İçeriğe atla

Ernest Vinberg

Ernest Vinberg
Эрне́ст Бори́сович Ви́нберг
DoğumErnest Borisovich Vinberg
26 Temmuz 1937(1937-07-26)
Moskova, Rusya RSFSC, Sovyetler Birliği
Ölüm12 Mayıs 2020 (82 yaşında)
Moskova, Rusya
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetRus
VatandaşlıkSovyetler Birliği, Rusya
EğitimMoskova Devlet Üniversitsi
MSU Faculty of Mechanics and Mathematics
Mezun olduğu okul(lar)Lomonosov Moscow State University
Tanınma nedeniVinberg algoritması
Koecher–Vinberg teoremi
ÖdüllerMoscow Mathematical Society Prize (1963)
Humboldt Prize (1997)
Life Dedicated to Mathematics (2014)[1]
Resmî sitehalgebra.math.msu.su/wiki/doku.php/staff:vinberg:english
Kariyeri
DalıMatematik, Cebir, Geometi, Lie grupları
Çalıştığı kurumMoskova Devlet Üniversitsi
TezТеория однородных выпуклых конусов (1962)
Doktora
danışmanı
Eugene Dynkin
Ilya Piatetski-Shapiro
Doktora öğrencileriVictor Kac, Vladimir Leonidovich Popov, Sergei Mironovich Natanzon, Dmitry Vladimirovich Alekseevsky, Evgeny Mikhailovich Andreev, Alexander Grigorievich Elashvili, Osip Vladimirovich Shvartsman, Boris Ovseevich Makarevich, Igor Konstantinovich Zhuk, Alexander Mitrofanovich Popov, Andrey Vladimirovich Alekseevskij, Dmitrii Ivanovich Panyushev, Levon Vladimirovich Antonyan, Nikolay Dmitrievich Beklemishev, Pavel Ivanovich Katsylo, Marina Aleksandrovna Mikhajlova, Elena Valentinovna Misyureva, Vadim Olegovich Bugaenko, Oleg Petrovich Ruzmanov, Dmitri A. Shmelkin, Dmitry Andreevich Timashev, Ivan Vladimirovich Arzhantsev, Jenia Tevelev, Vsevolod Emilevich Kordonskij, Anvar Gayazovich Nurmiev, Dmitry Davidovich Pervushin, Anna Aleksandrovna Felikson, Aleksei Aleksandrovich Tarasov, Pavel Viktorovich Tumarkin, Oksana Sergeevna Yakimova, Ivan Vadimovich Losev, Alexander Vladimirovich Smirnov, Leonid Grigorievich Rybnikov, Evgeny Yurievich Smirnov, Arsenij Aleksandrovich Zorin, Petr Glebovich Parfenov, Oleg Grigorievich Styrt, Boris N. Kimel'fel'd, Roman Sergeevich Avdeev, Aleksey Leonidovich Konstantinov, Nikolay Bogachev

Ernest Borisovich Vinberg (RusçaЭрнест Борисович Винберг; 26 Temmuz 1937, Moskova-12 Mayıs 2020, Moskova, Rusya[2]), Sovyet-Rus matematikçi. Vinberg 26 Temmuz 1937'de Moskova'da doğdu. Vinberg Algoritması ile Koecher–Vinberg Teoremini hazırladı.

Çalışmalarıyla Humboldt Ödülü'nü aldı. Moskova Matematik Derneği Yürütme Komitesi üyesiydi. 1983 yılında Varşova'da Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde Lobachevsky ayrık yansıma alanlama grupları üzerinde konuşma yapmak üzere davet edildi. 2010 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyeliğine seçildi.

Doktora öğrencileri arasında Victor Kac ve Boris Weisfeiler gibi tanınmış bilim insanları bulunmaktadır.

Vinberg, 12 Mayıs 2020'de doğum yeri Moskova'da 82 yaşında COVID-19'a bağlı olarak zatürre nedeniyle öldü.[3][4]

Seçme çalışmaları

Kaynakça

  1. ^ "Названы лауреаты премии "Жизнь, посвященная математике"" (Rusça). Dynasty Foundation. 30 Aralık 2014. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  2. ^ Скончался Э.Б.Винберг 13 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  3. ^ Semyonov, Kirill (12 Mayıs 2020). "Скончался Э.Б.Винберг". math.msu.ru (Rusça). MSU Faculty of Mechanics and Mathematics. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  4. ^ "В калейдоскопе". N + 1 (Rusça). 15 Mayıs 2020. 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2020. 
  5. ^ Berg, Michael (21 Şubat 2011). "Review of Linear Representations of Groups by Ernest B. Vinberg". MAA Reviews. Mathematical Association of America. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lineer cebir</span> Uzay matematiği

