İçeriğe atla

Ersin Nazif Gürdoğan

Ersin Nazif Gürdoğan
Gürdoğan, Üsküdar Üniversitesinde (2020)
Doğum1 Mayıs 1945(1945-05-01)
Mihalıççık, Eskişehir, Türkiye
Ölüm20 Ağustos 2024 (79 yaşında)
İstanbul, Türkiye

Ersin Nazif Gürdoğan (1 Mayıs 1945; Mihalıççık, Eskişehir – 20 Ağustos 2024, İstanbul), Türk gazeteci, yazar ve öğretim görevlisi.

Hayatı

Gürdoğan, 1967 yılında İTÜ Makina mühendisliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladıktan sonra, Devlet Planlama Teşkilatında 1968 ve 1972 yılları arasında proje değerlendirme uzmanı olarak görev aldı. Bu dönemde bir yıl İngiltere'de kaldı. 1972 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde asistan olarak akademik çalışmalarına başladıktan sonra, 1975 yılında Atatürk Ünİversitesinde Üretim Yönetimi üzerine doktorasını tamamladı.[1] 1981 yılından 1984 yılına kadar Suudi Arabistan, Kral Abdülaziz Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. 1987 yılında doçentliğe yükselen Gürdoğan, 1994 yılında ise profesör oldu.[2]

1976-1990 yılları arasında çıkan aylık edebiyat dergisi Mavera'nın kurucularından birisi olan Gürdoğan[3] 2001 yılında kurulan Adelet ve Kalkınma Partisinin kurucu üyeleri arasında yer aldı.[4] 2024'teki ölümüne kadar Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeliğine devam etmekteydi.[5] Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Teknolojinin Ötesi kitabı ile Fikir ödülü,[6] Zamanı Aşan Şehirler kitabı ile de Gezi ödülüne layık görülen Gürdoğan, son olarak 2020 yılında Mehmet Akif İnan Vakfı, Kültür Edebiyat ve Medeniyet Ödülü ve aynı yıl Üsküdar Üniversitesi Yüksek İnsani Değer Ödülünü almıştır.[7] Eserlerinden, Kültür ve Sanayileşme, Kirlenmenin Boyutları kitapları ile, kirlenmenin ekonomik, çevresel ve kültürel etkilerini incelemiştir. Görünmeyen Üniversite kitabı ise İslam âlimi Mehmed Zahid Kotku’ya dairdir.[8]

Ersin Nazif Gürdoğan 20 Ağustos 2024'te İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında öldü.[9]

Kitapları

  • Teknolojinin Ötesi
  • Kültür ve Sanayileşme
  • Görünmeyen Üniversite
  • Kirlenmenin Boyutları
  • Hicaz’dan Endülüs’e
  • Zamanı Aşan Şehirler
  • Günler Akarken
  • İki Dünyanın Hesaplaşması,
  • New York'tan Los Angeles'a Yeni Roma
  • Düşünceyi Eylem için Bilmek
  • Girişimcilik ve Girişim Kültürü
  • Dünya Bir Şehirdir
  • Üretim Planlamasında Doğrusal programlama ve demir çelik endüstrisinde bir uygulama
  • Ticari ve sosyal açıdan proje değerlendirme yöntemleri
  • İşletmelerde yatırım yönetimi

Kaynakça

  1. ^ "Ersin Nazif Gürdoğan Özgeçmiş" (PDF). 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  2. ^ "Ersin Nazif Gürdoğan kimdir? - Yeni Akit". www.yeniakit.com.tr. 7 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  3. ^ "MAVERA - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 6 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  4. ^ "AK PARTİ". www.akparti.org.tr. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  5. ^ Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri. "Akademik Kadro". maltepe.edu.tr. 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  6. ^ "1981 - 1990 Yılları Arası". Türkiye Yazarlar Birliği. 20 Nisan 2010. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  7. ^ Üniversitesi, T. C. Üsküdar. "Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN". www.insanidegerlerodulleri.com. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  8. ^ "Bilimden irfana bir aydın portresi: Nazif Gürdoğan". 1 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2021. 
  9. ^ Şani, Ahmet Esad (20 Ağustos 2024). "Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan vefat etti". Anadolu Ajansı. 20 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Nurullah Genç</span> Türk şair ve iktisatçı

Nurullah Genç, Türk şair, iktisatçı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde İstanbul, Türkiye'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Ana yerleşkesi olan Santralistanbul'a ek olarak Kuştepe ve Dolapdere'de de yerleşkeleri bulunmaktadır. 8 fakülte, 3 enstitü ve ve 3 meslek yüksekokulunda 150'den fazla programla eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maltepe</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Maltepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir ilçesidir. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul'un dokuzuncu, Anadolu Yakası'nın dördüncü büyük ilçesi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Okan Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul'un Tuzla Akfırat'ta bulunan bir vakıf üniversitesidir. 1999 yılında Bekir Okan tarafından kurulmuştur ve 2003-2004 akademik yılında eğitim-öğretime başlamıştır.

Maltepe Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. 9 Fakülte, 1 Konservatuvar, 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 3 Yüksekokul ve 1 Meslek Yüksekokulu ile eğitim-öğretim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

Kutlu Payaslı, Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.

<span class="mw-page-title-main">Feride Çiçekoğlu</span> Türk yazar, senarist ve mimar

Feride Çiçekoğlu Türk senarist, yazar, mimar, akademisyen.

Sabahattin Zaim, Türk iktisatçı, akademisyen ve eğitimci.

Süleyman Saim Tekcan, Türk ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

Tamer Koçel Eski İstanbul Kültür Üniversitesi rektörü.