İçeriğe atla

Erol Mütercimler

Erol Mütercimler
Doğum13 Mayıs 1954 (70 yaşında)
Benliahmet, Kars, Türkiye
MeslekYazar, asker, araştırmacı, akademisyen

Erol Mütercimler (d. 13 Mayıs 1954, Kars), Türk yazar, öğretmen, asker, fizikçi, araştırmacı, televizyon programcısıdır.

Hayatı

Erol Mütercimler, 1954 yılında Kars'ın Selim ilçesinin Benliahmet köyünde, köy enstitüsü öğretmeni, Terekeme kökenli bir babanın çocuğu olarak[1] doğdu. Babası 1966 yılında öldü. Tüm öğrenim yaşamı İstanbul'da geçti. Liseyi İstanbul Gazi Osman Paşa Plevne Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi fizik bölümünden mezun oldu.

Deniz Kuvvetleri'nde bir süre fizik öğretmenliği, İstanbul Deniz Müzesi'nin müdürlüğünü yaptı. Ardından Avustralya'ya gitti. SBS devlet radyosunda programcılık yaptı. Çok kültürlülük konusundaki doktora alan çalışmasını Avustralya'da yapıp akademik çalışmasını İstanbul Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde tamamladı. Deniz tarihi çalışmalarıyla tanınan Mütercimler, Türkiye'ye dönüşünde çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. TRT Radyosu ve çeşitli TV kanallarında programcı ve yönetici olarak çalıştı. Belgeseller hazırladı. Haliç, İstanbul Ticaret, Doğuş üniversitelerinde strateji ve devrim tarihi dersleri verdi.

Halk TV'de Gürkan Hacır ile birlikte "Şimdiki Zaman-Pazar" adlı haber programı ve Meltem TV'de Selim Kotil'le beraber "Akıl Oyunu" programını yapmıştır. Ayrıca kendi YouTube kanalında görüşlerini paylaşmaktadır. Bugüne kadar kısa radyo oyunları, çeşitli dergilerde yazıları ve belgesel senaryolarının yanı sıra yirmi bir kitaba imza atmıştır.

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısızlık üzerine kurulduğunu, darbe girişiminin aslında bir iç savaş provası olduğunu iddia etmektedir. Ayrıca, Fethullahçı yapılanmaya mensup kişilerin istihbarat ve askeri birimlerde hala görev aldıklarını iddia etmektedir.[2]

Yargılanması

Erol Mütercimler 1 Temmuz 2008 günü Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Sorgusu yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. 5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan davada 8 yıl 9 ay cezaya çarptırıldı.

7 Eylül 2020 tarihindeki bir televizyon programında imam hatip lisesi mezunlarıyla ilgili olarak söylediği sözler nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonunda Mütercimler'in, "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle iddianame hazırlandı.[3] Mütercimler, 19 Nisan 2021 tarihinde açıklanan kararla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, fakat ceza ertelendi.[4]

Eserleri

  • Destanlaşan Gemiler
  • Millî Mücadelenin Kahraman Gemisi Alemdar
  • Bilinmeyen Yönleriyle Kıbrıs Barış Harekâtı
  • Kurtuluş Savaşı'na Denizden Gelen Destek - Sovyet Yardımları
  • Gasp Edilen Gemi Sultan Osman
  • 21. Yüzyılın Başında Türkiye - Türk Cumhuriyetleri İlişkiler Modeli
  • 21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye-Japonya İlişkisi
  • Ertuğrul Faciası
  • 21. Yüzyıl ve Türkiye - "Yüksek Strateji"
  • İmparatorluğun Çöküşüne Denizden Bakış
  • Kadınlar, Gemiler, Otomobiller
  • Düşler ve Entrikalar
  • Gelibolu 1915
  • Komplo Teorileri, Alfa Yayınları, 2005
  • Satılık Ada: Kıbrıs, Alfa Yayınları - Kitapta Kıbrıs Barış Harekâtı'nın her aşaması belgelerle açıklanmıştır. Kitapta; asker anıları, fotoğraflar, mahkeme belgeleri gibi ekler bulunmaktadır. Ayrıca Barış Harekâtı'nda şehit olanların tam listesi de mevcuttur. Kitap 4 bölüm ve eklerden oluşmaktadır.
  • Bu Vatan Böyle Kurtuldu(Onlar Bizim İçin Öldüler)
  • Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal
  • Komplo Teorileri & Aynanın Ardında Kalan Gerçekler
  • Akıl Oyunu / Komplo Teorileri 2
  • Stratejik Düşünme & Geleceği Yönetmek ve Kazanmak İçin
  • Aynadaki Tarih & Komplolar, Suikastler, Provakasyonlar, İsyanlar

