İçeriğe atla

Eroteler

Halk arasında Eros olarak anılan Anteros, Alfred Gilbert tarafından 1885 yılında yapılan eser. Piccadilly Alanı'ndaki Shaftesbury Anıtı'ndan.

Eroteler (/əˈrtz/ ) içerisinde aşk ve cinsel ilişki ile ilgili unsurları içeren Yunan mitolojisindeki kanatlı tanrılardır. Afrodit'in maiyetinin bir parçası olarak bilinirler. Eroteler (Grekçeἔρωτες), tekil bir tanrı olarak daha karmaşık bir mitolojiye sahip olan Eros'un ("Aşk, Arzu") çoğuludur.

Bazı Eroteler şöyledir: Anteros ("Aşk Geri Döndü"),[1] Himeros ("Küstah Aşk"), Hedylogos ("Tatlı konuşma"), Hymenaios ("Gelin-İlahisi"), Hermafroditus ("Hermafrodit" veya "Efemine") ve Pothos ("Arzu, Özlem" özellikle ölen biri için).[2]

Hermaphroditus ve eroteler,

Eroteler bir motifi halinde Helenistik sanatta görünebilir. Roma sanatında ise Cupid çoğul halde eroteler olarak gösterilebilir. Batı sanatının sonraki geleneğinde, Eroteler aşk tanrıları olarak bilinen çoğu figürden ayırt edilemez hale gelir.[3][4]

Genel rol ve özellikler

Eroteler, Klasik mitolojide bir grup kanatlı tanrıdır. Aşk ve cinsel arzu ile ilişkilendirilirler ve Afrodit'in maiyetinin bir parçasını oluştururlar. Bireysel eroteler bazen sevginin belirli yönleriyle bağlantılıdır ve genellikle aynı cinsiyetten arzu ile ilişkilendirilir. [6] Bazen eroteler, tekil bir tanrı olan Eros'un tezahürleri olarak kabul edilir.

Erotelerin yaramazlık veya şakalarının hikâyeleri, özellikle MÖ 2. yüzyılda, Helenistik kültürde popüler bir temaydı.[7] Aşkı veya tam tersini teşvik etmek için eroteleri çekmek veya uzaklaştırmak için büyüler kullanıldı.[8] Karşılıksız aşk (Himeros), karşılıklı aşk (Anteros) veya özlem (Pothos) gibi farklı eroteler sevgi veya arzunun çeşitli yönlerini temsil ediyordu.

Eroteler genellikle çıplak, yakışıklı, kanatlı gençler olarak tasvir edildi. Bir grup erote ve keçilerin çektiği arabaları süren kanatlı kızları tasvir eden bilinen en eski heykel frizleri, MÖ 2. yüzyılda antik Yunanistan'daki tiyatroları süslemek için yaratıldı.[9] Klasik mitolojik panteondaki rollerinden dolayı, erotelerin temsili bazen tamamen semboliktir (bir çeşit aşk olduğunu gösterir) veya bireysel karakterler olarak tasvir edilebilirler.[10] İki kadın gibi cinsel olmayan görüntülerde erotelerin varlığı tartışmalı bir konudur. Anadolu'daki Afrodit kültünde, üç erote tanrıçanın ikonografik görüntüleri, hakim olduğu üç alemi sembolize ediyordu: Dünya, gökyüzü ve su.[11]

Önemli üyeler

Antik Yunan ve Roma sanatında çok sayıda eroteden oluşan gruplar tasvir edilmiştir. Buna ek olarak, bazı adlandırılmış tanrılar eroteler olarak görülmüş ve bazen sevginin yönleriyle belirli ilişkilendirmeler yapılmıştır.

Anteros

Anteros (Yunanca: Ἀντέρως, Antérōs zorunlu aşk tanrısıydı, ismi kelimenin tam anlamıyla "aşk geri döndü" veya "karşı aşk" anlamına gelir. Aşkı ve başkalarının ilerlemelerini küçümseyenleri cezalandırdı ve karşılıksız aşkın intikamını alırdı.[12] Anteros, Yunan mitolojisinde Ares ve Afrodit'in oğluydu ve Eros yalnız olduğu için kardeşi Eros'a oyun arkadaşı olarak verildi. Başka bir versiyonda Anteros, Poseidon ve Nerites arasındaki karşılıklı duygulardan doğdu.[13] Fiziksel olarak Anteros, bazen daha uzun saçlı ve kelebek kanatlı olsa da, her yönden Eros'a benziyormuş gibi tasvir edildi. Ya altın sopayla ya da kurşun oklarla silahlı olarak tanımlandı.

