İçeriğe atla

Ernst von Weizsäcker

Ernst von Weizsäcker, 1938

Ernst Freiherr von Weizsäcker (d. 25 Mayıs 1882 - ö. 4 Ağustos 1951), Alman diplomat ve politikacıydı. 1948 - 1943 yılları arası Nazi Almanyası'nın Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığını yaptı. Weizsäcker ailesinin bir üyesi ve Almanya Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker ve fizikçi ve filozof Carl Friedrich von Weizsäcker'in babası idi.

Ernst von Weizsäcker 1900 yılında bir subay olarak Kaiserliche Marine'e (Alman İmparatorluk Donanması) katıldı. 1916 yılında Jutland savaşında Amiral Reinhard Scheer komutasında Alman savaş gemisi Friedrich der Grosse'de Teğmen olarak görev yaptı. Savaştan sonra Haziran 1919 - Nisan 1920 yılları arasında Lahey'de deniz ataşesi olarak görev yaptı.

1920 yılında Alman Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1921 yılında Basel Konsolosu olarak atandı. 1924 yılında Kopenhag'da Meclis Üyesi olarak, 1927 Cenevre'de konuşlu oldu. 1928 yılında silahsızlanma dairesi başkanı oldu. 1931'de Oslo Elçisi olarak atandı. 1933 yılında Bern, 1937 yılında Dışişleri Bakanlığı Politika Dairesi Başkanı oldu.

1938'de iktidar partisi NSDAP kendisine SS fahri rütbesi verdi. 1938 yılında, Çekoslovakya'ya saldıran Alman dış politikasının genel eğilimine karşı çıktı; Çekoslovakya'yı yok etme fikrine hiçbir ahlaki itirazı olmadığını ve sadece saldırının zamanlamasına karşı çıktığını belirtti. 30 Ocak 1942 tarihinde SS-Brigadeführer rütbesine terfi etti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Almanya'nın Vatikan Büyükelçisi olarak atandı.

Savaşın bitiminden sonra başlangıçta Papa'nın konuğu ve diplomatik bir üyesi olarak eşi ile Vatikan'da kaldı. 1946 yılına kadar Almanya'ya dönmedi. 25 Temmuz 1947 tarihinde tutuklandı. İnsanlığa karşı işlenen suçlar olarak, Auschwitz'e Fransız Yahudilerin sınır dışı edilerek gönderilmesi ile etkin işbirliği yapmasıyla suçlandı. Weizsäcker'in (oğlu Richard von Weizsäcker duruşma sırasında bir hukuk öğrencisi idi) oğlu onun savunma avukatı olarak ortaya çıktı.

1949 yılında cezaevinde 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1951'de geçirdiği bir felç sonucu öldü.

Kaynakça

Diplomatik görevi
Önce gelen:
Diego von Bergen
Almanya'nın Vatikan Büyükelçisi
1943-1945
Sonra gelen:
Wolfgang Jaenicke (1954)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Schwerin von Krosigk</span> Nazi Almanyasının son şansöylesi, politikacı, yazar.

Johann Ludwig (Lutz) Graf Schwerin von Krosigk, Nazi Almanyası'nın son şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Kaltenbrunner</span>

Ernst Kaltenbrunner, Nazi Almanyası'nda profesör, doktor, general ve Nazi Partisinin önde gelenlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Beck</span>

Ludwig Beck, Alman subay. Nazi Almanyası döneminde Truppenamt Başkanı (1933-1935) ve OKH Başkanı (1935-1938).

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Olbricht</span>

Friedrich Olbricht, Alman subay. Nazi Almanyası'nda OKH Normal Kara Kuvvetleri Dairesi Başkanı ve OKW Yedek Savunma Dairesi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin von Neurath</span>

Konstantin Freiherr von Neurath, Alman diplomat, SS-Obergruppenführer ve Weimar Cumhuriyeti ile Nazi Almanyası'nın Dışişleri Bakanı (1932–38).

