İçeriğe atla

Erythrocebus

Erythrocebus
Patas maymunu (Erythrocebus patas)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Cercopithecidae
Oymak:Cercopithecini
Cins:Erythrocebus
Trouessart, 1897
Tip tür
Erythrocebus patas
Schreber, 1775
Türler
  • Erythrocebus patas
  • Erythrocebus poliophaeus

Kızıl maymunlar veya Patas maymunları (Erythrocebus), Genonlarla ilişkili, Afrika'da yaşayan köpeksi maymun cinsi.

Ağaçlara pek tırmanmazlar, ağaçsız ovalarla kırlarda yaşarlar. Kolları ve bacakları genonlardan daha uzundur.

Kitap

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Maymunlar Gezegeni</i> (film) 2001 yapımı bilim-kurgu filmi

Maymunlar Gezegeni ,2001 yılı ABD yapımı bir kıyamet sonrası bilimkurgu filmi. 1968 yılı ABD yapımı aynı adlı özgün filmin yeniden çevrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Paleoantropoloji</span>

Paleoantropoloji, arkeolojik ve biyolojik kanıtlardan yararlanarak insan ataların evrimini ve insan ile diğer büyük insansı maymunlar (Hominidae) arası evrimsel ilişkileri araştıran bilim dalıdır. Hem paleontoloji hem de antropolojinin bir alt dalıdır. İnsan evrimini anlamak için fosil kalıntıları, genetik kanıtlar ve insan yapımı eşyalardan elde edilen veriler ortak olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">İnsansılar</span> Eski Dünya maymunlarından bir primat üst familyası

İnsansılar veya insansı maymunlar (Hominoidea), Eski Dünya maymunlarından bir primat üst familyası. İnsansılar üst familyası iki familyaya bölünür: Gibongiller veya küçük insansı maymunlar (Hylobatidae) ve insangiller veya büyük insansı maymunlar (Hominidae).

<span class="mw-page-title-main">Ōita</span> Japonyanın Ōita prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehri

Ōita, Japonya'nın Ōita prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Yüzölçümü 501,25 km2 olan şehrin nüfusu 30 Haziran 2011 tarihi itibarı ile 475.861'dir.

<i>Maymunlar Cehennemine Dönüş</i>

Maymunlar Cehennemine Dönüş 1970 yapımı Ted Post'un yönettiği bilimkurgu filmi. 1968 yapımı ilk Maymunlar Cehennemi filminden sonraki serinin ikinci filmidir. Filmin başrollerinde James Franciscus ve Kim Hunter oynarken, Charlton Heston yardımcı oyuncu olarak rol almıştır.

<i>Maymunlar Cehenneminde İsyan</i>

Maymunlar Cehenneminde İsyan(Özgün adı: Conquest of the Planet of the Apes, Türkçesi: Maymunlar Cehenneminin Fethi) J. Lee Thompson'ın 1972'de yönettiği, "Maymunlar Cehennemi" serisinin dördüncü filmi.

<i>Maymunlar Cehenneminde Savaş</i>

Maymunlar Cehenneminde Savaş(Özgün adı: Battle for the Planet of the Apes), J. Lee Thompson'ın 1973 yılında yönettiği, "Maymunlar Cehennemi" serisinin beşinci filmi.

Maymunlar Cehennemi; özgün genel adı Planet of the Apes olan, ABD yapımı bir film serisinin Türkçeye yerleşmiş genel adıdır. Sinemalarda gösterilen adlarıyla filmler şunlardır:

Eski seri
Yeni seri
<span class="mw-page-title-main">Makimsiler</span> Madagaskarlı gececil primatlar

Makimsiler veya lemursular, nemli burunlu maymunların yaklaşık 100 türünü kapsayan bir infra takımı. Bu taksonun üyeleri yalnızca Madagaskar adası ve çevresinde bulunan küçük adalarda yaşarlar. Bilimsel adını Roma Mitolojisi'nde yer alan lemures adlı hayaletlerden almıştır. Bu ad, makilerin gece etkin olup, iri gözleriyle bakışları ile tüyler ürpertici çığlıklarından dolayı onlara yakıştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Dünya maymunları</span> mevcut tüm (insan hariç) Amerikalı primatlar

Yeni Dünya maymunları veya yassı burunlu maymunlar (Platyrrhini), bir maymun grubudur. Bu grup Amerika kıtasında yaşayan insan hariç tüm primatları kapsar. Eski Dünya maymunları ve cadı makigiller ile birlikte kuru burunlu maymunlar grubunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Kapuçingiller</span> primat familyası

Kapuçingiller (Cebidae), Yeni Dünya maymunlarına (Platyrrhini) dahil bir primat familyası. Bu familyanın sınıflandırılması çok kez değiştirilmiştir. Bu madde'de kullanılan şekli 14 türü içeren iki cinsi kapsamaktadır: Cebus ve Saimiri.

<span class="mw-page-title-main">Catarrhini</span> insanlar da dahil olmak üzere Eski Dünya maymunlarının ve insansıların alt takımı

Catarrhini ya da Eski Dünya maymunları, köpeksi maymunlar ve insansılardan (Hominoidea) oluşur. Geoffroy 1812 yılında bu iki grubu bir araya getirerek Catarrhini, "Eski Dünya maymunları" adını vermiştir. Simiiformes alt takımındaki kız kardeşi Platyrrhini alt takımıdır. Bilimsel kanıtlara rağmen insansıların doğrudan maymun olarak tanımlanmasına karşı bazı dirençler olmuştur, bu nedenle "Eski Dünya maymunu" Cercopithecoidea veya Catarrhini anlamına gelebilir. Aslında insansıların maymun olduğu 18. yüzyılda Georges-Louis Leclerc tarafından zaten fark edilmişti. Linnaeus bunu 1758 yılında, bugün cadı makiler ve Yeni Dünya maymunları olarak tanıdığımız türlerle birlikte tek bir cins olan "Simia" içine yerleştirmiştir. Catarrhini'nin tamamı Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Maymun</span> bazı primatlar için kullanılan terim

Maymun, Primatlar takımındaki kimi memelileri kapsayan bir terimdir. Kimi kullanımlarda terim tüm primatları kapsarken genelde Simiiformes infra takımındaki primatlar için kullanılır.

<i>Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti</i>

Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti, 2014 Amerikan bilimkurgu filmi. Film, Matt Revees tarafından yönetildi. Film "Maymunlar Cehennemi: Başlangıç" filminin devam filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Boulle</span> Fransız romancı (1912 – 1994)

Pierre Boulle, Fransız yazar. Filme de alınan Kwai Köprüsü (1952) ve Maymunlar Gezegeni (1963) adlı romanları ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simiyen</span> primat infra takımı

Simiyenler, antropoidler ya da yüksek primatlar (Simiiformes); köpeksi maymunlar (Cercopithecoidea) ve insansılar üst familyalarından oluşan Eski Dünya maymunlarını (Catarrhini) ve Yeni Dünya maymunlarını (Platyrrhini) içeren bir primat infra takımıdır. Genelde "maymun" adıyla anılır.

Bu liste, insan dışındaki insansı maymun deneylerini yasaklayan ülkeler listesidir. Buradaki insan dışındaki insansı maymunlar terimi, Homo sapiens hariç üst ailenin (Hominoidea) tüm üyelerini ifade eder. Bu durumda yasaklama, genellikle olağan dışı senaryolar için istisnalar olmakla birlikte insan dışı primatlar üzerinde deneyleri yasaklayan resmi kararnamelerin yürürlüğe girmesine atıfta bulunur.