İçeriğe atla

Esat Oktay

Kontrol Edilmiş
Esat Oktay
Doğum1885
Zınzal, Çıldır, Ardahan
Ölüm25 Haziran 1972 (87 yaşında)
MilliyetTürk
MeslekMilletvekili

Esat Oktay (d. 1885, Zınzal, Çıldır, Ardahan[1]) - (ö. 25 Haziran 1972), Azeri asıllı Türk siyasetçidir.

Moskova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. İç Hastalıkları uzmanıdır. Oltu, Kars ve Bakü Hastaneleri Tabîpliği, Kars Belediye Tabîpliği, Kars Memleket Hastanesi Dâhiliye Mütehassıslığı ve Baştabîpliği, Hükûmet Tabîpliği, Türk Ocakları Himâiye-i Etfâl, Kızılay, Halkevi Üyeliği, TBMM VII., VIII. ve IX. Dönem Kars Milletvekilliği yapmıştır. İstiklal Madalyası sahibidir. Evli ve yedi çocuk babasıdır.[2]

Kendi ağzından Esat Oktay

"1885’te Çıldır’ın Zinzal köyünde dünyaya geldim. Çocukluğum ve gençliğim Çarlık Rusya’sında geçti. O devirde Elviye-i Selâse’de yüksek tahsil yapan tek kişi bendim. İlkokulu Çıldır’da ve Tiflis’te okudum. Orta ve lise tahsilimi Kuzey Kafkasya’da Stavropol’da yaptım; Erivan Lisesini birincilikle, altın madalya ile bitirerek Moskova Tıp Fakültesine kabul edildim. 1917 yılında tabip olarak mezun olduğumda Birinci Dünya Savaşı devam ediyordu. Kendi milletime ve memleketime hizmet imkânı bulabilmek için tayinimi Kafkas cephesine yaptırdım. Oltu Askerî hastanesinde çalışıyordum. Bu sırada Rusya’da ihtilâl çıktı, Çarlık devrildi. Tiflis’te Maverayı Kafkas Seym’i kuruldu. Bu arada kimsesiz çocukları toplama ve barındırma işiyle meşgul oluyordum. Bakü İslâm Cemiyet-i Hayriyesi’nin yardım faaliyetinde vazife gördüm. Rusların çekilmesiyle Oltu’daki askerî malzemeyi muhafaza altına aldım ve ordumuz gelince sağlam bir şekilde teslim ettim. O zamanlar her millet teşkilâtlanıyordu. Bizde yetişmiş münevver insan çok azdı,bunun zorluklarını yaşadık. Meselâ bir Rus birliği mühimmatını bize vermek istiyordu,fakat bunu alacak adamımız yoktu! Diğer taraftan Ermeniler her şeye el koyuyor ve hızla teşkilâtlanıyor, bölgeyi baskı altında tutuyorlardı.”

Kaynakça

  1. ^ "Elviye-i Selâse'nin Son Yılları - II" (PDF). Bizim Ahıska dergisi. ss. 7-8. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Mart 2021. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti</span>

Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti, 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmet. Elviye-i Selâse'nin tamamını kapsamakta birlikte Kars, Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir.

Elviye-i Selâse, Osmanlı döneminde Batum, Kars ve Ardahan livalarının (sancak) ortak adıydı. “Üç Liva” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Doğu Cephesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 1919-1921 yılları arasında Türk-Ermeni Savaşı dahil olmak üzere, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya'da gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephe.

Nafiz Körez, Türk siyasetçi ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Orhon</span> Türk siyasetçi

Zihni Orhon,, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kars Oblastı</span>

Kars Oblastı 1878 yılında Kars Sancağı'nın yerine kurulan Rus İmparatorluğu oblastı. Merkezi Kars il merkezidir. Kars, bugün Türkiye'ye bağlı bir ildir.

Batum Konferansı ve Antlaşması, 11 Mayıs – 4 Haziran 1918 tarihleri arasında Batum'da yapılan konferans ve sonucunda 4 Haziran 1918'de Osmanlı İmparatorluğu ile Kasım 1917'deki Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya'da kurulan devletlerle, yani Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan ve Azerbaycan Millî Şurası arasında imzalanmış anlaşma. 14 maddeden oluşan bu anlaşma, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin imzaladığı ilk uluslararası sözleşmedir.

Muhsin Faik Dündar,, Türk siyasetçi.

Cemil Şener -, Türk siyasetçidir.

Hasan Burhanettin Onat, Türk siyasetçi.

Abdulhalim Galip Kahraman, Türk siyasetçi.

Talat Simer, -, Türk siyasetçi.

Hüseyin Avni Tan -, Türk siyasetçi.

Vehbi Demir,, Türk siyasetçidir.

Hasan Hüseyin Ülkü -, Türk siyasetçi.

Galip Kenan Zaimoğlu ya da Ali Galip Zaimoğlu, Türk siyasetçidir.

Tevfik Aslan, -, Türk siyasetçi.

Ali Haydar Bey,, Türk siyasetçidir.

Hüseyin Hulki Cura -, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Yusuf Caferov</span>

Memmed Yusuf Caferov Azerbaycanlı avukat, bilim insanı, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı ), Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.