İçeriğe atla

Ernst Leonard Lindelöf

Ernst Lindelöf
DoğumErnst Leonard Lindelöf
7 Mart 1870(1870-03-07)
Helsinki
Ölüm4 Haziran 1946 (76 yaşında)
Helsinki
Defin yeriHietaniemi mezarlığı (16-3-15)
60°10′10″K 24°55′4″D / 60.16944°K 24.91778°D / 60.16944; 24.91778
MilliyetFin
VatandaşlıkRusya İmparatorluğu, Finlandiya
EğitimHelsinki Üniversitesi, Göttingen Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Helsinki Üniversitesi
Tanınma nedeniLindelöf hipotezi
Lindelöf lemması
Lindelöf teoremi
Lindelöf uzayı
Phragmén–Lindelöf ilkesi
Picard–Lindelöf teoremi
Kariyeri
DalıMatematik, Topoloji,
Çalıştığı kurumHelsinki Üniversitesi (1896-1938)
TezSur les systèmes complets et le calcul des invariants différentiels des groupes continus finis (1893)
Doktora
danışmanı
Hjalmar Mellin
Doktora öğrencileriPekka Myrberg (1916), Lars Ahlfors (1932), Gunnar af Hällström (1939), Felix Iversen (1914), Gustaf Järnefelt (1929), Ensio Kivikoski (1925), Frithiof Nevanlinna (1918), Rolf Nevanlinna (1919), E. J. Nyström (1926), Nils Johan Pipping (1917), Kalle Aukusti Poukka (1907), Kalle Väisälä (1916), Vilho Väisälä (1917), Elias Aukusti Hintikka, Johan Helo, Ralf Josef Backlund, Tord Ingul Rudolf Lindblad
Diğer önemli öğrencileriLars Ahlfors

Ernst Leonard Lindelöf (7 Mart 1870 - 4 Haziran 1946) gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno,[1] Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.[2]

Hayatı

Lindelöf, Helsinki Üniversitesi'nde okudu ve 1893 yılında doktorasını tamamladı, 1895 yılında doçent oldu ve 1903 yılında da Matematik profesörü oldu. Finlandiya Bilim ve Edebiyat Derneği'nin bir üyesiydi.

Lindelöf, karmaşık analiz, konformal haritalamalar, topoloji, Adi diferansiyel denklemler ve gama fonksiyonu dahil olmak üzere bir dizi farklı matematiksel alanda çalışmaya ek olarak, Fin matematiğinin tarihinin çalışılmasını teşvik etti. Diferansiyel denklemler üzerindeki Picard-Lindelöf teoremi ve karmaşık fonksiyon teorisinde kanıtladığı maksimum modül ilkesinin birkaç iyileştirmesinden biri olan Phragmén-Lindelöf ilkesiyle tanınır. Helsinki Üniversitesi'nde Lars Ahlfors'un doktora danışmanıydı.

Lorenz Leonard Lindelöf Helsinki Üniversitesi Burs Fonu, 1908 yılında Ernst Lindelöf'ün bağışına dayanmaktadır.[3]

Bibliyografyasından seçmeler

  • Le calcul des residus et ses uygulamaları à la theorie des fonctions (Paris, 1905)
  • Mémoire sur la théorie des fonctions entières d'ordre fini ("Acta socialetatis scienceiarum fennicae" 31, 1903)
  • Lars Edvard Phragmén ile: "Acta mathematica 31, 1908'de" Sur une extension d'un principe classique de l'analyse and sur quelques propriétés des fonctions monogènes dans le voisinage d'un point singulier".

Kaynakça

  1. ^ "Ernst Leonard Lindelöf". 15 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2021. 
  2. ^ "LINDELÖF Ernst Leonard" (PDF). s. 248. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Helsinki Üniversitesi Öğretmen ve Kamu Hizmeti Sicili 1640–1917: H-O 
  3. ^ "Helsinki Üniversitesi - Fonlar". 22 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

Gerçel analiz ya da bilinen diğer ismiyle reel analiz, matematiksel analizin bir dalıdır. Bu dal, gerçek sayılar ve bu sayılardan türetilen yapılarla ilgili temel kavramları ele alır. Ana konuları arasında diziler, seriler, limitler, süreklilik, türev, integral ve fonksiyon dizileri yer alır. Gerçek analizin incelenmesi, matematiğin diğer alanları için temel araçlar ve yöntemler sağlar.

<span class="mw-page-title-main">René-Louis Baire</span> Fransız matematikçi (1874 – 1932)

René-Louis Baire, gelecekteki teoremleri genelleştirmeye ve kanıtlamaya yardımcı olan Baire kategori teoremi ile ünlü bir Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1899'da Sur les fonctions de değişken réelles adlı tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gösta Mittag-Leffler</span>

Magnus Gustaf Mittag-Leffler, İsveçli bir matematikçiydi. Matematiksel katkıları, esas olarak bugün karmaşık analiz olarak adlandırılan fonksiyonlar teorisi ile bağlantılıdır.

Bu sayfa teoremlerin bir listesidir. Ayrıca bakınız:

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

Matematik konularının listesi, matematik ile ilgili çeşitli konuları kapsar. Bu listelerden bazıları yüzlerce makaleye bağlantı içerir; bazıları sadece birkaç tane ile bağlantılıdır. Bu makale, aynı içeriği, göz atmaya daha uygun bir şekilde organize halde bir araya getirmektedir. Listeler, temel ve ileri matematik, metodoloji, matematiksel ifadeler, integraller, genel kavramlar, matematiksel nesneler ve referans tablolarının özelliklerini kapsar. Ayrıca insanların adını taşıyan denklemleri, matematiksel toplulukları, matematikçileri, matematik dergilerini ve meta listeleri de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lars Edvard Phragmén</span> İsveçli matematikçi

Lars Edvard Phragmén İsveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Alf Victor Guldberg</span>

Alf Victor Emanuel Guldberg fark denklemleri, diferansiyel denklemler, aktüerya bilimi ve matematiksel istatistik alanlarında çalışan Norveçli bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Lamé</span> Fransız matematikçi (1795 – 1870)

Gabriel Lamé, eğrisel koordinatları kullanarak kısmi diferansiyel denklemler teorisine ve matematiksel elastikiyet teorisine katkıda bulunan bir Fransız matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lars Ahlfors</span>

Lars Valerian Ahlfors, Riemann yüzeyleri alanındaki çalışmaları ve karmaşık analiz üzerine yazdığı ders kitabıyla tanınan Fin matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Niels Nielsen (matematikçi)</span> Danimarkalı matematikçi ve matematik tarihçisi (1865–1931)

Niels Nielsen, matematiksel analiz alanında uzmanlaşmış Danimarkalı bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartan</span> Fransız matematikçi (1904 – 2008)

Henri Cartan matematiğe önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Bourbaki grubunun kurucularından biridir.