<span class="mw-page-title-main">Brandenburg Kapısı</span> Almanyanın Berlin şehrinin ana sembollerinden biri

Brandenburg Kapısı Almanya'nın Berlin şehrinin ana sembollerinden biridir. Hemen kuzeyinde Reichstag bulunur. Soğuk Savaş boyunca, Reichstag Batı Berlin'de, Brandenburger Kapısı Doğu Berlin'de bulunmuştur. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Walther Hewel</span>

Walther Hewel, Alman diplomat ve II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Partisi'nin ilk ve aktif bir üyesi ve Alman diktatör Adolf Hitler'in birkaç özel arkadaşından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Richard von Weizsäcker</span> 6. Almanya cumhurbaşkanı (1984–1994)

Richard Karl Freiherr von Weizsäcker, 1984-1994 yılları arasında görev yapmış Almanya Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">XII. Pius</span> 260. Katolik Kilisesi papası (1876-1958; pd. 1939-1958)

Papa XII. Pius, asıl adı Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, 2 Mart 1939 – 9 Ekim 1958 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Beneš</span>

Edvard Beneš, Çekoslovak bağımsızlık hareketi lideri, Dışişleri Bakanı ve Çekoslovakya ikinci Cumhurbaşkanı. Beneš yetenekli bir diplomat olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Cesare Orsenigo</span>

Cesare Vincenzo Orsenigo, Nazi Almanyası ve II. Dünya Savaşı yükselişi sırasında, 1930 yılından itibaren 1945 Almanya'ya Apostolik Nuncio idi. Vatikan'a Alman büyükelçisi ile birlikte, Diego von Bergen ve daha sonra Ernst von Weizsäcker, Orsenigo ile doğrudan ve sık sık Adolf Hitler ile birkaç kez toplantı, Papa Pius XI ve Papa Pius XII ve Nazi Rejimi arasındaki doğrudan diplomatik halkaydı diğer yüksek-düzey yetkililer ve diplomatlar.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Benda</span> Alman politikacı

Ernst Benda, Alman hukukçu, politikacı ve yargıç. 1971 ile 1983 arası 4. Federal Almanya Anayasa Mahkemesi'nin 4. başkanlığını yapmıştır. Almanya İçişleri Bakanı olarak kısa bir süre görev yapmıştır (1968-1969).

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Veesenmayer</span> Alman General

Edmund Veesenmayer, Alman Politikacı, Subay (SS-Brigadeführer) ve Savaş Suçlusu. Önemli ölçüde Macaristan ve Hırvatistan'da Holokost'a katkıda bulunmuştur. Ernst Kaltenbrunner ve Joachim von Ribbentrop'un aştında Hizmet vererek; Adolf Eichmann ile İş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich von Weizsäcker</span>

Carl Friedrich Freiherr von Weizsäcker, Alman fizikçi ve filozof. İkinci Dünya Savaşı sırasında Werner Heisenberg liderliğinde Almanya'da nükleer araştırmalar yapan ekibin en uzun ömürlü üyesiydi. Bu süre zarfında kendisinin ve ekibin diğer üyelerinin Almanya için bir nükleer bomba geliştirmeyi aktif ve isteyerek takip edip etmedikleri konusunda devam eden tartışmalar vardır.

Oster Komplosu, 1938 yılında Almanya'nın Sudetenland için Çekoslovakya ile savaşa girmesi durumunda Alman Führeri Adolf Hitler'i ve Nazi rejimini devirmek için önerilen bir komplo planıydı. Abwehr'in başkan yardımcısı Binbaşı General Hans Oster ve Wehrmacht içindeki diğer yüksek rütbeli muhafazakarlar tarafından yönetilmekteydi. Hitler ve Nazi rejimini devirmek için, hükûmetin kontrolünü ele geçirmek için darbe girişiminde bulunan güçlerin Reichskanzlei binasına bir baskın düzenleyerek Hitler'i ya tutuklamayı ya da öldürmeyi planladılar ve Almanya'yı Prusya Prensi II. Wilhelm'in torunu olan Wilhelm liderliğindeki monarşiye geri döndürmeyi amaçladılar.