İçeriğe atla

Ertuğrul Gazi (gemi)

Tarihçe
Türkiye
Adı
  • Ertuğrul Gazi
Adının geldiği yer/kişiErtuğrul Gazi
Sahibi
İşletmeci
  • Botas Trading IC
  • Port kayıt
  •  Türkiye
  •  Bahamalar (2021)
  • İnşa edenHyundai Heavy Industries, Ulsan, Güney Kore
    Denize indirilişi 2020
    Kimlik
    Statü Aktif
    Genel karakteristik
    Tonaj

    93.513 DWT

    108.919 GRT
    Uzunluk 295 m (968 ft)
    Genişlik 46 m (151 ft)
    Yükseklik 63 m (207 ft)
    Su çekimi 12 m (39 ft)
    Silah donanımı Yok

    Ertuğrul Gazi, BOTAŞ'ın sahibi ve işletmecisi olduğu sıvılaştırılmış doğalgaz tankeridir. Yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) sertifikasına sahip olan gemi Güney Kore yapımıdır. BOTAŞ'ın Türk denizcilik şirketi Botas Trading IC tarafından işletilmektedir ve Türkiye'nin güneyindeki Botaş Dörtyol LNG Depolama Tesisi'nde hizmet vermektedir. Ülkenin bu tipteki ilk gemisidir.[1][2] 25 Haziran 2021'de hizmete girdi.[3] Geminin boyu 295 m, genişliği 46 m ve yüksekliği 63 metredir.[4] Gemi 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hasar gören boru hatlarının onarımı sürecinde bölgeye doğalgaz sağlamıştır.[5][6]

    Kaynakça

    1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
    2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
    3. ^ "Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi hizmete girdi". Anadolu Ajansı. 25 Haziran 2021. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
    4. ^ "Ertuğrul Gazi'ye ilk doğal gaz nakli başarıyla tamamlandı". TRT Haber. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
    5. ^ "Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi Depremde Gaz Sistemine Can Oldu". BOTAŞ. 17 Şubat 2023. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
    6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Atatürk Orman Çiftliği</span> Ankarada bir çiftlik

    Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında Yenimahalle'de bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.

    HMS <i>Beagle</i>

    HMS Beagle, Charles Darwin'in evrim kuramını oluşturmasına temel olan araştırma gezisine çıktığı İngiliz Kraliyet Donanması gemisi.

    <span class="mw-page-title-main">İstanbul Deniz Otobüsleri</span> İBB tarafından kurulmuş bir şirket

    İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.

    <span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı</span>

    Güney Kafkasya Doğal gaz Boru Hattı Projesi, Şahdeniz Gaz Sahası'nda üretilecek doğalgazın Türkiye-Gürcistan sınırına getirilmesi için tasarlanmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">BOTAŞ</span>

    BOTAŞ, 1,83 milyar lira olan sermayesinin tamamı Türkiye Varlık Fonu A.Ş. adına kayıtlı olan ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu'dur. (KİT'tir)

    <span class="mw-page-title-main">Mavi Akım</span>

    Mavi Akım Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakletmek için Karadeniz geçişli büyük boru hattıdır. Boru hattı merkezi Hollanda olan Rus Gazprom ve İtalyan ENI ortaklığıyla kurulan Blue Stream Pipeline B.V. tarafından inşa edilmiştir. Blue Stream Pipeline B.V. boru hattının deniz bölümünün ve Beregovaya kompresör istasyonunun sahibidir, Gazprom boru hattının Rus topraklarında kalan bölümünün işletmesini üstenmiş olup Türk topraklarında bulunan bölümün işletmesi ise Türk enerji şirketi BOTAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Gazprom'un boru hattını inşa etmesindeki amacı Rus gaz iletim hatlarını artırmak ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerle enerji anlaşmaları yapmasına engel olmaktır.

