İçeriğe atla

Ernst Klink

Ernst Klink
Doğum5 Aralık 1923
Dietenhausen, Weimar Cumhuriyeti
Ölüm1993 (69-70 yaşlarında)
MeslekTarihçi, yazar, editör
Tanınma nedeniHIAG üyeliği
Akademik geçmişi
Alma materTübingen Üniversitesi
Akademik çalışmaları
KurumlarıAlmanya Askeri Tarih Araştırma Bürosu
Ana ilgi alanlarıAvrupa tarihi
Askeri tarih
Önemli eseriDas Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg

Ernst Klink (5 Aralık 1923 - 1993), Nazi Almanyası ve II. Dünya Savaşı konularında uzmanlaşmış bir Alman askeri tarihçisidir. Almanya Askeri Tarih Araştırma Bürosu'nda (MGFA) uzun süre çalıştı. MGFA'da görev yapan akademisyenler tarafından 30 yıl içinde hazırlanan, 12.000 sayfa ve 13 ciltten oluşan Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg adlı esere katkıda bulunan Klink, Barbarossa Harekatı için Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı tarafından bağımsız bir planlama yapıldığını tespit eden ilk kişidir.

Klink Waffen-SS gazileri tarafından kurulan HIAG'ın bir üyesiydi ve onlarla birlikte çalıştı. Klink'in bazı çalışmaları, "Temiz Wehrmacht" gibi tarih dışı görüşlere verdiği destek ve Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne yönelik saldırısının "önleyici" nitelikte olduğuna dair görüşleri nedeniyle son zamanlarda sorgulanmaktadır.

Eğitim ve kariyer

Klink'in annesi Gertrud Scholtz-Klink, Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği'nin başkanıydı.

1923'te doğan Ernst Klink, Weimar ve Nazi Almanyası'nda büyüdü. Annesi Nasyonal Sosyalist Kadınlar Birliği başkanı Gertrud Scholtz-Klink idi. 1941'de Klink SS'e katılarak SS Leibstandarte Tümeni'nde görevlendirildi ve Joachim Peiper'in komutasındaki alayda Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'suna karşı savaştı. SS-Unterscharführer (çavuş) rütbesine gelerek Üçüncü Harkov Savaşı'na katıldı. Kursk Muharebesi'nin ilk gününde çok ağır bir şekilde yaralandığı için kalıcı olarak askerlikten terhis edildi.[1]

Savaştan sonra Klink tarih, Alman dili, felsefe ve İngilizce eğitimi aldı. Doktora tezini, 1917-1921 yılları arasında yaşanan Åland Adaları anlaşmazlığı üzerine yazdı ve 1957'de Tübingen Üniversitesi'ne sundu. Klink 1950'lerde, Batı Almanya'da eski yüksek rütbeli Waffen-SS personeli tarafından 1951'de kurulan bir gazi derneği ve lobi grubu olan HIAG'a katıldı.[2] Klink, 1958'de Freiburg'daki Almanya Askeri Tarih Araştırma Ofisi'ne (MGFA) katıldı.[2] MGFA'da uzun süre görev alması, "temiz Wehrmacht " efsanesine duyduğu sempati nedeniyle, özellikle son yıllarda tartışılmaktadır.[2]

HIAG bünyesindeki faaliyetleri

1958'de Klink, HIAG'nin Tübingen şubesinin sözcüsü oldu.[3] Joachim Peiper'in biyografisini yazan Jens Westemeier, bu biyografide Klink hakkında, "tarihi tahrifata yönelik HIAG kurumundaki en önemli lobicilerden biri" olduğunu söyler. Gazi toplantılarında dersler verdi, dokümantasyon konusunda yardımcı oldu ve tarihçi Jörg Echternkamp'ın ifade ettiği şekliyle "temiz Wehrmacht imajını geliştirdi".[2]

Klink, HIAG ve bu kurumdaki tarihçi Walter Harzer ile birlikte Freiburg'daki Alman Federal Askeri Arşivi'ne bağışlanan materyalleri taradı ve birimlerin ve personelin şüpheli faaliyetlere karıştığını düşündürebilecek herhangi bir bilgi var olup olmadığını görmek istedi.[3] 1960'larda ve 70'lerde Klink, Peiper'ın ölümüne kadar onunla arkadaşlığını sürdürdü; Peiper'ın 14 Temmuz 1976 gecesi çıkan yangında ölmesinden kısa bir süre önce telefonla konuşmuşlardı.[3]

HIAG, Peiper'in biyografisini yazması için Klink'e başvurdu ancak Klink bunu reddetti. Peiper'ın itibarını kurtarma girişimi için kendi akademik itibarını riske atmak istemiyordu.[4] Bununla birlikte, 1990 yılında Klink, Malmedy katliamı davasını sert bir şekilde eleştiren ve Waffen-SS'i destekleyen bir makale yazdı. [4] Araştırmacı Danny Parker'a göre Klink, "MGFA bünyesinde siyasi açıdan tarafsız bir tarihçi gibi davrandı", ancak özellikle Waffen-SS'ye yönelik eğilimi Klink'in kişisel makalelerinden açıkça anlaşılıyordu.[3]

Nazi Almanyası'nın askeri tarihçisi

Klink, MGFA bünyesindeki tarihçiler tarafından hazırlanan Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg adlı İkinci Dünya savaşındaki Almanya konulu eserin dördüncü cildine katkıda bulundu. Cilt 1983'te yayınlandı ve 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgaline yönelik olarak gerçekleşen Barbarossa Harekatı'na odaklandı. Tarihçi David Stahel'in "çığır açan bir araştırma" olarak tanımladığı (2009 itibarıyla) bu "eşsiz" araştırmada Klink, Barbarossa Harekâtının askeri planlamasına ilişkin kapsamlı bir açıklama sunan ilk kişi oldu. Klink aynı zamanda Alman Ordusunun 1940 yazında Sovyetler Birliği'ne karşı gerçekleştirmeyi düşündüğü ve Otto Operasyonu olarak adlandırılan saldırı planını ortaya çıkaran ilk kişiydi.[5] Stahel, Flink'in Oberkommando der Wehrmacht ve Oberkommando des Heeres'e ait belgelere aşırı itimat göstermesine rağmen (bu belgeler zaman zaman muharebe birimlerinin günlükleriyle çelişiyordu ve savaş alanındaki zorlukları tam olarak yansıtmıyordu) Smolensk Muharebesi'ndeki saha çalışması konusunda Klink'i takdir etmektedir.[5]

MGFA'daki meslektaşı Gerd R. Ueberschär, Klink'in çalışmasını yalnızca askeri kayıtlara dayandırdığını ve operasyonları "apolitik" olarak göstermeye çalıştığını belirtir. Ueberschär, Klink'i Hitler'i mükemmel bir askeri lider olarak tasvir ettiği ve onun kararlarını Genelkurmay Başkanı Franz Halder'in "kötü kararlarıyla" karşılaştırdığı için eleştirir. Ueberschär'a göre diğer araştırmacılar Klink'in bu görüşünü yalanladılar ve mevcut kayıtlar da bu görüşü desteklemiyor. Ueberschär şöyle yazıyor: "Klink'in dar askeri görüşü, aynı zamanda onu, bunun önleyici nitelikteki bir savaş olduğu yönündeki uzun süredir çürütülmüş olan Nazi iddiasına yanaşmaya da ikna etti." [6]

Çalışmaları

İngilizce

  • Horst Boog, Joachim Hoffmann, Rolf-Dieter Müller ve Gerd R. Ueberschär ve diğerleri. Almanya ve İkinci Dünya Savaşı, Cilt. IV: Sovyetler Birliği'ne Saldırı. Oxford University Press, 1998, 0-19-822886-4.

Almanca

  • Das Gesetz des Handelns. Die Operation »Zitadelle« 1943 1966, MGFA

Notlar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Peiper</span>

Joachim Peiper, daha çok Jochen Peiper olarak bilinen II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda savaş suçlusu ve kıdemli Waffen-SS Albayı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Kumm</span>

Otto Kumm, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda SS Tuğgenerali (SS-Brigadeführer) ve Waffen-SS Generali. Otto Kumm savaştan sonra Die Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der ehemaligen Angehörigen der Waffen-SS e.V. (HIAG) adlı Waffen SS gaziler yardımlaşma örgütlenmesinin başı ve ilk kurucusu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">HIAG</span>

HIAG (Almanca: Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der Angehörigen der ehemaligen Waffen-SS, tam olarak, Waffen-SS'in eski üyeleri tarafından 1951 yılında kurulmuş bir örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Kararnamesi</span>

Barbarossa Kararnamesi, tam adıyla Savaş Yasasının Yargılama Kararı ve Birliklerin Özel Tedbirleri Hakkında Kararname veya resmi ismiyle C-50, 30 Mart 1941 tarihinde gerçekleşen üst düzey askeri toplantıda Adolf Hitler tarafından ortaya atılan, Sovyetler Birliği'ne karşı gerçekleştirilecek savaşın topyekûn bir imha savaşı olacağı, Nazi zaferini uzun süreli sağlamak için Nazi kuvvetleri tarafından siyasi yetkili ve entelektüel olan herkesin öldürüleceğini öngören karardır. Hitler, infazların askeri mahkemeler yoluyla değil, ordunun örgütlü eylemleri yoluyla toplu infazlar şeklinde olacağını vurguladı. Wilheim Keitel'in Barbarossa Operasyonu'ndan birkaç hafta önce çıkardığı kararnamede, düşman olarak sayılan Sovyet sivillerin askeri adalet yetki alanlarına girmesi göz ardı edildi. Şüpheliler yalnızca vurulacaklarına karar verecek olan bir subay önüne çıkarılacaktı. Wehrmacht tarafından sivillere karşı kovuşturma yapılmaması, disiplinin sürdürülmesi için gerekli olmadıkça herhangi bir yargılama yapılmaması gerektiği ilan edildi. Kararname savaş boyunca yapılan yargısız infazların önünü açtı ve Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu kararname nedeniyle infaz edildi.

101. SS Ağır Panzer Taburu Waffen-SS'e bağlı, ağır tanklarla donatılmış bir Alman ağır Panzer Abteilung'du. Önceleri Tiger I kullanan tabur, 1944 sonlarında Tiger II'lere geçiş yapması ile adı 501. SS Ağır Panzer Taburu olarak değiştirildi. 1945'te savaşı sonunda dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nemmersdorf Katliamı</span>

Nemmersdorf Katliamı veya Nemmersdorf Tecavüzü; 21 Ekim 1944'te, Kızıl Ordu işgali altında olan Doğu Prusya'daki bir Alman köyü Nemmersdorf'ta meydana gelen ve günümüzde mevcut olan verilere göre çoğu yaşlı, kadın veya çocuk olan en az 26 insanın öldürüldüğü ve iki kadının tecavüze uğradığı olaylardır. Olayların merkezinde, Wehrmacht ve Sovyet askerleri arasındaki çatışmaların ortasında kalan ve bir sığınaktayken Sovyet askerleri tarafından vurularak öldürülen 13 Nemmersdorflu vardı. Bunun yanında, köyün Kızıl Ordu tarafından ele geçirilmesi sırasında köy halkından olmayan bazı silahsız kişiler ve en az 6 Nemmersdorflu daha öldürüldü. Sivillerin ölümlerinin koşulları hâlâ tam olarak aydınlatılamamıştır ve olayların nasıl gerçekleştiği hakkında kesin bir görüş birliği yoktur, ancak 21. yüzyılda akademisyenlerin büyük çoğunluğu olayların bir Sovyet savaş suçu örneği olduğunu kabul etmektedir.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

Karl Arning II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'ında birkaç tümeni komuta etmiş Şövalye Nişanı sahibi bir generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Meyer</span>

Hubert Meyer, 2. Dünya Savaşı'nda bir Waffen-SS subayı ve savaş sonrasında bir aktivistti. 1944'te geçici olarak 12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'a komuta etti. Savaştan sonra HIAG'a katıldı ve Meyer, örgütün 1992'deki feshedilişinden önceki son başkanıydı.