Eros

Eros

Eros, aşk ve ilişkinin orijinal, ilkel tanrısıydı; ona bereket tanrısı olarak da tapıldı. Romalı mevkidaşı Cupid idi.

Daha sonraki mitlerde Afrodit ve Ares'in oğludur. Erotlerden biri de Eros'dur. Eros, dikilen heykellerle atletizmle ile de ilişkilendirildi ve "genellikle erkekler arasındaki eşcinsel sevginin koruyucusu olarak kabul edildi. Eros, genellikle bir lir veya yay ve ok taşıdığı şeklinde tasvir edilmiştir. Ayrıca yunuslar, flütler, horozlar, güller ve meşaleler eşliğinde de tasvir edilmiştir.[14]

Hedylogos

Hedylogos veya Hedylogus tatlı konuşma ve dalkavukluk tanrısıydı. Mevcut literatürde adı geçmez, ancak antik Yunan vazo resimlerinde tasvir edilmiştir.

Hermafrodit

Hermaphroditus, hermafroditlerin ve kadınsı erkeklerin tanrısıydı. Hermes ve Afrodit'in oğluydu. Oldukça yakışıklı bir çocuk olarak doğdu, ancak su perisi Salmacis ona aşık olduktan ve sonsuza dek birleşmek için dua ettikten sonra, iki formu bir araya geldi.

Himeros

Himeros (GrekçeἽμερος "kontrol edilemeyen arzu", Latince: Himerus) arzuyu ve karşılıksız sevgiyi temsil ediyordu. Himeros, sporcular tarafından giyilen renkli bir kafa bandı olan taenia ile tanımlandı. Hesiodos'un Theogony'sinde Afrodit ile birlikte doğduğu anlatılır.

Hymenaeus/Hymen

Centrale Montemartini'deki Pothos Heykeli

Hymenaeus veya Hymen düğün ve evlilik tanrısıydı.

Pothos

Pothos (GrekçeΠόθος "hasret") Afrodit'in erotelerinden biri ve Himeros ve Eros'un kardeşiydi. Mitin bazı versiyonlarında Pothos, Eros'un oğludur veya onun bağımsız bir yönü olarak tasvir edilmiştir. Bazen de ona Zephyrus ve Iris'in oğlu adı verildi.[15] Afrodit'in maiyetinin bir parçasıydı ve şaraba veya tanrı Dionysos'a bir bağ olduğunu gösteren bir asma taşırdı. Pothos, özlem veya özlemi temsil ederdi. Megara'daki Afrodit tapınağında, Pothos'u temsil eden Eros ve Himeros ile birlikte Scopas'a ithaf edilen bir heykel vardı.[16] Pothos, "cenazelerde kullanılan" beyaz Asphodelus albus çiçeğinin adıdır.[17]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "From the gymnasium to the wedding: Eros in Athenian art and cult". Erôs in Ancient Greece. Oxford University Press. 2013. s. 196. 
  2. ^ The Poetics of Eros in Ancient Greece (İngilizce). Princeton University Press. 1999 [1992]. ss. 30-32. Original in Italian 
  3. ^ The Religions of the Roman Empire. Cornell University Press. 1970. s. 145. 
  4. ^ Unearthing the Past: Archaeology and aesthetics in the making of Renaissance culture. Yale University Press. 1999. s. 138. 
  5. ^ Conner, Randy P.; Sparks, David Hatfield; Sparks, Mariya (1998). Cassell's Encyclopedia of Queer Myth, Symbol and Spirit. Birleşik Krallık: Cassell. ISBN 0-304-70423-7. 
  6. ^ see Conner, Sparks, & Sparks (1998)[5] chapters "Aphrodite",(s64) "Erotes",(s133) "Eros",(s132) and "Pothos".(s270)
  7. ^ Roman sculpture from Augustus to Constantine. 2. Duckworth and Co. 1911. s. 265. 
  8. ^ Magic in the Ancient Greek World. Blackwell. 2008. ss. 100, 167. ISBN 978-1-4051-3238-1. 
  9. ^ Sculpture: The reliefs from the theater. ASCSA. 1977. ISBN 978-0-87661-092-3. 
  10. ^ Among Women: From the homosocial to the homoerotic in the ancient world. University of Texas Press. 2002. s. 239. ISBN 978-0-292-77113-0. 
  11. ^ Hellenistic Sculpture: The styles of ca. 100-31 B.C. University of Wisconsin Press. 2002. s. 115. ISBN 978-0-299-17710-2. 
  12. ^ Dictionary of Mythology, Mainly Classical. Centennial Press. 1970. s. 20. ISBN 978-0-299-17710-2. 
  13. ^ On Animals. 
  14. ^ "Eros". Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. London, UK. 1873. 
  15. ^ Dionysiaca. 
  16. ^ Description of Greece. 
  17. ^ Historia Plantarum [Enquiry into Plants]. Hort, Arthur Fenton, Sir tarafından çevrildi. 1916. 
Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "Younger" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

Dış bağlantılar

  • "Pothos". livius.org. 11 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Kratos (mitoloji)</span> Güç ve Dayanıklılık Tanrısı

Yunan mitolojisinde, Kratos, dayanıklılık ve gücün tecessümüdür. Sparta'da doğmuştur. Pallas ve Stiks'in oğludur. Kratos ölümlü yarı-tanrıdır. Kratos ve kardeşleri Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer") ve Bia'nın ("Şiddet") Zeus'un kanatlı güçleriydiler.

<span class="mw-page-title-main">Eros</span> Yunan mitolojisinde aşk tanrısının adı

Eros, Yunan mitolojisinde aşk, seks ve şehvet tanrısıdır. Roma karşılığı Cupid'dir. Bazen doğurganlık simgesi olarak da tapılan Eros, erotik gibi kelimelerin de kökünü oluşturur. Eros, genelde Afrodit'le beraber anılır ve Dionysus gibi bazen Eleutherios yani kurtarıcı olarak görülür. Geleneklere göre, Afrodit kadınların erkeklere olan aşkını temsil ederken Eros esasında erkek için olan aşkın temsilcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Afrodit</span> Yunan Mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası

Afrodit, Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.

<span class="mw-page-title-main">Hefaistos</span> Yunan Mitolojisi - Tanrıların Demircisi

Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Anteros</span>

Anteros, aşk tanrısı Eros'un karşıtı olan tanrısal varlık.

Latin deyimi "sub rosa" gülün altında anlamına gelir ve Chatham House Kuralı'na benzer şekilde İngilizcede gizlilik ve gizlilik göstermek için kullanılır. Gizemin sembolü olan gülün eski bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İskit dini</span> Din

İskit dini, Klasik Antik Çağ boyunca Orta Asya ve Doğu Avrupa'nın Karadeniz-Hazar stepleri içerisinde egemen olmuş antik bir halk olan İskitlerin mitolojilerini, ritüel uygulamalarını ve inançlarını kapsar. Din hakkında bilinen az şey, 5. yüzyıl Yunan tarihçisi ve etnografı Herodot'un eserine dayanır. İskit dininin, öncülü olan Proto-Hint-İran diniyle ilgili olduğu ve daha sonra gelecek Slav, Macar ve Türk mitolojilerinin yanı sıra bazı çağdaş Doğu İran ve Oset geleneklerini de etkilediği varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Psihe</span>

Psyche, Yunan mitolojisinde olağanüstü güzelliğiyle tanrıça Afrodit'i kıskandıran, aşk tanrısı Eros ile aşk yaşayan ve dünyaya bir ölümlü olarak gelip sonradan ölümsüzlük kazanan bir kızdır. Birçok eserde, kelebek kanatlı bir kız olarak tasvir edilir.

Cupid veya Kupid arzu, erotik aşk, çekicilik ve şefkat tanrısıdır. Sık sık aşk tanrıçası Venüs'ün ve savaş tanrısı Mars'ın oğlu olarak tasvir edilir. Latincede Amor ("Aşk") olarak da bilinir. Onun Yunan versiyonu olan Eros Klasik Yunan sanatında genellikle ince kanatlı bir genç olarak tasvir edilse de, Helenistik dönemde, giderek daha fazla tombul bir çocuk olarak tasvir edildi. Kendisinin oku ve yayı onun güç kaynağını temsil eder: Aşk Tanrısının okuyla vurulan bir kişi, hatta bir tanrı, kontrol edilemeyen arzu ile dolar. Efsanelerde, Cupid çoğunlukla olay örgüsünü harekete geçirmeye hizmet eden küçük bir karakterdir. O sadece Aşk Tanrısı ve Ruh hikâyesinde bir ana karakterdir, kendi silahlarıyla yaralandığında aşk çilesi yaşar. Güçleri, özdeş olmasa da Hindu insan sevgisi tanrısı Kamadeva'ya benzer.

<span class="mw-page-title-main">Khnum</span>

Khnum ya da (Khnemu Romalılaştırılmış ), bilinen en eski Mısır tanrılarından biriydi, asıl olarak Nil'in kaynağının tanrısıydı. Nil'in yıllık selinin beraberinde alüvyon ve kil getirmesi ve suyunun çevresine hayat vermesi nedeniyle, çömlekçi çarkında kilden yaptığı ve yerleştirdiği insan çocuklarının bedenlerinin yaratıcısı olduğu düşünülüyordu. Daha sonra diğer tanrıları şekillendirdiği tanımlandı ve "İlahi Potter" ve "Kendinden yaratılan şeylerin Efendisi" unvanlarına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Klasik mitoloji</span> Yunanların ve Romalıların mitlerinin incelenmesi

Klasik mitoloji, Klasik Greko-Romen mitolojisi, Yunan ve Roma mitolojisi veya Greko-Romen mitolojisi, kültürel alımlama tarafından kullanıldıklarında veya dönüştürüldüklerinde antik Yunan ve Romalıların mitlerinin hem konusu hem de incelenmesidir. Bu mitolojiler, felsefe ve politik düşüncenin yanı sıra, daha sonraki Batı kültürü boyunca klasik antik çağın en önemli kalıntılarından birini temsil eder. Yunanca mitos kelimesi, konuşulan kelimeye veya konuşmaya atıfta bulunur, ancak aynı zamanda bir masal, hikâye veya anlatıyı da ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Aşk ve şehvet tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşk tanrısı, mitolojide romantizm, seks, şehvet veya cinsellikle ilişkilendirilen tanrıdır. Aşk tanrıları mitolojilerde oldukça yaygındır ve birçok çok tanrılı dinde bulunabilir. Kadın aşk tanrıçaları genellikle güzellik ve diğer geleneksel dişil niteliklerle ilişkilendirilir.

<span class="mw-page-title-main">İsimud</span>

İsimud, Sümer mitolojisinde tanrı Enki'nin elçisi olan küçük bir tanrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Shai</span>

Shai Mısır mitolojisinde kader kavramının tanrısallaştırılmasıydı. Bir cinsiyet ile ilişkilendirmek için neden olmayan bir kavram olarak, Shai bazen daha olağan erkek olma anlayışından ziyade kadın olarak kabul edildi; bu durumda Shai, Shait olarak anılırdı. Adı, emredilen (olan) anlamına geldiği için onun işlevini yansıtır.

<span class="mw-page-title-main">Cautha</span>

Catha Etrüsk mitolojisinde ay veya güneş tanrıçasıdır. Doğumla da ilişkilendirilir. Yeraltı dünyasıyla da bağlantısı olan Catha aynı zamanda İtalya'nın Pyrgi kentindeki güney kutsal alanının tanrıçasıdır Sık sık bir kült paylaştığı Etrüsk tanrısı Śuri ile birlikte görülür. Catha, sıklıkla Yunan tanrısı Dionysos'un muadili olan Etrüsk tanrısı Fufluns ve Roma tanrısı Bacchus'un muadili olan Pacha ile eşleştirilir. Ayrıca, Pyrgi'de Catha, Yunan tanrısı Apollon'un muadili olan tanrı Aplu ile de bağlantılıdır. Aplu, Etrüsk dinine dahil edildiğinde, Catha'nın bazı özelliklerini bile almış olabilir. Giovanni Colonna, Catha'nın Yunan Persephone ile bağlantılı olduğunu, çünkü Catha'nın eşi Suri'nin Roma mitolojisindeki Dis Pater ile ilişkilendirdiğini öne sürdü.

Yunan mitolojisinde, Nicaea veya Nikaia bir Naiad nympha, Bithynia 'da Yunan Kolonisi Nikaia'da bir pınar ya da kaynak veya bitişik göl Ascanius'un tanrıçasıdır. Nehir tanrısı Sangarius ve Kibele'nin kızıydı. Şarap tanrısı Dionysos'tan,Telete (kutsama) ve Satyros isimli çocukları olmıştur.

<span class="mw-page-title-main">Takıntılı aşk</span> Psikolojik durum

Takıntılı aşk veya obsesif sevgi, Psikiyatri tanımında yanlış olduğunun fark edilmesi durumunda bile kaldırılamayan, mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki aşk duygusudur. Mükemmelleştirme veya idealleştirme ile takıntı durumu daha da artabilir. Aşık olunan kişi hakkında aşırı miktarda zaman harcama eylemlerinde bulunmayı içerir.