    <span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

    <span class="mw-page-title-main">Nabucco Doğalgaz Boru Hattı</span>

    Nabucco boru hattı Ankara'da 13 Temmuz 2009 Pazartesi günü hükûmetler arasında imzalanan anlaşmayla başlamıştır, Türkiye'üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımak üzere kurgulanan uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenmektedir. İmzalandığı tarihten daha önce adından söz ettirmeye başlayan projeye dair, 2006 yılında AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs “Avrupa için gerekli ve AB’nin en önemli doğal gaz tedarik projesi” ifadelerini kullanmıştır. 2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğal gaz tedarikçileri olan ülkelerle büyük miktarlarda doğal gaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile büyük oranda sekteye uğradığı iddia edilmektedir. Bununla birlikte Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla proje güç kazanmıştır. Hattın tam kapasitede karlı olabilmesi için gereken doğal gaz üretiminin halen İran'a uygulanan ambargo nedeniyle bu ülkeden de sağlanamayacak olması, hattın geleceğinde büyük soru işaretleri oluştursa da ABD hükûmetinin projenin geleceğine olan iyimser bakışının devam ettiği açıklanmıştır. Günümüzde proje Nabucco Batı ismini alarak Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

    Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

    <span class="mw-page-title-main">Trans Anadolu doğalgaz boru hattı</span> Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupaya aktarması planlanan boru hattı

    Trans Anadolu doğal gaz boru hattı (TANAP), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer etmesi planlanan boru hattı. Şahdeniz doğal gaz tesislerinde çıkarılan gazın transferinde kullanılacaktır. Maliyetinin 5-7 milyar dolar olacağı öngörülmüş, 2018 yılında da tamamlanmıştır. Hattın kapasitesinin ilk aşamada yılda 16 milyar m³, nihai olarak da 31 milyar m³ olması hedeflenmekteydi.

    <span class="mw-page-title-main">TürkAkım</span> Rusyadan Türkiyeye ulaşan doğalgaz boru hattı

    TürkAkım , Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan proje 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile resmiyet kazanmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Türkiye'de enerji</span>

    Türkiye her yıl birincil enerjisi 6 exajoule tüketiyor, kişi başı 20 megawatt saat (MW/s)'ten fazla. Türkiye'de enerji beşte dört'ten fazla fosil yakıtan: %31 petrol, %28 doğalgaz ve %27 kömür(2016 itibarıyla). Türkiye'nin enerji politikası fosil yakıtın ithalatını küçültmek ister, çünkü onlar ithalatın ödemelerinden dörtte biri kapsamaktadır.. Enerjisi kaynaklarının fosil yakıt olması yüzünden Türkiye’den sera gazı emisyonları dünyada ortalama kişi başından daha büyük, yılda kişi başına 6 ton'dan fazla gelmektedir.

    TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

    TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

    Tuz Gölü Doğalgaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur.

    Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi. Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir.

    <span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

    Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Durusu Terminali</span> Doğalgaz İstasyonu

    Durusu Terminali Çarşamba ilçesinde bulunan ve Samsun şehrine yaklaşık 60 km (37 mi) mesafede bulunan bir doğalgaz istasyonudur. Terminal hemen hemen deniz tarafında, Mavi Akım deniz altı doğalgaz boru hattının yüzeye çıktığı yerin hemen yakınında bulunmaktadır. Durusu Terminali yaklaşık 20 hektar büyüklüğündedir. Rus-Türk Mavi Akım projesinin entegre bir parçasıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Havagazı fabrikası</span> yanıcı gaz üretimi için endüstriyel bir tesis

    Havagazı fabrikası veya gazhane havagazı üretimi için endüstriyel bir tesis ve depolama alanıdır.

    <span class="mw-page-title-main">Marmaraereğlisi LNG Terminali</span> Tekirdağda bir LNG terminali

    Marmaraereğlisi LNG Terminali, Tekirdağ iline bağlı Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama, işleme ve sevk tesisidir.

    Abdülhamid Han, önceki adıyla Cobalt Explorer ve daha sonrasında West Cobalt, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu, Türkiye bayraklı ultra derin deniz sondaj gemilerinden birisidir.