniversitesi’nde iki yıl süreyle çeşitli pozisyonlarda görev aldıktan sonra, yan dal uzmanlık eğitimini Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Massachusetts Göz ve Kulak Hastanesi Oküler İmmünoloji ve Üveit Servisi'nde tamamladı. 1998 yılında Johns Hopkins Tıp Fakültesi’ne geçiş yaptı. Johns Hopkins Üniversitesi – Wilmer Göz Enstitüsü’nde Kornea, Katarakt ve Dış Hastalıkları üzerine bir burs programını bitiren Akpek, 1998 – 1999 yıllarında “Clinical Fellow” olarak çalıştı. 1999 – 2000 yıllarında Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bulunan Wilmer Göz Enstitüsünde eğitmen olarak, 2000 – 2005 yılları arasında ise doktor öğretim görevlisi olarak çalışmalarını yürüttü.

2004 yılından beri Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi, Wilmer Göz Enstitüsü, Göz Merceği Yüzeyi Hastalıkları ve Kuru Göz Kliniği'nde tıbbi direktörlük yapmasının yanı sıra Johns Hopkins Bayview Tıp Merkezi - Jerome L. Greene Sjögren Merkezi'nde yardımcı direktörlük görevini üstlenmektedir. Güncel çalışmalarını alerjik konjonktivite ve kuru göz sendromu üzerine yürütmektedir. Hakemli dergilerde 180'in üzerinde makalesi bulunmakta ve 11 bilimsel derginin editör ekibinde yer almaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Türk doktorun ABD'de yapay kornea başarısı". Hürriyet. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  2. ^ "Esen Akpek, M.D." Johns Hopkins Sjögren’s Center (İngilizce). 2 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  3. ^ Stewardship; Baltimore, Donor Engagement 3400 North Charles Street; Relations, Alumni. "Esen Karamursel Akpek". Named Deanships, Directorships, and Professorships (İngilizce). 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Katarakt</span>

Katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması, göz merceğinin yoğunlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doktor (tıp)</span> insanlardaki hastalıkları teşhis ve onları ilaçlarla veya bazı araçlarla tedavi eden kimse

Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Hastalık, yaralanma ve diğer fiziksel ya da zihinsel bozuklukların incelenmesi, tanısı, prognozu ve tedavisi yoluyla sağlığın iyileştirilmesini, sürdürülmesi veya eski haline getirilmesi ile ilgilenirler. Doktorlar uygulamalarını belirli hastalık kategorilerine, hasta türlerine ve tedavi yöntemlerine odaklayabilir ve bireylere, ailelere ve topluluklara sürekli ve kapsamlı tıbbi bakım sağlanması sorumluluğunu üstlenirler.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

Neşet Ömer İrdelp, Türkiye'ye modern kardiyolojiyi getiren iç hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Spencer Gasser</span>

Herbert Spencer Gasser Amerikalı fizyolog. Platteville, Wisconsin'de doğdu. Sinir liflerinde ki aksiyon potansiyelleri ile ilgili çalışmalarından dolayı 1944 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü St.Louis'deki Washington Üniversitesi'nde çalışırken kazandı. Ödülü Joseph Erlanger ile paylaştı. 1915 yılında Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Daha sonra Rockefeller Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde fizyoloji profesörü olarak çalışmalarını sürdürdü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Mehmet Kerim Yıldız, Türk hekim ve siyasetçi.

Pratisyen Hekim (Prt.) akut ve kronik hastalıkları tedavi eden, önleyici bakım sağlayan ve hastalara sağlık eğitimi veren tıp doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Bogomolets Ulusal Tıp Üniversitesi</span>

Bogomolets Ulusal Tıp Üniversitesi,

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.

Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eğitim hastanesi</span> sağlık çalışanlarına eğitim veren hastane

Bir eğitim hastanesi veya üniversite hastanesi, gelecek ve mevcut sağlık profesyonellerine praksis, tıp eğitimi ve öğretimi sağlayan bir hastane veya tıp merkezidir. Eğitim hastaneleri neredeyse her zaman bir veya daha fazla üniversiteye bağlıdır ve genellikle tıp fakülteleri ile birlikte bulunur.

<span class="mw-page-title-main">William Henry Welch</span> Amerikalı bir doktor,patolog,bakteriyolog ve akademisyenin hayatı

William Henry Welch, Amerikalı bir doktor, patolog, bakteriyolog ve akademisyen.

Prof. Dr. Mustafa Ünal Türk tıp doktoru, akademisyen ve idarecidir. 2015-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmıştır.