İçeriğe atla

Ertuğrul Aydın

Ertuğrul AYDIN
Doğum2 Mart 1971 (53 yaşında)
Kars, Türkiye
MeslekŞair - Akademisyen
MilliyetTürkiye Türk
DönemGünümüz
TürNeo-Epik
Edebî akımGerçeküstücülük, Postmodernizm

Etkilendikleri

Ertuğrul Aydın (d. 2 Mart 1971, Kars) Türk şair, yazar, akademisyen, sosyal bilimci.

Eğitimi

İlk ve ortaokulu Kars'ta, liseyi İstanbul Sefaköy Lisesi'nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitenin, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı'nda yüksek lisans (MA) ve doktora (PhD) öğrenimini tamamladı.

Çalışma Hayatı

1992–2021 yılları arasında yayımlanan şiir ve yazıları; Hece[1]3 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Virgül, Öteki-siz, Ülke, Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Studies, Journal of Istanbul Kültür University, Science and Engineering Journal, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Muhafazakâr Düşünce, Yansıma, Yeni Türkiye,[1] Ada, Yedi İklim, Karabatak, Dil ve Edebiyat, Mavi-Yeşil, Bûtimar, Roman Kahramanları, Tanpınar Zamanı, Olağan Hikâye, Medeniyet Tasavvuru, KE Dergisi, Sadece Şiir ile Turnalar, Arka Bahçe (Kıbrıs), Bay (Kosova) dergilerinde yayımlandı.

1991-1994 yılları arasında Âvâz adlı sanat-edebiyat dergisini yayımladı. 1993'te Arzumuz Kalkan Oldu aldı şiir kitabı Rebel Yayıncılık'tan çıktı. 2011′de Trabzon’un B Kapısı Kalkınma (anı-gezi) ve Yağmur Pençesi (şiir) adlı kitapları yayımlandı. 2019'da üçüncü şiir kitabı Kent Uçurtmaları, Heyamola Yayınlarından çıktı.[2] 2021'de Edebiyat Teori ve İncelemeleri adlı inceleme kitabı Nobel Yayıncılık'tan çıktı. Yine 2021'de Edebiyat Portre Manifesto adlı bir diğer inceleme kitabı Şule Yayınları tarafından yayımlandı. 2023'te, Poetika ve Gerçeklik Türk Şiirinde İzler adlı kitabı ise Nobel Bilimsel Eserler arasında çıktı. 2024'te Yol Perçemleri adlı dördüncü şiir kitabı Pikaresk Yayınevi'nce basıldı. Yine 2024'te Yerküre ve Edebiyat adlı inceleme kitabı Nobel Bilimsel Eserler etiketiyle çıktı.

1992-1997 arasında İstanbul'da Türk Dili ve Edebiyatı branşında üç ayrı devlet okulunda görev yaptı. 1997'den itibaren Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, 2003 Eylül'ünden bu yana Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Türkiye ve KKTC dışında, Belçika, Fransa, İspanya, İsveç, Bulgaristan, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki uluslararası bilimsel toplantılarda bildiriler sunan yazarın, çeşitli yayın organlarında da çalışmalarına yer verildi.

Edebiyat Metodolojisi, Edebiyat Eleştirisi, Edebiyat Bilgi ve Kuramları, Modern Türk Edebiyatı Tarihi, Karşılaştırmalı Edebiyat, Edebiyatımızda Akımlar ve Ekoller, Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı, Roman İnceleme Yöntemleri, Çağdaş Türk Edebiyatı, Tiyatro ve Drama Uygulamaları, Günümüz Türk Edebiyatı, gibi dersler veren Aydın, özellikle edebiyat sosyolojisi, roman teorisi, karşılaştırmalı edebiyat, basın tarihi gibi alanlarda çeşitli dergilerde araştırma ve incelemeler yayınladı. Özellikle, kurmaca-gerçeklik ilişkisi bağlantısında yaptığı çalışmalar dikkat çekmiş olup kurmaca ve gerçekçilik üzerine gerçekleştirdiği tezler Edgar Allen Poe'nin Gammaz Yürek hikâyesinden Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm romanına kadar uzanmaktadır.