Doğrusal cebir ya da lineer cebir; matematiğin, vektörler (yöney), vektör uzayları, doğrusal dönüşümler, doğrusal denklem takımları ve matrisleri (dizey) inceleyen alanıdır. Vektör uzayları, modern matematiğin merkezinde yer alan bir konudur. Bundan dolayı doğrusal cebir hem soyut cebirde hem de fonksiyonel analizde sıkça kullanılır. Doğrusal cebir, analitik geometri ile de alakalı olup sosyal bilimlerde ve fen bilimlerinde yaygın bir uygulama alanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

Matematiğin vektör uzaylarıyla ve bu uzayların üzerinde tanımlı operatörlerle uğraşan bir alt dalı. Kökleri fonksiyon uzayları kuramının geliştirilmesine; hatta diferansiyel ve integral denklemlerinin çalışılmasına kadar gitmektedir. Özelde mesela Fourier dönüşümü gibi fonksiyon dönüşümlerinin çalışılmasında da kullanılmıştır. Fonksiyonel kelimesinin ilk kullanımı varyasyonlar hesabına kadar takip edilebilir. Ancak, genel anlamda kullanımı İtalyan matematikçi ve fizikçi Vito Volterra'ya atfedilmektedir. Yine de temeli büyük ölçüde Stefan Banach ve çevresindeki Polonyalı matematikçiler tarafından atılmış ve geliştirilmiştir. Çağdaş anlamda, fonksiyonel analiz bir topolojiye sahip vektör uzaylarının çalışılmasında, özellikle sonsuz boyutlu uzaylarda, gözükmektedir. Tanımdan yola çıkılarak fonksiyon analizinin sonlu boyutlu uzaylar kuramını da içerdiği düşünülebilir; ancak bu uzayları bir topolojisi olmadan inceleyen alan doğrusal cebirdir. Fonksiyonel analizin önemli bir işlevlerinden biri de ölçü, integral ve olasılık kuramı gibi genel kuramları sonsuz boyutlu uzaylara yaymaktır ki bu işlevin özelde adı sonsuz boyutlu analizdir.

<span class="mw-page-title-main">George David Birkhoff</span> Amerikalı matematikçi (1884 – 1944)

George David Birkhoff en çok, şu anda ergodik teorem olarak adlandırılan şeyle tanınan Amerikalı matematikçi. Birkhoff, döneminde Amerikan matematiğinin en önemli liderlerinden biriydi ve yaşadığı süre boyunca birçok kişi tarafından önde gelen Amerikalı bir matematikçi olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Temsil teorisi</span>

Temsil teorisi soyut cebirdeki cebirsel yapıları, daha somut olan matematiksel nesnelerin dönüşümleri olarak tasvir etmeye çalışan bir matematik dalıdır. Örneğin soyut bir grubunu bir vektör uzayı 'nin eşyapı dönüşüm grubunun() içinde görmeye çalışır. Böyle temsillere doğrusal temsil denir, çünkü bu temsil aslında grubundan genel lineer grup 'ye bir morfizma yazmak demektir. Böyle bir temsil bulmaktaki amaç, grubunu çalışmak için lineer cebir kullanmaktır. Soyut gruplardaki çarpma işlemi, özellikle bir bilgisayar için matris çarpmasından daha zordur. Soyut bir grubun doğrusal temsillerini kullanarak, gruptaki kimi hesaplamaları bilgisayara yaptırmak daha kolay olur.

Gorō Shimura , Princeton Üniversitesi'nde sayı teorisi, otomorfik formlar ve aritmetik geometri alanlarında çalışan Japon matematikçi ve Michael Henry Strater Matematik Fahri Profesörü idi. Abelyen varyetelerin ve Shimura varyetelerinin karmaşık çarpımı teorisini geliştirmesinin yanı sıra, sonuçta Fermat'ın Son Teoreminin kanıtına yol açan Taniyama-Shimura varsayımını ortaya koymasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Batlamyus eşitsizliği</span>

Öklid geometrisinde, Batlamyus eşitsizliği, düzlemde veya daha yüksek boyutlu bir uzayda dört nokta tarafından oluşturulan altı uzunluğu ilişkilendirir. Herhangi bir A, B, C ve D noktası için aşağıdaki eşitsizliğin geçerli olduğunu belirtir:

