İçeriğe atla

Ernst John von Freyend

Ernst John von Freyend (1945)

Ernst John von Freyend (25 Mart 1909,[1] Breslau – 1980), Mareşal Wilhelm Keitel'in emir subayı olarak II. Dünya Savaşı sırasında görev yapan bir Alman Oberkommando der Wehrmacht subayı idi. Ernst John von Freyend, Adolf Hitler'i öldürmeyi amaçlayan 20 Temmuz bombasının yerleştirilmesine farkında olmadan yardım etmesiyle tanınır.

Hayatı

Ernst John von Freyend 20 Temmuz 1944'te, Binbaşı rütbesi ile, Adolf Hitler'inde katıldığı bir durum konferansı için, Doğu Prusya'daki Rastenburg'da bulunan Wolfsschanze (Kurt ini) isimli karargahına geldi. Stauffenberg, sağ elinin kaybı ve sol elinin iki parmağı olmadığı için, von Freyend elindeki çantasını taşımak istedi. Stauffenberg ilk başta reddetti, ama sonra konferans salonuna yaklaşmaları üzerine yumuşadı ve sonradan brifingte Adolf Hitler'e yakın olmak için çantasını mümkün olduğunca yakın yere koymasnı von Freyend'ten istedi. Freyend, konumunu ayarlayarak, Hitler ve Stauffenberg yanında duran General Adolf Heusinger'in sağındaki harita tablosunun tarafından çantayı yerleştirdi.[2][3] Ancak, Albay Heinz Brandt, masanın üzerindeki haritaya daha yakından bakabilmek isterken ayağı yerdeki içinde bomba bulunan çantaya çarptı ve kalın masa bacağının diğer tarafındaki uzak bir mesafeye çantayı yeniden koydu. Yedi dakika sonra bomba patladı. Daha sonra çantanın masa ayağına yanındaki konumu Hitler'in hayatta kalmasında önemli bir faktör olduğu sonucuna varılmıştır.

Freyend, patlamadan sonra hafif yaralandı ve savaşın geri kalanını sağ olarak atlattı. John von Freyend, Nürnberg Duruşmalarında kendisini Wilhelm Keitel'in askeri karar alma süreçlerinde yer almayan asistanı ve uşağı olarak göstermeyi başardı.

Ernst John von Freyend, 1950'lerin başında, Federal İstihbarat Servisi Gehlen Örgütü'nün öncüsü olan bir çalışanıydı. 1969'dan 1978'e kadar endüstriyel araştırma dernekleri "Otto von Guericke" (AiF) çalışma grubunun tam zamanlı genel müdürü olarak görev yaptı.

Medyadaki tasviri

Ernst John von Freyend, film yapımlarında aşağıdaki aktörler tarafından canlandırıldı.

  • Manfred Bendik in the 1971 Eastern Bloc co-production Liberation: Direction of the Main Blow.
  • Michael Fitzgerald in the 1990 ABD TV dizisiThe Plot to Kill Hitler.
  • Andy Gätjen 2004 Alman TV dizisi Stauffenberg.
  • Werner Daehn 2008 ABD filmi Valkyrie.

Kaynakça

  1. ^ Ernst John von Freyend detention report card at yadvashem.org 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 25 Ekim 2013
  2. ^ Peter Hoffman (1996). The History of the German Resistance, 1933-1945. McGill-Queen’s Press. ISBN 0-77-3515313. 
  3. ^ Michael C Thomsett (1997). The German Opposition to Hitler: The Resistance, the Underground, and Assassination Plots, 1938-1945. McFarland. ISBN 0-78-6403721. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Claus von Stauffenberg</span> Hitlere karşı 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarı Alman albay

Claus von Stauffenberg, Nazi Almanyası'nın kurmay subayı (Albay). 20 Temmuz suikast girişiminin baş mimarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Keitel</span> Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Generalfeldmarschall

Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel, Alman subay. 1938'den 1945'e kadar Alman ordusunun genelkurmay başkanlığını yaptı. 1940'tan itibaren (Generalfeldmareşal) rütbesi ile Alman ordusunun en yüksek rütbeli subayı olarak Adolf Hitler'in en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. II. Dünya Savaşı sonunda Nürnberg Mahkemeleri'nde "baş savaş suçlusu" olarak yargılanan 24 kişi ile birlikte hakkındaki 4 iddianın hepsinden "suçlu" bulundu ve "idam cezası"na mahkûm edildi. 16 Ekim 1946 tarihinde, 9 mahkûm ile birlikte Nürnberg'te asılarak idam edildi.

