İçeriğe atla

Escape Me Never (film, 1935)

Escape Me Never (film, 1935)
Escape Me Never
YönetmenPaul Czinner
YapımcıHerbert Wilcox
SenaristRobert Cullen
Carl Zuckmayer[1] or Carl Mayer[2]
OyuncularElisabeth Bergner
Hugh Sinclair
Griffith Jones
Penelope Dudley-Ward
MüzikWilliam Walton
Görüntü yönetmeniSepp Allgeier
Georges Périnal
Freddie Young
KurguDavid Lean
StüdyoBritish & Dominions
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i1 Nisan 1935 (1935-04-01)
Süre102 dakika / USA: 95 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce

Escape Me Never, Paul Czinner'in yönettiği, Herbert Wilcox'un yapımcılığını üstlendiği ve başrollerinde Elisabeth Bergner (Gemma rolünü New York ve Londra'da sahnede yarattığı şekliyle yeniden canlandıran), Hugh Sinclair ve Griffith Jones'un oynadığı 1935 yapımı bir İngiliz drama filmidir.[3][4] Filmin müziği William Walton'a, orkestrasyonu Hyam Greenbaum'a aittir.[5] Bergner performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilmiş ancak Bette Davis'e kaybetmiştir. Film Weekly dergisinin İngiliz okuyucuları 1935 yılında Bergner'i Bir İngiliz Filminde En İyi Performans ödülüne layık gördüler.[6] Film, Margaret Kennedy'nin 1930 tarihli romanı The Fool of the Family'den uyarlanan Escape Me Never adlı oyununun bir uyarlamasıdır. Bu kitap, müzik dehası Sanger ailesini konu alan The Constant Nymph'in devamı niteliğindeydi, ancak kitaplar ve filmler arasında bir kopukluk var: The Constant Nymph'in 1943 tarihli film versiyonunda Sanger kardeşlerden hiç bahsedilmiyor. Escape Me Never'ın bir başka film uyarlaması 1947 yılında Warner Bros. tarafından yapılmıştır.

Olay Örgüsü

Venedik'te, Sir Ivor (Leon Quartermaine) ve Leydi McLean (Irene Vanbrugh) bir misafiri ağırlarken, odalarından birinde saklanan kız öğrenci kılığındaki bir kadın keşfedilir - kadın, Çarşamba günkü açık gün sırasında ziyarete gelen okul partisinin bir parçası olmadığını, kalabalık okul partisini ücretsiz bir akşam yemeği almak için kullanan fakir ve bekâr bir anne olduğunu itiraf eder. Kendisine geçmişi hakkında daha fazla soru sorulur ve isteksizce ünlü maestro Sanger'in oğlu olan bir besteciyle birlikte yaşadığını anlatır. McLean'lerin kızı Fenella (Penelope Dudley-Ward), ünlü maestro Sanger'in oğlu olan bir besteciyle nişanlıdır. McLean'ler hemen bu sonuca varır ve öfkelenerek Fenella'yı İtalyan Alplerine götürürler. Gemma (Elisabeth Bergner), sevgilisi Sebastian Sanger'in (Hugh Sinclair) kardeşi Caryle Sanger (Griffith Jones) ile tanışır ve bir kabare gösterisi için iş bulmak üzere dağlara doğru yola çıkarlar. Sebastian'ın aklına bir bale fikri gelir ve Fenella'yı bir otelin balkonunda annesinin çantasını ararken görünce aklına bir fikir gelir. Sebastian Fenella'nın çantayı bulmasına yardım eder ve onu Prima Vera - ilham perisi - olarak vaftiz eder. Fenella Sebastian'a aşık olur. Gemma ikisini balkonda bulur ve neşeyle karışıklığı açıklar. Sebastian ilk başta Gemma'ya kızar, ancak Gemma onu terk ettikten sonra peşinden koşar ve ona evlenme teklif eder.

Gemma, Sebastian ve bebek Londra'ya döner ve Sebastian balesini gösterime hazırlarken Gemma da hizmete girer. Ancak evlendikten sonra bile Sebastian Fenella ile gizlice görüşmeye devam eder. Gemma Fenella'ya gider ve Sebastian'ın kendisinden ve müziğinden başka kimseyi önemsemediği konusunda onu uyarır. Gerçekten de Sebastian bebeğin kötüleşen sağlığını görmezden gelir ve Gemma onu Opera Binası'nda aradığında binayı terk etmek zorunda kalır. Gemma açılış gecesinde sahneye çıkmayınca, Fenella Sebastian'ı onunla kaçmaya ikna etmeye çalışır. Sebastian balesinin bir zafer olduğunu bilmektedir. Henüz çocuğunun öldüğünü bilmemektedir. Caryle tüm hikâyeyi öğrendiğinde kardeşini öldürmeye çalışır. Sebastian hayatta kalır ve Gemma'ya geri döner.[7]