.
<span class="mw-page-title-main">André Weil</span> Fransız matematikçi (1906 – 1998)

André Weil, sayılar teorisi ve cebirsel geometri alanındaki çalışmaları ile tanınan Fransız matematikçidir. Matematiksel Bourbaki grubunun kurucu üyesiydi. Filozof Simone Weil kız kardeşi, yazar Sylvie Weil ise kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Israel Gelfand</span> Sovyet matematikçi (1913 – 2009)

Israel Moyseyovich Gelfand, Yahudi asıllı ünlü bir Sovyet matematikçisiydi. Grup teorisi, temsil teorisi ve fonksiyonel analiz dahil olmak üzere matematiğin birçok dalına önemli katkılarda bulundu. Lenin Nişanı ve ilk Kurt Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi, Kraliyet Cemiyeti'nin Yabancı Üyesi ve Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesördü ve 76. doğum gününden kısa bir süre önce Rutgers Üniversitesi'nde Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve yaşamının sonuna dek orada kaldı.

Matematikte, integral geometri, belirli bir uzayın simetri grubu altındaki geometrik uzay değişmezi üzerindeki ölçü teorisidir. Daha yakın zamanlarda, anlam, bir geometrik uzaydaki fonksiyon uzayından başka bir geometrik uzaydaki fonksiyon uzayına değişmeyen dönüşümlerin bir görünümünü içerecek şekilde genişletildi. Bu tür dönüşümler genellikle Radon dönüşümü ve genellemeleri gibi integral dönüşümlerin biçimini alır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Bolza</span> Alman matematikçi (1857-1942)

Oskar Bolza, Felix Klein'in öğrencisi olan Alman matematikçi. Pfalz, Bad Bergzabern'de -o zamanlar Bavyera'nın bir bölgesi- doğdu. Karl Weierstrass'tan 1879 yılında aldığı derslerden etkilenerek varyasyonlar hesabı konusunda araştırmalar yaptı ve bununla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Lev Pontryagin</span> Sovyet matematikçi

Lev Semenovich Pontryagin, Sovyet matematikçidir. Moskova'da doğdu ve 14 yaşındayken bir primus sobası patlamasının ardından başarısız bir göz ameliyatı sonucu görme yeteneğini tamamen kaybetti. Körlüğüne rağmen, kısmen de onun yardımıyla 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olmayı başardı. Annesi Tatyana Andreyevna ona matematik kitapları ve makaleler okurdu. Optimum kontrol, cebirsel topoloji ve diferansiyel topoloji dahil olmak üzere matematiğin birçok alanında büyük keşifler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jun-Muk Hwang</span> Güney Koreli matematikçi

Jun-Muk Hwang, cebirsel geometri ve karmaşık diferansiyel geometri konusunda uzmanlaşmış Güney Koreli bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Manin</span> Rus matematikçi (1937–2023)

Yuri İvanoviç Manin, cebirsel geometri ve diyofant geometri alanındaki çalışmaları ve matematiksel mantıktan teorik fiziğe kadar birçok açıklayıcı çalışmasıyla tanınmış bir Rus matematikçidir. Ayrıca Manin, 1980 yılında Computable and Uncomputable adlı kitabıyla kuantum bilgisayar fikrini ilk önerenlerden birisidir.

Cebirde halka teorisi, toplama ve çarpmanın tanımlandığı ve tamsayılar için tanımlanan işlemlere benzer özelliklere sahip cebirsel yapılar olan halkaların incelenmesidir. Halka teorisi; halkaların yapısını, temsillerini veya farklı dillerde modülleri, özel halka sınıflarını ve homolojik özellikler ve polinom özdeşlikleri gibi uygulamaları inceler.

Matematikte sonlu basit grupların sınıflandırılması, her sonlu basit grubun ya döngüsel ya da değişken olduğunu veya Lie tipi gruplar olarak adlandırılan geniş bir sonsuz sınıfa ait olduğunu belirten grup teorisinin bir sonucudur. Sporadik olarak adlandırılan yirmi altı veya yirmi yedi istisna mevcuttur. Kanıtların çoğu 1955 ile 2004 yılları arasında yayınlanan yaklaşık 100 yazar tarafından kaleme alınan birkaç yüz dergi makalesindeki on binlerce sayfadan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Salomon Bochner</span> Amerikalı matematikçi (1899 – 1982)

Salomon Bochner, matematiksel analiz, olasılık teorisi ve diferansiyel geometri alanındaki çalışmalarıyla tanınan Galiçya doğumlu Amerikalı bir matematikçidir.