<i>Operasyon Valkyrie</i> 2008 ABD-Almanya ortak yapımı politik gerilim, savaş filmi

Operasyon Valkyrie, 2008 ABD-Almanya ortak yapımı politik gerilim, savaş filmdir. Özgün adı Valkyrie olan film 30 Ocak 2009 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Fromm</span>

Friedrich Fromm, Almanya'nın topçu subayı ve Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Brandt</span>

Heinz Brandt, Nazi Almanyası'nda Genelkurmay Operasyonlar Birimi başkanı olan Korgeneral Adolf Heusinger'in yardımcısı olarak II. Dünya Savaşı sırasında görev yapan bir Alman ordusu kurmay subayıydı. 1936 Yaz Olimpiyatları'nda Olimpiyat altın madalyası kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Gerhard Boldt, II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimler hakkında kitap yazmış olan Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı.

Hans-Erich Voss, 1945 yılında Berlin Savaşında Führerbunker'in son kalanlarından biri olan bir Alman amiraliydi. Ayrıca, Adolf Hitler ve Joseph Goebbels'i intihar etmeden önce canlı gören son kişiler arasındaydı.

<i>Hitlerin Son 10 Günü</i>

Hitler'in Son 10 Günü, Adolf Hitler'in intiharına giden günleri anlatan 1973 yapımı İngiliz-İtalyan biyografik drama filmi. Filmde Alec Guinness ve Simon Ward rol alıyor ve Alistair Cooke tarafından sunulan bir tanıtım yer alıyor. Orijinal müzik Mischa Spoliansky tarafından bestelendi. Film, Hitler'in Son Günleri: Führerbunker'den kurtulan Alman Ordusu subayı Gerhard Boldt'un Göz Gören Hesabı adlı kitabına dayanıyor. Filmin çekim yerleri arasında Roma'daki De Laurentiis Stüdyoları ve İngiltere'nin bir kısmı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bodewin Keitel</span>

Bodewin Claus Eduard Keitel İkinci Dünya Savaşı sırasında Ordu Personel Dairesi başkanı olarak görev yapan bir Alman generaliydi.

The Bunker, 1975 yılında James P. O'Donnell'in The Bunker adlı kitabına dayanan Time-Life Productions tarafından üretilen 1981 Amerikan yapımı tarihi savaş filmidir. George Schaefer tarafından yönetilen ve John Gay tarafından beyazperdeye uyarlanan film, Adolf Hitler'in Berlin'deki yeraltı sığınağında ve çevresinde geçen haftalarda Berlin Savaşı öncesi ve sırasında geçen olayları anlatan bir dramatizasyondur. Filmde Hitler rolünde Anthony Hopkins'in yanı sıra Richard Jordan, Susan Blakely ve Cliff Gorman yer alıyor.

<i>Stauffenberg</i> (film)

Stauffenberg, Das Erste tarafından Claus Schenk Graf von Stauffenberg ve 20 Temmuz 1944'te Adolf Hitler'e suikast planı hakkında 2004 tarihli bir Alman-Avusturya ortak yapımı filmdir. Film ilk olarak 25 Şubat 2004'te Alman TV'de (ARD) yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buhle</span>

Walther Buhle 1942'den beri Oberkommando der Wehrmacht'ın Ordu Kurmay Başkanı ve 1945'te ordunun silahlanma şefi olan Alman ordusunda bir piyade generaliydi. Walther, Hitler'i takip ettiği için erkek kardeşi ve ailesi tarafından reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schmundt</span> Nazi Almanyası subayı

Rudolf Schmundt Alman subayı ve Adolf Hitler'in emir subayıydı. 1942 ve 1944 yılları arasında Alman Ordusu Personel Dairesi başkanıydı. Schmundt, 20 Temmuz 1944'te Hitler'e yönelik suikast girişimi sırasında yaralandı ve birkaç ay sonra yaralarından öldü.

<span class="mw-page-title-main">Eberhard Finckh</span>

Eberhard Finckh Alman Ordusu'nun genelkurmayında görevli bir Alman albay, uzun süredir Nazizm karşıtı ve Adolf Hitler'in rejimine karşı Alman direnişinin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz Komplosu'nda ölen ve yaralananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