Kaynakça

  1. ^ Filmografie 2 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Carl Zuckmayer Gesellschaft (Almanca)
  2. ^ Escape Me Never; Amerikan Film Enstitüsü kataloğu
  3. ^ Andre Sennwald (24 Mayıs 1935). "Escape Me Never (1935) The Radio City Music Hall Presents Miss Bergner in the Film Version of Escape Me Never". The New York Times. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ BFI Database entry
  5. ^ Lloyd, Stephen. William Walton, Muse of Fire (2001) p 149
  6. ^ "Best Film Performance Last Year". The Examiner. Launceston, Tasmania: National Library of Australia. 9 Temmuz 1937. s. 8. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  7. ^ "AFI|Catalog". catalog.afi.com. 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<i>Frankenstein</i> 1818 Mary Shelley romanı

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818'de yazar 20 yaşındayken Londra'da isimsiz olarak yayımlandı. Yazarın adı ilk kez 1823'te Fransa'da yayımlanan romanın ikinci baskısında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jack London</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1876 – 1916)

John Griffith London, Amerikalı gazeteci ve roman yazarı. Vahşetin Çağrısı, Martin Eden, Demir Ökçe, Beyaz Diş ve Deniz Kurdu başta olmak üzere elliden fazla kitabın yazarı olan Jack London, Dünya ticari dergi romanının öncüsü ve yazarlıktan yüksek gelir elde edebilen Amerikalıların ilklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Katil Doğanlar</span> orj. Natural Born Killers - 1994 yapımı sinema filmi.

Katil Doğanlar, 1994 yapımı, Oliver Stone tarafından yönetilmiş ve başrollerinde Juliette Lewis ve Woody Harrelson'ın oynadığı bir filmdir. Rodney Dangerfield, Robert Downey Jr., Tom Sizemore ve Tommy Lee Jones yardımcı karakterleri canlandırmışlardır. Film iki katilin hikâyesini anlatmaktadır.

<i>Angel</i> (dizi)

Angel, başarılı bir ABD yapımı olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin bir Spin-offu olan dizi. Angel'ın Buffy'den daha karanlık bir yanı vardır. Yayınlandığı dönemde Amerika'da benzer dizilere göre daha iyi reyting almıştır. Dizi, Buffy'nin yaratıcısı olan Joss Whedon ile David Greenwalt ortak yapımıdır ve ilk kez 1999 Ekim'inde yayınlanmıştır. Bu dizi de Buffy gibi Whedon'ın yapım şirketi olan Mutant Enemy tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kylie Minogue</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1968)

Kylie Ann Minogue ya da kısaca Kylie, Avustralyalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Kariyerine Avustralya televizyonlarında çocuk oyuncu olarak başladı ve Neighbours dizisindeki Charlene Robinson rolüyle ünlendi. 1987'de PWL ile anlaştı ve bir sonraki yıl ilk stüdyo albümü Kylie'yi yayımladı. Daha sonra aynı şirket aracılığıyla Enjoy Yourself (1989), Rhythm of Love (1990) ve Let's Get to It (1991) adlarını taşıyan üç stüdyo albümü daha çıkardı. 1992'de çalışmaya başladığı Deconstruction Records etiketiyle Kylie Minogue (1994) ve Impossible Princess (1997) albümlerini piyasaya sürdü. Parlophone ile anlaşmasının ardından Minogue, dans odaklı Light Years (2000) albümü ve "Spinning Around" single'ıyla tekrar ön plana çıktı. Fever (2001) albümünden çıkan "Can't Get You Out of My Head", yaklaşık altı milyon kopya satarak 2000'lerin en başarılı single'ları arasına girdi. Minogue daha sonra Body Language (2003), X (2007), Aphrodite (2010), Kiss Me Once (2014), Kylie Christmas (2015), Golden (2018), Disco (2020) ve Tension (2023) albümlerini yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Whitney Houston</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1963 – 2012)

Whitney Elizabeth Houston, Amerikalı şarkıcı ve oyuncuydu. "Ses" lakaplı sanatçı, dünya çapında 220 milyondan fazla albüm satışıyla tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biridir. 2023 yılında Rolling Stone onu tüm zamanların en büyük ikinci şarkıcısı seçti. Popüler müzikte pek çok şarkıcıyı etkileyen Houston, güçlü ve duygulu vokalleri, vokal doğaçlama becerileri ve pop müzikte gospel şarkı söyleme tekniklerini kullanmasıyla tanınmaktadır. Billboard Hot 100 listesinde 11 tane bir numara single sahibi olan Houston, bu listede art arda yedi tane bir numara single sahibi tek sanatçıdır. Aldığı ödüller arasında 8 adet Grammy Ödülü, 16 adet Billboard Müzik Ödülü, 2 adet Emmy Ödülü ve 30 adet Guinness Dünya Rekoru bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">United Artists</span> Amerikan film stüdyosu

United Artists Entertainment LLC (UA) bir Amerikan film stüdyosudur. 1919 yılında Mary Pickford, Charles Chaplin, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Raoul Walsh</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1887 – 1980)

Raoul Walsh Amerikalı sinema yönetmeni, oyuncu, yapımcı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Ida Lupino</span> İngiliz sinema oyuncusu (1918 – 1995)

