İçeriğe atla

Ertuğrul Marşı

"Ertuğrul Marşı"
Marş
TarzMarş
DilTürkçe
YazarSabri
BesteciAhmet Cemalettin Çinkılıç

Ertuğrul Marşı, sözleri Sabri olan ve Ahmet Cemalettin Çinkılıç (Giritli) tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.[1] Bazı kaynaklar sözlerinin İbrahim Alaettin Gövsa'ya ait olduğunu söylemektedir.[2] Bestesi İzzettin Bey'e (İzzettin Hümayi Elçioğlu) ait Sancak Marşı çeşitlemesi bulunmaktadır.[3]

Ertuğrul’un ocağında uyandın
Şehitlerin kanlarıyla boyandın
Nice düşman kal’asına uzandın
Selam sana hey Osmanlı Sancağı

Çırpınarak dalgalanır kanadın
Gökyüzüne çıkmak mıdır muradın
Gölgende can vermek ister evladın
Bir kalendir her Osmanlının kucağı

Ey şerefin büyüklüğün fermanı
Ey kavgalar tarihinin destanı
Seni ister şu toprağın her yanı
Sensiz tütmez Osmanlılık ocağı

Kaynakça

  1. ^ "Ertuğrul Marşı Ahmet Cemalettin Çinkılıç (Giritli)". Omarşiv. 
  2. ^ Mercan, Burcu (9 Mayıs 2018). Altın Merdiven. DBY Yayınları. ISBN 978-605-4635-49-8. 
  3. ^ "Rast Sancak Marşı" (PDF). eksd. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Bilecik</span> Bilecik ilinin merkezi olan şehir

Bilecik, Bilecik ilinin merkezi olan şehir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Mehmed</span> 36. ve son Osmanlı padişahı (1918–1922)

VI. Mehmed veya Mehmed Vahideddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı. İstanbul'un İşgali yaşandı ve İngilizlerin baskısı üzerine Meclis-i Mebûsan kapatıldı. Anadolu'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ülke yönetiminde egemen olduktan sonra Vahideddin'in idaresi fiilen mümkün olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İzzet Furgaç</span> 215. Osmanlı sadrazamı

Ahmed İzzet Paşa ya da Soyadı Yasası sonrası Ahmet İzzet Furgaç, I. Dünya Savaşı'nın son günlerinde sadrazamlık yapmış, Arnavut asıllı Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taşlıca</span> Karadağda bir şehir

Taşlıca Karadağ’ın kuzeyinde bir şehir. Karadağ’ın kuzeybatı köşesinde, Bosna-Hersek ve Sırbistan devletlerinin sınırlarının olduğu bölgede yer alır. Koordinatları 43°36′ Kuzey ve 19°36′ Doğu şeklindedir.

Bilecik Garı, Bilecik'in il merkezinde bulunan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

Kemani Serkis Efendi,, Ermeni asıllı Klasik Türk müziği bestekâr ve güftekârı.

Mısırlı İbrahim Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü udisi ve bestecisidir.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hüdâvendigâr Vilayeti</span>

Hüdavendigâr Vilâyeti ya da Bursa Vilayeti, 1867 yılında kurulan Osmanlı vilâyeti.

İzzet Mehmed Paşa I. Abdülhamid saltanatında, 4 Ağustos 1774 - 6 Temmuz 1775 ve 20 Şubat 1781 - 25 Ağustos 1782 tarihleri arasında toplam iki yıl beş ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Aşçı Mehmed Paşa Osmanlı denizcisi. III. Mustafa saltanatında 1702 - 1703 ile III. Ahmet saltanatında Ekim 1713 - Ocak 1714 tarihleri arasında iki kez kaptan-ı derya olarak görev yapmıştır. Sancak beyliği ve valilik görevleri de verilmiştir.

Alay Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır.

Sakarya Marşı, sözleri Vedat Örfi Bengü, bestesi (Giritli) Ahmet Cemalettin Çinkılıç 'a ait marştır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

Cumhuriyet Marşı, sözleri Ömer Lütfi Bey tarafından yazılan ve Mustafa Sunar (Kemani-Muallim-Eyyubi) bestelenen marştır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir. Rast makamındadır.

Ordu Marşı , sözleri Sabri olan ve Musa Süreyya Bey tarafından bestelenen marştır. 4/4 usulündedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

Ordu Marşı , sözleri Sabri olan ve Mehmet Sadi Bey tarafından bestelenen marştır. 2/4 usulündedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

Millet Marşı, sözleri Sabri olan ve İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) tarafından bestelenen marştır. Nihavent makamında ve düyek usulündedir. İzmir Marşının çeşitlemesidir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

İnönü Marşı, sözleri İsmet Fahri Bey'e ait olan ve Ahmet Cemalettin Çinkılıç (Giritli) tarafından bestelenen marştır. 4/4 usulündedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.