Comparative Education Society in Europe, Türkiye Yazarlar Birliği, Trabzonspor Kulübü, İstanbul Filateli Derneği gibi kuruluşlara üye olan yazarın, “Edebiyat-Sosyoloji İlişkisinde Sosyolojik Kaynak ve Ölçütler”, “Kaos ve Karmaşanın Türk Romanında İşleniş Biçimleri”, “Edebiyat Sosyolojisi ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimlerinin Görev ve Öncelikleri”, "The Sociological Movements in the Caucasus after the Soviet Union", "Çokkültürlülük ve Küresel Dünyada Birlikte Yaşama Karşısında Geliştirebileceğimiz Stratejiler", "Edebiyat Sosyolojisine Bakışta Türk Edebiyatı", Şiir ve Gerçek(çi)lik, "Kurmaca ve Gerçekçiliğin Benzerlik-Ayrımlarının Edebiyat Metinlerindeki Yeri ve Bir Model Olarak Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm Romanı", "Edebiyatımızda Haliç ve Çevresi", "Kıbrıs’ta Kültür, Sanat, Edebiyat ve Fikir Dergiciliği", "Siyasal Tarihin Tetiklediği Göçlerin Kültürel Sentezi: Kıbrıs", "Attitudes Towards And Norms And Changes in Multicultural Education" gibi yazıları öne çıkmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Yeni [[Türkiye]] Dergisi". 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  2. ^ http://heyamola.net/?product=kent-ucurtmalari []

* http://www.yazarans.com/UserFiles/File/yazar_indeks.doc[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

Latife Tekin,, Türk edebiyat yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

İspanyol edebiyatı, İspanya'da yazılan edebiyat yapıtlarını kapsar. İspanya'nın ulusal dili olan Kastilya lehçesinde kaleme alınan yapıtlar İspanyol edebiyatının ana bölümünü oluşturmakla birlikte, Katalan dili ve Galicia lehçesinde yazılmış yapıtlar da bu kapsamda sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Gürsel</span> Türk yazar

Nedim Gürsel, Türk yazardır. İktisatçı Seyfettin Gürsel'in kardeşidir. Leyla Gün Gürsel ve Dilay Alin Gürsel adında iki çocuk babasıdır.

Büyülü gerçekçilik, olağan ya da gerçekçi bir çizgide ilerleyen sanat akımlarında bulunmaması gereken sihirli ve mantık dışı ögeleri içeren sanat akımı.

Edebiyat ve Eleştiri, 1992 yılının Mart - Nisan ayında Ankara'da çıktı. Kuruluş çalışmaları, sahiplik ve ilk sayının parasını ödeme ve yönetme işini Ahmet Yıldız ve Barbara Maria Kuhn birlikte yaptı. Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi'nin işhanlarından birinde bir matbaada sabahlayarak dergiyi çıkardılar. Derginin çıkmasına katkıda bulunmak üzere söz verenlere sürpriz yaptılar. Dergi, "Edebiyat Dostları" gibi önemli bir derginin kapanmasından sonra bir ihtiyaç olarak doğdu. En önemlisi de yazar/şair ve aydınlarımız arasında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün yarattığı dağılma ve şaşkınlık, derginin çıkmasına neden oldu. Dergi, olup bitenleri anlamak ve biraz da bu şaşkın çevrenin kendini tanıması, suretini görmesini sağlamak için bir arayış olarak çıktı. Bir anlamda da yararlı oldu.

Kıbrıs Türk edebiyatı, Türkiye'ye paralel bir gelişim göstermiştir. Ancak, 1923-1955 arasında bir suskunluk dönemi yaşanmıştır.

Elmas Şahin, Türk yazar, akademisyen, eleştirmen, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Kaytazzade Mehmed Nazım</span>

Kaytazzade Mehmet Nazım,, Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atilla</span>

Mehmet Atilla, edebiyatın değişik alanlarında yapıtlar yayımlayan şair ve yazardır.

Turan Karataş, Türk yazar ve akademisyen.

Nevzat Yalçın, Kıbrıslı Türk yazar ve şair.

Ejdan Sadrazam, Kıbrıslı Türk şair, yazar, bürokrat ve akademisyen.

İsveç edebiyatı, İsveççede veya İsveçli yazarlar tarafından yazılmış edebiyatı ifade eder.