Ida Lupino İngiltere doğumlu Amerikalı sinema oyuncusu, yönetmen ve senarist. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1914 olarak geçen Lupino sinema ve televizyonda aktif olarak çalıştığı 1930'lu yıllardan 1970'li yıllara kadar geçen zamanda 104 filmde oynadı, 41 filmi yönetti, bazı filmlerin yapımcılığını üstlenirken 8 filme de senarist olarak imza attı. Bunlardan başka 7 filme de sesiyle katkıda bulundu ve bu filmlerde şarkı söyledi, piyano çaldı.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü</span>

1934'ten beri dağıtılan bu kategorideki "Oskar" ödül adaylıklarının En İyi Film Akademi Ödülü kategorisi ile yakın alakalı olduğu değerlendirilmektedir. 1981'den beri En İyi Film ödülünü kazananlar ayrıca En İyi Kurgu Oskarı'na da aday gösterilmiştir ve En İyi Film ödülünü kazananların üçte ikisi En İyi Kurgu dalında da ödül sahibi olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Mann</span> Alman yazar (1906 – 1949)

Klaus Heinrich Thomas Mann, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

Sir William Turner Walton, İngiliz bir bestecidir. 60 yıllık kariyerinde, klasik müzik tarzında eserler vermiştir, operalar bestelemiştir. En iyi bilinen eserleri Façade – An Entertainment ve Belshazzar's Feast kantatı ve birinci senfonisi(First Symphony)si dir.

2017 Grammy Ödülleri, 12 Şubat 2017'de Staples Center, Los Angeles'ta yapılan ve CBS kanalında yayınlanan 59. Grammy Ödülü törenidir. Adaylar 6 Aralık 2016 tarihinde açıklanmıştır.

62. Grammy Ödülleri, 26 Ocak 2020'de Staples Center, Los Angeles'da gerçekleşti. 1 Ekim 2018'den 31 Ağustos 2019'a kadar olan tarih aralıklarındaki sanatçı performanslarında en iyi kayıtlar, kompozisyonlar, sanatçılar değerlendirildi. Toplamda 84 farklı kategorideki ödüller, Gayle King, Alicia Keys ve Bebe Rexha tarafından 20 Kasım 2019 tarihinde CBS This Morning'te açıklandı. Ödül töreninin sunumunu, 2019 Grammy Ödülleri'ndeki gibi yine Keys üstlendi. Lizzo, 8 adaylıkla en çok adaylığı gösterilen sanatçı olurken onu Billie Eilish ve Lil Nas X 6 adaylıkla izledi. Eilish ve yapımcı kardeşi Finneas, beşer ödülle geceden ayrıldı. Bununla birlikte Eilish, Yılın Kaydı, Yılın Albümü, Yılın Şarkısı ve En İyi Yeni Sanatçı ödüllerini alarak 1981'de Christopher Cross'tan sonra aynı anda ödülleri toplayan ilk kişi oldu.

<i>İhtiyar Delikanlı</i> (film, 2013)

İhtiyar Delikanlı, Spike Lee'nin yönettiği ve Mark Protosevich'in senaryosuyla gerçekleştirilen 2013 ABD yapımı neo-noir aksiyon gerilim filmi. Başrollerde Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley ve Samuel L. Jackson yer alıyor. Film, Güney Koreli yönetmen Park Chan-wook'un aynı isimli 2003 Güney Kore yapımı filmin bir yeniden yapımıdır. Lee tarafından "yeniden yorumlanması" olarak etiketlenmiştir. İki film de aynı Japon manga çizgi romanının isminden uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Kern</span> Amerikalı besteci (1885 – 1945)

Jerome David Kern Amerikalı bir müzikal tiyatro ve popüler müzik bestecisiydi. 20. yüzyılın başlarındaki en önemli Amerikan tiyatro bestecilerinden biriydi ve "Ol' Man River ", " Can't Help Lovin' Dat Man " gibi klasikler de dahil olmak üzere 100'den fazla sahne eserinde kullanılan 700'den fazla şarkı yazdı. Bunlardan bazıları; " Güzel Bir Romantizm ", " Gözlerine Duman Doluyor ", " Şarkı Sensin", "Olduğun Her Şey ", " Bu Gece Nasıl Görünüyorsun " ve " Çok Zaman Öncesi " gibi eserleridir. George Grossmith Jr., Guy Bolton, PG Wodehouse, Otto Harbach, Oscar Hammerstein II, Dorothy Fields, Johnny Mercer, Ira Gershwin ve Yip Harburg dahil olmak üzere çağının önde gelen libretto yazarları ve söz yazarları ile işbirliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Casus filmi</span> film türü

Casus filmi türü, casusluk konusunu kurgusal anlamda ya gerçekçi bir şekilde ya da bir fanteziyi temel alarak ele alır. John Buchan, le Carré, Ian Fleming (Bond) ve Len Deighton gibi yazarların eserleri de dahil olmak üzere casus kurgu türündeki birçok roman, film olarak uyarlandı. Alfred Hitchcock ve Carol Reed gibi önde gelen İngiliz yönetmenlerin kayda değer katkılarda bulunmaları ve İngiliz Gizli Servisi'nde geçen birçok film ile bu tür İngiliz sinemasının önemli koludur.