İçeriğe atla

Ernő Rubik

Ernő Rubik
Ernő Rubik (2014)
Doğum13 Temmuz 1944 (80 yaşında)
Budapeşte, Macaristan
MilliyetMacar
MeslekMucit, tasarımcı, mühendis
Tanınma nedeniRubik Küpü'nü icat etmesi
EvlilikÁgnes Hégely

Ernő Rubik (d. 13 Temmuz 1944) heykeltıraş ve mimari profesörüdür. Rubik Küpü, Rubik Büyüsü, Rubik yılanı gibi mekanik bulmacalarıyla tanınmıştır. II. Dünya Savaşı döneminde Budapeşte'de doğmuştur. 1983 yılında, hâlen sahibi olduğu Rubik Stüdyosu'nu kurmuştur. 1987'de profesör, 1990'da Macar Mühendislik Akademisi'nin başkanı olmuştur. Rubik şu anda bilgisayar oyunları ve mimari geliştirme faaliyetleri üzerinde çalışmakta ve Rubik Stüdyosu'nu yönetmektedir.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Bu sayfadaki içeriğin hepsi Wikipedia'nın aynı başlıklı İngilizce makalesinin bir kısmından alınmadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

13 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 194. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 171 gün vardır.

1974 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Rubik Küpü</span> mekanik bulmaca

Rubik Küpü, Zekâ Küpü ya da Sabır Küpü; 1974 yılında Macar heykeltıraş ve mimar Ernő Rubik tarafından icat edilen mekanik bulmacadır. Hareketli yüzeylerden oluşan ve çoğunlukla plastikten yapılmış bir küp olan Rubik Küpü, başlıca dört şekilde piyasaya sürülmüştür: 2×2×2'lik Mini Rubik Küpü, 3×3×3'lük standart küp, 4×4×4'lük Rubik'in İntikamı ve 5×5×5'lik Profesörün Küpü. 6×6×6 ve 7×7×7'lik küpler de hâlihazırda üretilmektedir. Standart olan ve 6 yüzeye sahip bir rubik küp, toplam 27 parçadan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Stüdyo</span> ressam ya da fotoğrafçının çalışma yeri

Stüdyo, sanatçıların çalıştığı mekana veya bir sanatçı ve onun stüdyosunda çalışan asistanlarına denir. Çalışma alanları fotoğraf, sinema, animasyon, radyo, televizyon ve müzik olabilir.

Küp, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Larry Nichols, Amerikalı bilim insanı. Ernő Rubik'den önce mıknatıslarla küplerin birbini tuttuğu bir zeka oyuncağı keşfetmiş ancak aldığı patentin oyuncağı, Rubik Küpü'nü piyasaya süren “Ideal Toys” adlı firmanın da içinde olduğu birçok firmaya götürmesine rağmen reddetilmiştir. Moleculon Research Corporation adlı Cambridge, Massachusetts'deki bir araştırma firmasında çalışan Nichols, 1984 yılında "Ideal Toys"'a açtığı US3655201 no.lu patent davasını kazanmıştır.

Patrick Bossert 12 yaşındayken yazdığı You Can Do the Cube adlı kitap ile Rubik Küpü'nü çözme yöntemlerini adım adım detaylayan kişidir. Kitapta her türlü karışmış küp için açıklamalı olarak çözüm yöntemleri vardır.

Terutoshi Ishigi, Rubik küpü olarak bilinen zeka oyuncağının patent sahiplerinden biridir. Bu oyuncağın patentini 1975'te alan Ernő Rubik'ten bir yıl kadar sonra 12 Ekim 1976'da 3x3x3'lük şeklini "Japonya Patent Ofisi"'nden "JP55‒8192" no ile almıştır. Ishigi'nin bağımsız olarak aynı icadı yaptığı kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">David Singmaster</span> İngiliz matematikçi (1938 – 2023)

David Singmaster, İngiltere'nin başkenti Londra'daki London South Bank University'den emekli matematik profesörü. Zeka oyunları hazırlamak ve çözmek başlıca ilgi alanıdır. Özellikle Rubik küpü çözümleri konusunda uzmandır ve bu konuda bir kitap yazmıştır. Bilgisayar tarihi bir diğer ilgi alanıdır.

Jessica Fridrich, Çek asıllı Amerikalı akademisyen. ABD'nin New York eyaletinde bulunan Binghamton University'de akademisyendir. Rubik Küpü'nün en hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayan ve en çok kullanılan hızlı çözüm yöntemi olan Fridrich Yöntemi'ni bulmuştur.

Lars Petrus, hızlı Rubik Küpü çözümünde yeni sistem geliştirmiş, İsveç şampiyonu olarak 1982'de Budapeşte'de düzenlenen Dünya Rubik Küpü Şampiyonası'na katılmıştır. Daha sonradan kendi bulduğu ve Petrus sistemi adını verdiği çözüm yöntemini internette yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Chambon</span>

Édouard Chambon 3x3x3'lük Rubik küpünü en hızlı çözme rekorunu elinde tutan oyuncudur. Belçika Açık Turnuvası'nda 25 Şubat 2007 yılında 10.36 saniye ile bu rekoru belirlemiştir. Chambon, 2005 Fransa Açık'ta, 3x3x3'lük Rubik küpü etkinliğini kazanmıştır. Katıldığı ikinci turnuva olan oyuncu, ilk turda ortalama hızda Avrupa rekorunu kırmıştır. Aynı yıl Dünya şampiyonasını ikinci olarak bitirmiştir. 2007'de dünya rekorunu kırana dek birçok başarı elde etmiştir. Belçika'da rekor kırmasına rağmen, daha sonra finalde Thibaut Jacquinot'a yenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emily Watson</span> İngiliz oyuncu

Emily Watson, İngiliz oyuncu.

Tanrının algoritması, Rubik Küpü ile benzeri bulmaca ve matematiksel oyunların çözüm yöntemlerini konu alan bir kavram. Sözü edilen bulmacaları olabilecek en az adımda çözmeyi başaran algoritmayı tanımlamak için kullanılan bu terim, herhangi bir anda çözüme giden en kısa yolu bulabilen bir bilgenin var olduğu düşüncesine dayanmaktadır.

CFOP sistemi, basitçe Fridrich Yöntemi olarak bilinen ve hızlı küp çözmede en yaygın olarak kullanılan bir Rubik Küpü çözme yöntemidir. Bu yöntem ilk defa 1980'lerde Jessica Fridrich tarafından geliştirildi ve 1997'de çevrimiçi olarak yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Paris Kongre Sarayı</span>

Paris Kongre Sarayı, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan müzik ve tiyatro etkinlileri için kullanılan bir konser salonudur. Konser salonunun açılışı 1974 yılında yapılmış ve mimar Guillaume Gillet yapmıştır. 1978 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır.

<i>Tetris</i> etkisi

Tetris etkisi ya da Tetris sendromu, insanların çok zaman ayırdığı etkinliklerin onların düşünce, zihinsel imge ve rüyalarını etkilemesi olgusuna verilen addır. Adını Tetris adlı video oyunundan almaktadır. Yapboz ve Rubik Küpü'nün de benzer etkilere yol açtığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuzluk küpü</span>

Sonsuzluk küpü, matematiksel ilkelere dayanan bir tür mekanik bulmaca oyuncağıdır. Şekli 2×2 Rubik küpüne benzer. Farklı yönlerden açılabilir ve tekrar birleştirilebilir olması, görsel olarak ilgi çekici bir etki yaratır.