Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.
Güzelyurt Eğitim ve Öğretim Çiftliği, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs devletine ait olan, Güzelyurt yakınlarındaki bir çiftlik. Yaklaşık bir kilometrekarelik alanı vardır. 1974 yılının öncesinde yapılmıştır.
Hasan Ağa Tekkesi, Kıbrıs'ın Baf şehrinde bir tekke. Br mescit ve bir türbeden oluşur. 18. yüzyılın ilk yarısında yapılmış ve 1865 yılında tamir edilmiştir. "Hacı Mehmet Buba" isimli bir kişinin mezarı burada bulunur. 1963-1974 arasındaki çatışmalarda tahrip oldu.
Hasan Tahsin veya Kör Tahsin, Kıbrıs Türkü şair. Rumeli Kazaskerliği de yapmıştır. Ünlü hattatlardan dersler almıştır. Nakibüleşraf olduğu yönünde bilgiler de bulunmaktadır. 1860 yılında ölen Hasan Tahsin'in mezarı, Eyüpsultan'da bulunur.
Araplar Camii veya kilise iken Stavru Misiriku Şapeli, Lefkoşa'da bir cami. Tek bir minaresi bulunur. 1570'lerden önce yapılmış Stavru Misiriku Şapeli'nin camiye çevrilmiş halidir. Kıbrıs'ın fethinden kısa süre sonra camiye çevrilmiştir. Surlariçi bölgesinde, Faneromeni Kilisesi'nin doğusunda bulunur.
Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış on beş medrese bulunmaktaydı. Vakfıye defterlerine göre ise kayıtlı on bir tane medrese vardı. Bu medreseler, lise düzeyinde eğitim vermekteydi. Adadaki ilk medrese, 1573'te, Lefkoşa'da inşa edilen Büyük Medrese'dir. Yine Lefkoşa'da bulunan Küçük Medrese ise, ondan beş yıl sonra inşa edilmiştir. On iki medresenin sadece sekizi İngiliz dönemine kadar eğitimine devam edebilmiştir.
Büyük Medrese, Lefkoşa'da bulunan bir medreseydi. 1573-1936 yılları arasında var oldu.
Küçük Medrese, Lefkoşa'da yer alan, günümüzde tamamen yıkılmış bulunan bir medrese. Konumu Selimiye Meydanı'nın kuzeyinde, Kadı Menteş Konağı ile Küçük Medrese Sokak arasındaydı. 1579-80 yılında inşa edilmiştir.
Arap Ahmet Medresesi, Hamidiye Medresesi, Arap Ahmet Paşa Medresesi veya Arabahmet Medresesi, Lefkoşa'da bir medrese. Yapılış ve kullanıma giriş tarihi kaynaktan kaynağa farklılık gösterir. Bu tarih bazı kaynaklarda 1764, bazı kaynaklarda ise 1782 olarak geçer. Bağışçısı Şeraibzade Osman Efendi'dir. 1927-1938 yılları arasında yapılan kayıtlarda, etkin olduğu ve bir vakfının bulunduğu kaydedilmiştir. Bu vakfın o dönemde on üç gömleği, on dokuzar belge ve varağı bulunmaktaydı.
Kanlı Mescit, Lefkoşa'da bir mescit. Kuzeybatı ve batı yönlerinde iki kapısı bulunur. Pençizade Sokağı ile Tanzimat Sokağı'nın birleştiği yerdedir. Enine dikdörtgen şeklinde, kuzey-güney doğrultusundadır. Ahşap bir çatısı bulunur. Binayı esas olarak iki kemer taşır. Sade bir mihrabı bulunur. Beş penceresi vardır.
Lefkoşa'da, on bir tane burç ve üç tane kapı bulunur.
Paradisa, Kıbrıs'taki eski bir yerleşim. KKTC'nin Gazimağusa ilçesinin Ötüken köyünün iki mil yakınında bulunmaktadır. Harabelerin az bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir; fakat 20. yüzyılın başlarında harabelerin açık bir şekilde görülebildiği bilinmektedir. Orta Çağ döneminde kullanılmış yerleşimde bir kilise ve Kraliçe İsabella'nın Şatosu adlı bir saray bulunur.
Piri Ali Dede Türbesi, Limasol'da bir türbe. Sahile yakın bir yerde, Leftari Kalesi'nin güneyindedir. şehirdeki tek türbedir. Genellikle sadece cuma günleri ve diğer kutsal günlerde ziyaret edilmektedir. Günümüzde Rum yönetimindeki bölgede kalmıştır ve Kıbrıs Diyanet İşleri tarafından bakımı yapılamamaktadır.
Azize Anna Kilisesi, Gazimağusa'da bir kilise. Lüzinyanlar döneminde yapılmış olan kilise günümüzde iyi durumdadır. Çan kulesi olağandışı bir şekildedir. Eskiden kilisenin içinin altında Latince yazılar bulunan duvar resimleriyle süslü olduğu bilinmektedir. Bu resimler günümüze ulaşamamıştır.
Şehitler, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ilçesinde Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı'nda köylülerinin çoğunluğu katledilmiş olan Muratağa, Sandallar ve Atlılar bölgesine verilen isim. Kıbrıs'in Türkler tarafından çıkarılan haritalarında bu üç köyün üzerinde "Şehitler" yazmaktadır. Bazen "Şehit köyleri" olarak da geçer. Bölgede iki tane şehitlik bulunmaktadır. Atlılar köyündeki tabelalarda "Şehitler" adı da geçmektedir ve anayolda da bu adla bir tabela yer altaktaydı. Resmi kaynaklarda köyler ayrı ayrı geçmektedir. Buna rağmen, tarımsal araştırmalarda, üç köy "Şehitler" adıyla temsil edilmektedir ve Gazimağusa A bölgesine bağlıdır. Tarımsal araştırmalara katılan arazi miktarı 8.54 kilometrekaredir. Bunun 6.882 kilometrekaresi tarımsal arazi, 1.456 kilometrekaresi hali-mera arazisi ve 0.202 kilometrekaresi kullanılmayan arazi olup bölgede ormanlık alan bulunmamaktadır.
Sultan Mahmut Kütüphanesi, Lefkoşa'da bir kütüphane. Selimiye Camii'nin doğusunda bulunur. II. Mahmud döneminde Kıbrıs Valisi olan Ali Ruhi tarafından 1829 yılında yaptırıldı.
Güvercinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. Köy, Beyarmudu Belediyesi'ne bağlıdır.
Girne İkon Müzesi, asıl adıyla Arkhangelos Mikhael Kilisesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bir ikon müzesi.
Erol Refikoğlu, Kıbrıslı Türk bir sanatçıdır. 1980 yılında kurulan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun Osman Alkaş, Işın Cem ve Yaşar Ersoy ile birlikte kurucularındandır. Gölgeler ve Suretler filminde rol almıştır. 1969 yılında başladığı tiyatroculuk kariyerinde yüzden fazla oyunda oynamıştır. Seramik alanında bir sergi açmıştır. "Sade Suya Öyküler" adında bir anı kitabı da yazmıştır. Bunların yanı sıra karikatür alanında çalışmalar yapmış, radyoda bir süre müzik programları yapmıştır.
Çamlıbel, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Girne İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 1037'dir. KKTC'nin bir bucak merkezidir.