İçeriğe atla

Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu

Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu, 2012 yılında Ankara'da kurulmuş bir a capella korodur.

Adını besteci, hukukçu, şair, yazar, ressam Ertuğrul Oğuz Fırat'tan alır. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı desteğiyle çalışan topluluk, çoğunlukla çağdaş müzik olmakla birlikte koro edebiyatının her döneminden eserler seslendirmektedir.[1]

Tarihçe

Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu, Mayıs 2012'de koro şefleri Atilla Çağdaş Değer ve Çiğdem Aytepe yönetiminde kuruldu. İki şefin ve kurucu üyelerin ortak kararı ile besteci, hukukçu, şair, yazar, ressam Ertuğrul Oğuz Fırat'ın adını aldı.[1]

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı desteğiyle çalışan topluluk, çoğunlukla çağdaş müzik olmakla birlikte koro edebiyatının her döneminden eserler seslendirmeyi hedeflemesi bakımından SCA Vakfı bünyesinde 2004-2007 yılları arasında çalışmış olan Koro Modernin devamı niteliğindedir. Türk bestecilerinin seslendirilmemiş veya az seslendirilen koro yapıtlarını yorumlamak ve tanıtımlarını sağlamak, genç bestecileri koro eserleri yazmaları için teşvik etmek, bu amaç için laboratuvar koro olmak amaçları arasındadır.[1]

Ocak 2014'te şeflerin ortak kararı ile Çiğdem Aytepe koronun daimi şefi, Atilla Çağdaş Değer koronun daimi konuk şefi ve danışmanı olmuştur.

2014-2016 yılları arasında Çorum ve Ankara'daki okullarda eğitim konserleri gerçekleştirmiş, özellikle çocukların çoksesli tını ortamı içinde zorlanmadan yer almasını sağlama amacıyla düzenlenen bu konserlerde etkileşimli programlar üreterek özgün modeller yaratmıştır.

Koro, Ağustos 2016'da Macaristan'da gerçekleşen "11. Cantemus Uluslararası Koro Festivali"ne katılarak yarışmada gümüş diploma ve "en iyi şef yorumu" özel ödülüne layık görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu". www.eofkorosu.com. EOF korosu sitesi. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  2. ^ "Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu, Macaristan'da gümüş diploma aldı". www.hurriyet.com.tr/. Hürriyet gazetesi, 24 Ağustos 2016. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

EOF Korosu Blogu[]

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Orfeon Oda Korosu, 1994 yılında, daha önce çeşitli çok sesli korolarda yer almış, birçok ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katılmış, çok sesli koro müziği ile amatör olarak ilgilenen, değişik meslek gruplarındaki kişilerce oluşturulmuştur.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

Ertuğrul Oğuz Fırat, Türk emekli hakim, klasik batı müziği bestecisi, şair, yazar ve ressamdır.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Umut Fırat Yükselir, Türk besteci ve orkestra şefi yöneticisi.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

Sıdıka Özdil, Türk besteci.

Mehmet Nemutlu,, Türk çağdaş müzik bestecisidir.

Masis Aram Gözbek. Koro şefi, sanat yönetmeni, müzisyen ve bestecidir.

Nazım Hikmet Korosu, 2015 yılında İstanbul'da piyanist ve besteci Fazıl Say tarafından kurulmuş bir çoksesli korodur.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.