Oyunculuğu

'Suna' adlı sinema filminde 68 kuşağından bir karakteri canlandırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "biyografi.net". 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2020. 
  2. ^ Oğhan, Yavuz (19 Temmuz 2016). "'15 Temmuz darbe girişimi değil iç savaş denemesiydi'". 15 Temmuz girişimi sonrası Cemaate yönelik operasyonlar ivedilik kazandı. Kamuda, üniversitelerde, TSK'da, yargıda operasyonlar birbirini izledi. RS FM'de konuşan emekli Binbaşı Erol Mütercimler, "Darbe girişimi başarısızlık üzerine kuruldu. Bu bir iç savaş denemesiydi" dedi. Mütercimler, Cemaatin TSK içine nasıl sızdığını da anlattı. Sputnik Türkiye. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Erol Mütercimler'in 1,5 yıla kadar hapsi istendi". Cumhuriyet. 23 Eylül 2020. 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  4. ^ "Erol Mütercimler'e hapis cezası". soL. 19 Nisan 2021. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Karadayı</span> 22. TSK Genelkurmay Başkanı

İsmail Hakkı Karadayı, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22. Genelkurmay Başkanı.

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Harekâtı</span> Türkiyenin 1974te Kıbrısa düzenlediği askerî harekât

Kıbrıs Harekâtı, 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan Hükûmetinin desteğiyle yapılan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla -Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere- adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu.

Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün komutanıdır. Karpaz'ın Vasili (Gelincik) köyünde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erol Manisalı</span>

Erol Manisalı, Türk iktisatçı, akademisyen ve yazar. Vefa Lisesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'ndan mezun olup, ulusalcı düşünceleriyle tanınır; küreselleşme ve Avrupa Birliği politikalarına karşıdır.

Alman-Osmanlı ittifak antlaşması, I. Dünya Savaşı'na girerken Osmanlı yönetimi üzerinde artan Alman etkisini ittifakla sonuçlandıran ve Osmanlı Devleti'ni resmen İttifak Devletleri safında savaşa sokan gizli ittifak antlaşmasıdır. 2 Ağustos 1914'te İstanbul'da imzalanmıştır. Osmanlı tarafından antlaşmayı Sait Halim Paşa, Almanya adına ise Alman Büyükelçisi Baron von Wangenheim imzalamıştır. Bu antlaşmaya Said Halim Paşa'nın Yeniköy'deki yalısı ev sahipliği yapmıştır. Aynı gün ülke çapında seferberlik ve sıkıyönetim ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tuğrul Eryılmaz</span> Türk gazeteci

Tuğrul Eryılmaz, gazeteci, yazar. En son, Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi "Radikal İki"nin yayın yönetmeni olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">İlker Başbuğ</span> 26. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet İlker Başbuğ, Türk asker ve yazar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı.

Cenevre Antlaşması veya Cenevre Deklarasyonu, 25-30 Temmuz 1974 tarihleri arasında Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan'ın dışişleri bakanları aracılığıyla Kıbrıs Harekâtı ve Kıbrıs Sorunu'na yönelik müzakerelerde bulundukları Cenevre'de imzaladıkları antlaşma.

1974 Kıbrıs Darbesi veya 1974'te Kıbrıs'ta askerî ihtilâl veya Kıbrıs'ta Yunan Darbesi, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan'daki askeri cunta desteği ile Kıbrıs'ta enosis'e yönelik milliyetçi Rumların III. Makarios'u devirmesi ve 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a harekât düzenlemesine neden olan askerî müdahale.

<span class="mw-page-title-main">Karaoğlanoğlu Şehitliği</span> Kuzey Kıbrısta şehitlik

Karaoğlanoğlu Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık. Mezarlığa, Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu'nun ismi verilmiştir. 8 subay, 5 astsubay, 58 erbaş ve er olmak üzere toplam 71 TSK askerinin cenazesi yer almaktadır. 20 Temmuz 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Boğaz Şehitliği</span> Kıbrıs da bir Türk mezarlığı

Boğaz Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin ve bazı Kıbrıslı Türk askerler anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık.

Lefkoşa Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin anısına Türkiye tarafından yapılan Lefkoşa'daki mezarlık.

Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Siirt civarından Adiyaman'ın Kahta ilçesi Menzil köyüne gelip yerleşen Abdulhakim Erol tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar Cemaatin lideri Abdülbaki Erol'du. Erol'un ölümü üzerine yerine oğlunun geçeceği düşünülmüştür ancak 24 Temmuz tarihinde cemaat içinde bir uzlaşmaya varılamadığından, üç oğlu arasında ayrılmıştır.

Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Altan</span>

Mehmet Hasan Altan, Türk gazeteci, yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Darbe Girişimi</span> TSK içerisindeki bir grup askerin 65. Türkiye Hükümetini hedef almış olduğu askeri darbe teşebbüsü

15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbe metninde yer aldığı isimle Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye'de düzenlenen askerî bir darbe girişimidir.

15 Temmuz Darbe Girişimiyle ilgili davalar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye'de başlatılan soruşturmalar kapsamında açılan davalardır.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.