İçeriğe atla

Ervand Sevortyan

Ervand Sevortyan
Ervand Vladimiroviç Sevortyan
Ervand Sevortyan
Doğum22.10.1901
Yalta, Kırım
Ölüm23.03.1978
Moskova
VatandaşlıkSovyetler Birliği
EğitimTavrida National V.I. Vernadsky University (1930)
Partner(ler)TDK
ÖdüllerŞöhret ödülü []
Kariyeri
DalıTürkoloji
Çalıştığı kurumSSCB Bilimler Akademisi,
Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü

Ervand Vladimirovich Sevortyan, (22 Ekim 1901, Yalta - 23 Mart 1978, Moskova) Türkoloji alanında çalışmalar yapmış Ermeni asıllı Filoloji doktoru (1957), Türkolog, 1957 Türk Dil Kurumu sorumlu üyesi ve RSFSC'nin Onurlu Bilim Adamı üyesidir. Türk Dilleri etimolojisi (Êtimologičeskij slovar’ tjurkskix jazykov) adında kapsamlı bir etimoloji sözlüğü vardır.[1]

1930 yılında Kırım Pedagoji Enstitüsü'nden mezun oldu. Moskova Dilbilim Araştırma Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra aynı enstitüde araştırmacı olarak çalıştı ve birkaç yıl Türkçe dilleri bölümünün başkanlığını yaptı.

Moskova Felsefe, Edebiyat ve Tarih Enstitüsü, Moskova Doğu Araştırmaları Enstitüsü, Moskova Devlet Üniversitesi, Yabancı Diller Enstitüsü'nde dersler verdi. 1957 yılında "Azerbaycan Edebiyat Dilinde Ek" adlı doktora tezini hazırlamıştır.

1978'deki ölümünden önce Sevortyan, 1. cildin yayınını, 2. cildin baskı hazırlıklarını ve ayrıca 3. ve 4. ciltlerin el yazmalarını gerçekleştirmeyi başardı. çalışmanın geri kalanı personel ve öğrencileri tarafından tamamlandı.[2]

Eserler

  • Türk Dilinin Grameri («Грамматика турецкого языка», 1947)
  • Türk Dilinin Fonetiği (1955)
  • Türk dillerinin tarihsel incelenmesine dair («О некоторых вопросах исторического изучения тюркских языков, 1960)
  • Türk dillerinin mevcut durumu ve SSCB'de bazı tarihsel çalışma konuları(«Современное состояние и некоторые вопросы исторического изучения тюркских языков в СССР», 1961)
  • Kırım-Tatar dili
  • Azerbaycan Türkçesinin Grameri
  • Sovyet Türkolojisinin Gelişim Tarihi
  • Tartışma Yıllarında Sovyet Türkolojisi
  • 1958'de "Türk Dillerinin Etimolojik Sözlüğü" (8 cilt, 1978-2008)

Kaynakça

  1. ^ ""SEVORTYAN'IN ETİMOLOJİK SÖZLÜĞÜ" NİHAYET TAMAMLANIYOR" (PDF). Şükrü Halûk Akalın. TDK. Ağustos 2020. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  2. ^ "ÇUVAŞ ANSİKLOPEDİSİ". 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Muharrem Ergin, Türk Türkologdur.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Banguoğlu</span> Türk siyasetçi

Hasan Tahsin Banguoğlu, Türk akademisyen, dilbilimci ve siyasetçi.

Hasan Eren. Türk sözlükçü ve etimoloji konusuna yoğunlaşmış Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Günay Karaağaç</span> Türk dilci

Prof. Dr. Günay Karaağaç, Türk dil bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Caferoğlu</span>

Ahmet Caferoğlu, Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Çobanzade</span>

Bekir Çobanzade – Kırım Tatarı milli şair ve Türkolog.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

Ferhad Zeynalov, Azerbaycanlı dilbilimci ve Türkologdur. Çağdaş Türkolojinin gelişiminde hizmetleri olan bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Sergey Yefimoviç Malov, Rus dil bilimci, Doğu bilimci, Türkolog, SSCB Bilimler Akademisi muhabir üyesi. Türk dilleri uzmanı.

Edhem Rahimoviç Tenişev Tatar asıllı Rus dil bilimci, Türkolog, Moğol bilimci, Rusya Bilimler Akademisi muhabir üyesi, Rusya Bilimler Akademisi Dil Bilimi Enstitüsü Türkoloji ve Moğol Bilimi Laboratuvarı Müdürü, Tyurkologiya ("Türkoloji") dergisinin ve çok ciltli Sravnitelno-İstoriçeskaya Grammatika Tyurkskih Yazıkov adlı yayının editörüdür.

Mehmet Talât Tekin, Türk dil bilimci, Türk edebiyatına önemli katkıları olan araştırmacı ve yazar.

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson, İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

Cevad Heyet, İran Azerisi cerrah, Türkolog. Hem tıp hem Türkoloji alanında çalışmalar yapmış olan Heyet, İran’da kalp cerrahisinin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilir. İran’da yayınlanan en eski ve sürekli Türkçe dergi olan Varlık dergisini yayınlayan Heyet, arkadaşı Hamit Nutki ile birlikte ilmî Türkoloji’nin temelini atmıştır. “İki Azerbaycan'ın Aksakalı”, “Çağımızın Dede Korkut’u”, “Asrımızın Promete’si”, “Bilge Dede” lakaplarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kanate Kurdo</span> Kürt yazar

Kanate Kurdo,, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci, akademisyen, Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Kürdoloji bölümü başkanı.(1961-1985)

Boris Serebrennikov – Ural-Altay ve Hint-Avrupa dilleri üzerinde çalışmış genel ve karşılaştırmalı dilbilimci. SSCB Bilimler Akademisi akademisyeni, Sovyet dilbilimci. Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Celil Kiyekbayev</span>

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev, Sovyet Başkurt bilim insanı, Türkolog, filolog, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki bilim ve yükseköğrenim organizatörü, profesör, yazar. Sovyet Yazarlar Birliği üyesi olan Kiyekbayev, Başkurt dilbiliminin ve Ural-Altay dilleri konusunda eğitim veren Başkurt Okulu'nun kurucusudur.

Sergi Cikia, Gürcü Oryantalist ve Gürcü Türkolojisinin kurucusu. 200'den fazla yazılı araştırması ve makalesi bulunan Cikia, Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.