İçeriğe atla

Ersin Ergün

Ersin Ergün
Doğum1957
Adapazarı
MilliyetTürk
EğitimKurtuluş İlkokulu, Ozanlar Ortaokulu, Adapazarı Lisesi ve ODTÜ
Meslekşair, öykücü ve çevirmen

Ersin Ergün (d. 1957; Adapazarı), Türk şair, öykücü ve çevirmen.

Kurtuluş İlkokulu, Ozanlar Ortaokulu ve Adapazarı Lisesi'nin ardından eğitimini ODTÜ'de sürdürmüştür. 70'li yılların yoğun sosyal ve siyasi olaylarını en yakıcı biçimde yaşayan Ersin Ergün, daha sonra 12 Eylül'ün hatırı sayılır mağdurlarından da biri olmuş, tutukluluk dönemi 10 yıla yakın sürmüştür. İdamlar ve müebbetlerden geçerek 4,5 yıllık bir ceza almış ve 1991 şubatında tahliye olmuştur. Şiir çalışmaları esas olarak bu dönemde yoğunlaşmış ve ilk kitabı Bir Avuç Şiir 1987 yılında basılmıştır. Daha sonra Gülyangını Ömrümüz ve Yeniden Haziran adlı kitapları yayınlanan Ersin Ergün İsveç ve Katalan PEN kluplerinin onursal üyeliğine alınmış, bazı şiirleri İngilizceye çevrilerek Index For Censorship dergisinde ve İsveç'te yayınlanmıştır. Birçok şiiri bestelenmiş olup Beni Tarihle Yargıla, Kaybana Geceler, Gülyangını Ömrümüz, Didar Şensoy'a Ağıt, O Sönmez, Akıyordu Dere, Kanat Çırp en çok bilinenlerdir. Şiir Dışında Direniş ve Ölüm Günleri adlı ortak bir anı öykü kitabının da yazarıdır. Ayrıca çeviri çalışmaları olmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Sıtkı Tarancı</span> Türk şair

Cahit Sıtkı Tarancı Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı. Şiirlerinde en çok yaşama sevinci ve ölüm temalarına yer verdi; ayrıca yitik aşklar, mutlu sevdalar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın buruklukları, çocukluk özlemi konulu şiirler yazdı. Birçok şiiri, farklı bestekârlar tarafından bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Mayakovski</span> Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski, Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Yesari Asım Arsoy</span>

Mustafa Yesâri Âsım Arsoy, Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

Melisa Gürpınar, Türk şair, yazardır. Şiir, oyun, roman, çocuk kitabı türlerinde eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nelly Sachs</span> Alman asıllı İsveçli yazar ve şair

Nelly Sachs Alman asıllı İsveçli yazar ve şair. Eserlerinde savaşın insan üzerindeki tahribatını konu edindi; Tevrat ve Yahudi geleneği temaları ağırlıklı yer tuttu. 1966 yılında Nobel edebiyat ödülünü Shmuel Yosef Agnon ile paylaştı.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

Yılmaz Odabaşı, Kürt kökenli Türk şair, yazar ve gazeteci.

Mehmet Gümüş, Türk halk müziği sanatçısı, bestecidir. Gazi eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünü bitirdi. Mezun olduktan sonra Fatsa Lisesine müzik öğretmeni olarak atandı. 12 Eylül ile birlikte tutuklandı. 7 yıl cezaevinde kaldı. Yargılandığı tüm davalardan Yargıtay aşamasında beraat etti. Ardından müziğe geri döndü ve 1990 yılında "Gülyangını Ömrümüz" adlı ilk albümünü çıkardı. Bugüne kadar binden fazla konser veren Gümüş, yaklaşık 150 besteye de imza attı. Çeşitli sanatçıların Mehmet Gümüş bestelerini seslendirdiği "Mehmet Gümüş Besteleri" albümü 2016 yılında piyasaya sürüldü.