22 Haziran 1944'te Kızıl Ordu, iki stratejik Alman ordu grubundan oluşan Ordu Grubu Merkez'in oluşturduğu Alman kuvvetler üzerine Belarus merkezli büyük bir taarruz başlattı. Temmuz'un ortalarına kadar Ordu Grubu Merkez bir aydan daha az bir çarpışma neticesinde en az 250.000 askerini kaybederek Alman tarafı için durumu ümitsize yakın bir hale getirmişti. Ne yapılacağına dair karar verme aşamasında Doğu Prusya'daki Kurt'un İni karargâhında bir dizi askeri toplantılar planlandı. 20 Temmuz'da Adolf Hitler ve yüksek rütbeli komutanları karargâhın alışılageldiği gibi bombaya dayanaklı, penceresiz ve sert betondan inşa edilmiş kalın duvarlardan oluşan ve "dayanılmaz derecede sıcak" olduğu düşünülen toplantı kulübesine girdi. Toplantıya katılım gösterenler arasında 1943'te Tunus Cephesi'nde ağır biçimde yaralanması sonucu sol gözünü, sağ elini ve sol elinin yarısını kaybetmiş olan Oberst (Albay) Claus von Stauffenberg de bulunuyordu. Adolf Hitler'in korumaları tarafından üstü aranmamış Stauffenberg, toplantı çantasının içinde İngiliz yapımı bir bomba taşıyordu. Planı Hitler'e mümkün olduğunca yaklaşmak, toplantı çantasını yakınına bırakmak ve toplantıyı emir subayı ve aynı zamanda komploculardan biri olan Werner von Haeften'la birlikte araba vasıtasıyla derhal terk etmesini sağlayacak bir bahane bulup toplantıdan ayrılmaktı. Bu, daha geniş planlanmış olan ve Hitler'in Nazi Almanyası'nı II. Dünya Savaşı'nda yönetim biçiminden dehşete düşmüş bir grup subay tarafından yönetilen askeri darbenin bir parçasıydı. Her şey Stauffenberg arabasına doğru yürürken beklenenden önce patlayan bombanın patlayışına kadar plana göre işledi. Patlama kulübeyi yıktığında Stauffenberg, odadaki kimsenin hayatta kalamayacağına iyice ikna olmuştu. Oberst Heinz Brandt, Stauffenberg'e fark ettirmeden bombanın içinde olduğu toplantı çantasını yoluna çıktığı için sağlam ahşap bir masa bacağının arkasına yerleştirerek Hitler'den uzaklaştırmıştı. Hitler, toplantıya katılan çoğu insan kalıcı hasar alırken yalnızca hafif yaralarla kurtuldu. Bir stenograf patlama anında hayatını kaybederken Brandt dahil 3 subay yaralarından dolayı hayatını kaybetti. Kurt'un İni'ndeki zorunlu güvenlik doktrinlerine kesinlikle karşı olmasına rağmen Stauffenberg ve Haeften 3 kontrol noktasını da geçip artık tamamen yıkılmış olan toplantı kulübesinde netlik sağlanmadan kaçmayı başararak havalimanına ilerledi. 20 Temmuz'un son saatlerinde Stauffenberg, Haeften ve diğer birçok komplocu tutuklandı ve nihayetinde ölüme mahkûm edildi. İnfazlar Binbaşı Otto Ernst Remer komutasındaki askerler tarafından 21 Temmuz'da sabahın erken saatlerinde icra edildi. Suikast girişimini takiben Hitler, Wehrmacht liderliğine güvenilemeyeceğine kanaat getirdi; subaylar arasında bir tasfiye başlattı ve ayrıca saldırının şokunu Reichstag'daki eski muhalefetten hayatta kalanları toplamak için kullandı. Aynı zamanda bombanın infilakı sonucu yaralanan veya ölen subaylar 20 Temmuz Yara Rozetiyle taltif edildi ve kahramanlar olarak selamlandılar. General Günther Korten, General Rudolf Schmundt, Oberst Heinz Brandt ve stenograf Heinrich Berger'in cenazeleri için Hermann Göring tarafından düzülen methiyeler eşliğinde bir devlet töreni düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Valkür Harekâtı</span> 2.Dünya Savaşı Alman Acil Planı

Valkür Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nda Alman hükûmetinin hükûmet sürekliliği için Yedek Ordu'ya tebliğ edilen ve Müttefiklerin Alman şehirlerini bombalaması nedeniyle ulusal sivil düzende genel bir bozulma veya Alman fabrikalarında çalışan milyonlarca yabancı zorunlu işçinin ayaklanması durumunda uygulanacak acil harekât planlarıydı.
Alman Kara Kuvvetleri (Heer) subayları General Friedrich Olbricht, Generalmajor Henning von Tresckow ve Oberst Claus von Stauffenberg, planı Alman şehirlerinin kontrolünü ele almak, SS'i silahsızlandırmak ve Hitler 20 Temmuz Komplosu'nda suikaste uğradığında Nazi liderliğini tutuklamak amacıyla planı değiştirdiler. Hitler'in ölümü, Alman askerlerinin kendisine ettiği sadakat yemininden (Reichswehreid) kurtulmaları için gerekliydi.
Uzun süren hazırlık sürecinin ardından komplo 1944'te aktif edildi fakat başarısızlığa uğradı.

<span class="mw-page-title-main">Berthold Schenk Graf von Stauffenberg</span>

Berthold Alfred Maria Schenk Graf von Stauffenberg, küçük kardeşi Albay Claus von Stauffenberg ile birlikte 20 Temmuz 1944'te Adolf Hitler'e düzenlenen suikast planında kilit bir komplocu olan Alman aristokrat ve avukattı. Berthold, komplo başarısız olduktan sonra, Nazi rejimi tarafından yargılandı ve idam edildi.