İçeriğe atla

Ernst Otto Fischer

Ernst Otto Fischer
DoğumErnst Otto Fischer
10 Kasım 1918[1]
Solln,Almanya[1]
Ölüm23 Temmuz 2007 (88 yaşında)[1]
Münih, Almanya[2]
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya Almanya
EğitimMünih Teknik Üniversitesi
Ödüller Nobel Kimya Ödülü
1973[3]
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumlarMünih Teknik Üniversitesi[4]
İmza

Ernst Otto Fischer (d. 10 Kasım 1918 – ö. 23 Temmuz 2007) Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.[2]

Hayatı

10 kasım 1918 yılında Münih yakınlarında bulunan Solln kentinde fizik profesörü Dr. Karl T. Fischer (Ö. 1953) ve eşinin 3. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 1937 yılında liseyi bitirmiştir. Zorunlu askerlik hizmetinin bitmesine kısa bir süre kala, II. Dünya Savaşı patlak vermiştir. Bu dönemde Polonya, Fransa ve Rusya'da hizmet etmiştir. 1946 yılında Münih Teknik Üniversitesinde Kimya okumaya başlamış 1949 yılında mezun olmuştur. Hemen sonrasında aynı üniversitenin inorganik kimya bölümünde araştırma asistanı olarak çalışmaya başlamıştır. 1955 yılında aynı üniversitede ders vermeye başlamış ve 1957 yılında da Profesör olarak aynı üniversiteye atanmıştır.[1]

1957 yılında Göttingen Bilim Akademisi kimya ödülünü kazanmıştır.[5] 1959 yılında da Alfred Stock anma ödülünü kazanmıştır.[6] 1960 yılında Marburg Üniversitesi tarafından yapılan iş teklifini reddetmiş, 1964 yılında Münih Teknik Üniversitesi inorganik kimya bölümü başkanı olmuştur.[1]

Mezar taşı

ABD, Avustralya, Venezuela, Brezilya, İsrail ve Lübnan'da geçici sürelerle metalik kompleks siklopentadienes ve indenes, metal-p-komplexleri, metalkarbonil karben ve carbyne gibi konularda dersler vermiştir.[1]

2007 yılında Münih kentinde 88 yaşında ölmüştür.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "fischer-autobio". nobelprize.org. 11 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  2. ^ a b "Ernst-Otto-Fischer". britannica.com. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  3. ^ "laureates 1973". nobelprize.org. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  4. ^ "former members". ch.tum.de. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  5. ^ "preistraeger-chemie". adw-goe.de. 23 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  6. ^ "gdch-preise". gdch.de. 17 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  7. ^ "chemiker-ernst-otto-fischer-ist-tot". tagesspiegel.de. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otto Hahn</span> Alman kimyager

Otto Hahn Alman kimyagerdir. Radyoaktivite alanında öncü çalışmalar yapmıştır. 1944 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Emil Fischer</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Emil Fischer, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fischer</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hans Fischer, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Buchner</span> Kimyager

Eduard Buchner, Nobel ödüllü Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Werner</span>

Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Otto Diels</span>

Otto Paul Hermann Diels, Alman kimyager. Berlin Üniversitesi'nde bir felsefe profesörünün oğlu olan Diels, kendi de aynı üniversitede kimya alanında doktora yapmaya hak kazanmıştır. Doktora hocalığını Emil Fischer yapmıştır. 1950 yılında öğrencisi Kurt Alder ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Alan Heeger</span>

Alan Jay Heeger Amerikalı fizikçi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Windaus</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Adolf Otto Reinhold Windaus Alman kimyager. 1928 yılında, steroller ve sterollerin vitaminler ile ilişkisi konusundaki çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'ne nail görüldü. Windaus ayrıca, 1939 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Adolf Butenandt'un doktora hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Perl</span>

Martin Lewis Perl, keşfini gerçekleştirdiği Tau leptonu ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmış olan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Ulf von Euler</span> araştırmacı

Ulf Svante von Euler İsveçli farmakolog ve fizyolog. 1970 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü nörotransmitterlerle ilgili çalışmalarından dolayı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Wieland</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Heinrich Otto Wieland, Alman kimyager. Safra asitleri üzerine yaptığı araştırmalarla 1927 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazandı. 1901 yılında Wieland, Münih Üniversitesi'nde doktorasını aldı. 1904 senesinde ders verme hakkını kazandı ve ders vermeye başladı. 1907 senesinde Boehringer-Ingelheim'in danışmanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Osamu Shimomura</span>

Osamu Shimomura, 2008 yılında Nobel Kimya Ödülünü Martin Chalfie ve Roger Y. Tsien ile paylaşmaya layık görülmüş Japon kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Richard Schrock</span> Amerikalı kimyager

Richard Royce Schrock Amerikan kimyager. organik kimya alanında göstermiş olduğu başarılar neticesinde 2005 yılında Robert H. Grubbs ve Yves Chauvin ile birlikte Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ryōji Noyori</span> Japon kimyager

Ryōji Noyori, Japon kimyager. İlk chiral katalizörün geliştirilmesine yönelik çalışmaları neticesinde 2001 yılında Nobel Kimya Ödülünü K. Barry Sharpless ve William S. Knowles ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Odd Hassel</span> Norveçli fiziksel kimyacı ve Nobel ödülü sahibi

Odd Hassel - Norveçli fiziksel kimyacı ve 1969 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Kohn</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2016)

Walter Kohn, John A. Pople ile birlikte 1998 Nobel Kimya Ödülü sahibi Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Walter Kohn ve John Pople bu ödülü kuantum kimyası üzerine bir birlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalar üzerine almaya hak kazanmışlardır. Kohn özelde bu ödülü Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği yoğunluk fonksiyonları teorisi sayesinde kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Wilkinson</span>

Geoffrey Wilkinson İngiliz kimyager ve Ernst Otto Fischer ile birlikte 1973 Nobel kimya ödülü sahibi akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.