İçeriğe atla

Erysimum pulchellum

Erysimum pulchellum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Brassicales
Familya:Brassicaceae
Cins:Erysimum
Tür: E. pulchellum
İkili adlandırma
Erysimum pulchellum
(Willd.) J.Gay, Erysim. Nov.: 10 (1842).

Kaba zarife veya bilimsel adıyla Erysimum pulchellum, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış ve Jacques Étienne Gay tarafından isimlendirilmiş, Turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2][2] Güney Kafkasya, Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Balkanlar, Bursa, Kars ve Tunceli'de görülmüştür. 1300 ila 3200 metre rakımlı çayır, moloz ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçeklenir.[3] Rize ve Kars'ta görülen örnekler batıdaki örneklere kıyasla daha büyük olduğu için E. lazistanicum olarak tanımlanmış ancak daha sonra aynı tür oldukları fark edilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Zarifeotu (Erysimum) L. Sp. Pl. 2. 660 (1753)". bizimbitkiler.org.tr. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Erysimum pulchellum (WILLD.) GAY". 194.27.225.161.com. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Erysimum pulchellum (WILLD.) GAY". vanherbaryum.yyu.edu.tr. 6 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kars (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusunda yer alır. İl nüfusu 281.077'dir. Bu nüfusun %51,5'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 10.193 km2'dir. İlde km2'ye 28 kişi düşmektedir. İlde 8 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 57 mahalle, ayrıca 381 köy bulunmaktadır.

Asperula pontica, Rubiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür ilk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülmüştür. 1500 ila 2650 metre yükseklikteki Alpin turf çayırlıkları, kireçtaşı yamaçları, çağıllıklar ve kaya çatlaklarında yetişmektedir. Temmuz veya ağustos ayında çiçek açar.

<span class="mw-page-title-main">Cephalaria gigantea</span>

Dev pelemir veya bilimsel adıyla Cephalaria gigantea, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Kars ve Kafkasya'daki dere kenarları, ıslak çayırlar ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. 1350 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen dev pelemir, Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Gentianella caucase</span>

Kaf boduranı veya bilimsel adıyla Gentianella caucasea, Gentianaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Loddiges ve John Sims tarafından tanımlanmış ve J Holub. tarafından adlandırılmıştır. Gürcistan, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Bursa'da görülmüştür. 1700 ila 2600 metre yükseklikteki nemli yarıalpin çayırlıklar ve koru kenarlarında yetişmektedir.

<i>Pimpinella rhodantha</i>

Gül anason veya bilimsel adıyla Pimpinella rhodantha Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Nonea versicolor</span>

Çayır sormuğu veya bilimsel adıyla Nonea versicolor, Robert Sweet tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzey Erzurum, Kars ve Kafkasya'ya endemiktir. 1400 ila 2500 metre yükseklikteki kayalık volkanik yamaçlar, aşınmış volkanik kenarlar, taşlı yerler, çimenlikler ve kırlarda yetişmektedir. Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Kaf lâlesi</span>

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica, zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür. Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<i>Saxifraga caucasica</i>

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.

Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.

Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Symphytum sylvaticum</span>

Tomara veya bilimsel adıyla Symphytum sylvaticum Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tüm alttürleri Türkiye'ye endemik olan Tomara'nın 2 alttürü aynı zamanda Trabzon'a endemiktir. Symphytum sylvaticum sepulcrale altürü Trabzon'a ek olarak Rize ve Giresun'da da görülmüştür. 1000 ila 1700 metre rakımlı çayırlıklar ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Pedicularis wilhelmsiana</i>

Telekli bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis wilhelmsiana, Friedrich Ernst Ludwig von Fischer ve Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeybatı İran ve Kars'a endemik olan telekli bitotu, 1700 ila 2400 metre yükseklikteki Pinus sylvestris ormanları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<i>Aconitum orientale</i> bitki türü

Aconitum orientale, Philip Miller tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok zehirli bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan kurtboğan, 1650 ila 2200 metre yükseklikteki orman, çalılık ve çayırlıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Türün uzunluğu 0.9 ila 1.5 metre arasında değişim göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Linum hypericifolium</span>

Çayır keteni veya bilimsel adıyla Linum hypericifolium, Richard Anthony Salisbury tarafından tanımlanmış, keten cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kars'a endemik olan çayır keteni, 1700 ila 2500 metre yükseklikteki ormanlar, çalılar, çayırlıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 30 ila 70 cm büyüyebilen çayır keteninin yaprakları 28–58 mm uzunluğunda ve 5–17 mm genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Vincetoxicum scandens</span> bitki türü

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.