İçeriğe atla

Ersen Gürsel

Ersen Gürsel
Doğum13 Şubat 1939 (85 yaşında)
İstanbul, Türkiye
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (BS, 1962)
MeslekMimar
ÖdüllerAydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi Ödülü (2004),
Sinan Ödülü (2014),
Global Award for Sustainable Architecture (2019)

Ersen Gürsel (d. 1939, İstanbul), Türk mimar.

1939 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Ersen Gürsel ortaöğreniminin Vefa Lisesi'nde tamamladı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nden 1962 yılında mimar olarak mezun oldu. Aynı kurumun Şehircilik Kürsü'sünde 1963 ile 1973 yılları arasında asistanlık yaptı. Akademik kariyeri boyunca başta İstanbul olmak üzere birçok yerleşim yerinin şehir planlaması üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi.

1969 yılında Mehmet Çubuk ve Nihat Güner ile birlikte EPA Mimarlık ve Şehircilik Etüd Planlama Atölyesi adlı mimarlık ofisini kurdu. 1973 yılında akademik görevinden istifa ettiğinden beri bu firma bünyesinde serbest mimarlık yapmaktadır. Ayrıca misafir öğretim görevlisi olarak da çeşitli üniversitelerde dersler vermektedir.[1]

Projeleri

  • 1967: Yalova İmar Planı
  • 1974: Adana Karataş Turizm Planlaması Yarışma Projesi - 1. Ödül
  • 1977: Side ve Çevresi Turistik Düzenleme Projesi
  • 1977: Haliç ve Çevresi Master Planı ve Uygulama Programı
  • 1981: Kariye Camii ve Çevresi Tarihi Düzenleme Çalışmaları
  • 1986: Bodrum, Bitez-Yahşi-Ortakent yalıları İmar Planı
  • 1993: Çerkezköy Konutları Projesi
  • 1997: Darüşşafaka Spor Kompleksi
  • 1997: Bodrum Türkbükü Otel Palmira
  • 1998: Bodrum Torba Otel Quenn Ada
  • 1999: Bodrum The Marmara Otel
  • 2003: İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi
  • 2005: Darüşşafaka Şenesenevler Yaşlılar Evi
  • 2005: Lara Resort Otel

Ödülleri

  • 2005: Aydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi Ödülü, (İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi vesilesi ile)
  • 2014: Sinan Ödülü
  • 2019: Dünya Sürdürülebilir Mimarlık Ödülü (Global Award for Sustainable Architecture)[2][3]

Kitapları

  • 2005: Selçuk Batur İçin Mimarlık Yazıları (Suha Özkan ve Ayda Arel ile birlikte)[4]

Kaynakça

  1. ^ "Ersen Gürsel". Arkitera.com. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2020. 
  3. ^ "Global Award for Sustainable Architecture 2019". 20 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2019. 
  4. ^ "Selçuk Batur İçin Mimarlık Yazıları". Arkitera.com. 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Christian de Portzamparc Fransız bir mimar ve şehir plancısıdır. 1970 yılında Paris’te yer alan École Nationale des Beaux Arts’dan mezun olduğundan beri mimarlık mesleğini sürdürmektedir. Tasarımlarında bulunduğu ortama, şehre ve çevreye hassasiyet göstermesi Christian de Portzamparc’ın önemli mimari özelliklerinden birisidir. 1994 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Nezih Eldem</span> Türk mimar

Nezih Eldem, Türk mimardır.

Jansen Planı; 1928 - 1932 yılları arasında Alman mimar Hermann Jansen tarafından Ankara için hazırlanmış olan bir nazım planıdır. Yeni kurulan devletin her alanda diğer illere de örnek olacak modern model kenti olması hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Intercontinental Oteli</span>

Intercontinental Oteli İstanbul'un Taksim semtinde yer alan 5 yıldızlı bir oteldir. 25 katlı ve 90 metre yüksekliğinde olan yapı yaklaşık 8.700 metrekare bir inşaat alanına da sahiptir.

Tekin Aydın Türk mimar ve öğretim görevlisidir.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

AHE Mimarlık veya tam ismiyle AHE Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi Kemal Ahmet Aru, Tekin Aydın, Mehmet Ali Handan, Hande Suher, Yalçın Emiroğlu ve Altay Erol tarafından 1957 yılında İstanbul'da kurulmuş bir mimarlık ofisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulmuş ilk büyük mimarlık ofisi olması nedeniyle de Türkiye mimarlık tarihinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Manifaturacılar Çarşısı</span>

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı veya kısa ismiyle İMÇ Atatürk Bulvarı’nın Bozdoğan Kemeri ile Unkapanı arasındaki bölgesinde yer alan ve 1.117 adet dükkândan oluşan bir çarşıdır.

Tabanlıoğlu Mimarlık 1956 yılında kurulmuş, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alan bir mimarlık firması. Kurucusu Hayati Tabanlıoğlu'dur.

Suha Özkan Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Mehmet Konuralp Sinan Ödülü sahibi Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Cinnah Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğinde olup Kuğulu Park'tan başlayarak Atakule'ye kadar uzanır. Aziziye, Çankaya ve Remzi Oğuz Arık mahalleleri arasında bir sınır oluşturan cadde; Hoşdere, Çankaya ve Simon Bolivar caddelerinin kesiştiği noktada son bulur. Tek yönlü olarak araç trafiğine açık olup yaklaşık 1.8 kilometre uzunluğundadır. Cadde boyunca Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İsveç, Kanada ve Libya gibi ülkelerin büyükelçilikleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Toydemir</span> Türk mimar

Turgut Toydemir, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.