İçeriğe atla

Ersin Antep

Ersin Antep
DoğumGelibolu, Çanakkale, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
MeslekMüzikolog
Resmî siteResmî site

Ersin Antep; Türk müzikolog.

Hayatı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde doğdu. Müzik eğitimine Ankara'da, henüz lise çağlarındayken başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Genel Müzikoloji ve Müzik Tarihi Bölümünde Filiz Ali, İlhan Usmanbaş, Selçuk Mülayim, Cenan Akın ve Meliha Doğuduyal gibi profesörlerden dersler aldı. Mezun olduktan sonra Cumhuriyet, Radikal, Hürriyet Gösteri gibi yayınlarda makaleleri yayınlandı; pek çok dergide yayın kurulu üyeliği ve editörlük görevini üstlendi. 2002'ye kadar Müzikoloji Derneği'nde genel sekreterlik yapan Antep; 2002-2004 yılları arasında Uludağ Üniversitesi'nde müzik tarihi ve Musika-i Hümâyun üzerine çalışmalar yürüttü. İki yıl süreyle Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nda basın müşaviri olarak çalıştı; İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası ve Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası gibi diğer büyük orkestralarla konserler verdi. Bilkent Üniversitesi'ne bağlı Ahmet Adnan Saygun Merkezi'nde akademik çalışmalar yürüttüğü sırada Gültekin Oransay, Mahmut Ragıp Gazimihal ve Cevad Memduh Altar gibi isimlerle de tanışma fırsatı yakaladı.[1] NTV Radyo'da çok sesli koroları tanıtan, müzik bilimine dair güncel ve tarihi olayları inceleyen "Çok Sesli" isimli programı[2] ile 2019 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülü'ne layık görülmüştür.[3] Açık Radyo'da ise Ali Pınar ile birlikte "Alla Turca"yı, TRT Radyo 3'te yayınlanan "Müzikli Günce" ve "Ersin Antep'le Radyo 3 Atölyesi" programlarını hazırlayıp sunan Ersin Antep;[4] 2023 yılı itibarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesidir. 2023 yılında ve beş yıl süreyle Türk Tarih Kurumu Haberleşme Kurulu Üyeliği[5] görevine getirilmiştir.

Müzik kitapları

  • Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası: Çoksesliliğin Belgesel Tarihi, Ankara: Elma Yayınevi, ikinci baskı 2021.
  • Türk Bestecileri Eser Kayıt Kaynakçası, Ankara: Sevda Cenap And Müzik Vakfı Yayınları, 2005 (Kayıt Var başlıklı ikinci baskı, 2013)
  • Türk Bestecileri Eser Kataloğu, Ankara: Sevda Cenap And Müzik Vakfı Yayınları, 2006.

Kaynakça

  1. ^ "Ersin Antep" (İngilizce). Turkish Culture Portal. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Çok Sesli". NTV Radyo. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Başarı Ödülleri - 2019". Türkiye Gazeteciler Cemiyeti. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  4. ^ Oğraş Çolak, Öznur (15 Nisan 2020). "Besteci Taviloğlu 'Alla Turca'da anılıyor". Cumhuriyet. 21 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  5. ^ "TTK Haberleşme Üyeleri". 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Ali</span> Türk piyanist ve müzikbilimci

Filiz Ali, Türk piyanist, müzikbilimci, yazar, eleştirmen, eğitimci ve akademisyen.

Yalçın Tura,, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

Aytuğ Ülgen Türk müzikolog, orkestra şefi.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

Eray İnal, Türk fagot sanatçısı, besteci, orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Necati Giray</span>

Necati Giray, Türk müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyendir.

Sevda – Cenap And Müzik Vakfı tarafından, vakfın kurucularından Cevza And anısına 1989 yılından bu yana her yıl verilen bir ödüldür.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.

Sevda And, Türk iş ve kültür insanı.