İçeriğe atla

Ernest Chantre

Ernest Chantre

Ernest Chantre (13 Ocak 1843, Lyon - 24 Kasım 1924, Écully) Fransız arkeolog ve antropologdur.

1878-1910 yılları arasında Muséum de Lyon'da jeoloji ve antropoloji dersleri verdi. Ayrıca Lyon Üniversitesi'nde (1881-1908) antropoloji hocalığı yaptı. 1873-1888 yılları arasında Matériaux pour l'Histoire primitive et naturelle de l'Homme dergisinin editörlüğünü icra etti.[1]

1873'ten 1913'e kadar Anadolu, Kuzey Afrika, Ermenistan ve Kafkasya bölgesine düzenlenen birçok bilimsel araştırma gezisine katıldı.[1]

Société de géographie de Lyon (1873) ve Société préhistorique française'nin (1904) topluluklarının kurucu üyesiydi. Ayrıca 1867'de Société géologique de France, 1885'te Société linnéenne de Lyon topluluklarına dahil oldu.[1]

Mirası

Ornitolog Émile Oustalet, yılan boyunlunun alt türü olan Anhinga rufa chantrei'yi 1882'de Chantre'nin onuruna isimlendirdi.[2]

Seçilmiş çalışmaları

  • Études paléoethnologiques dans le bassin du Rhône. Âge du bronz; recherches sur l'origine de la métallurgie en France, 1875 – Rhône havzasındaki paleoetnolojik çalışmalar. Tunç Çağı döneminde Fransa'daki metalurjinin kökeni üzerine araştırma
  • Études paléontologiques dans le Bassin du Rhône, période quaternaire, 1880 (Louis Lortet ile birlikte) – Kuaterner Çağda Rhône Havzası üzerine paleoetnolojik çalışmalar.
  • Paléoethnologiques, la Russie méridionale et spécialement au Caucase et en Crimée, 1881 – Kafkasya ve Kırım başta olmak üzere Meridyonel Rusya üzerine paleoetnolojik araştırma.
  • Recherches anthropologiques dans le Caucase (4 cilt) 1885–87 – Kafkasya'daki antropolojik araştırmalar.
  • Les Arméniens; esquisse historique etnographique, 1896 – Ermenilerin tarihi ve etnografyası üzerine taslak
  • Recherches archéologiques dans l'Asie occidentale : mission en Cappadoce:, 1893-1894, (Ernest Leroux ile birlikte), 1898 – Batı Asya'daki arkeolojik araştırmalar; 1893-94'teki Kapadokya araştırması.
  • Paléontologie humaine : l'homme quaternaire dans le bassin du Rhône : étude géologique et anthropologique : propositions données par la faculté, 1901 – İnsan paleontolojisi, Kuaterner dönemde Rhône havzasında yaşayan insanlar
  • Recherches anthropologiques dans l'Afrique Orientale; Egypte, 1904 – Doğu Afrika ve Mısır'daki antropolojik araştırmalar.
  • Recherches anthropologiques dans la Berbérie orientale, Tripolitaine, Tunisie, Algérie, (Lucien Joseph Bertholon ile birlikte), 1913 – Doğu Berberi Kıyısı, Tripolitania, Tunus ve Cezayir'deki antropolojik araştırmalar.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Ernest Chantre 26 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Sociétés savantes de France
  2. ^ The Eponym Dictionary of Birds by Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson
  3. ^ HathiTrust Digital Library (published works)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pierre Clastres</span> Fransız antropolog (1934 – 1977)

Pierre Clastres, Fransız antropolog ve etnograf. Daha çok Paraguay’ın ilkel kabileleri (guayaki) üzerinde yaptığı araştırmalarla tanınan Clastres, bazı anarşist perspektiflere geçerlilik kazandıran bilimsel sonuçlara ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pierre de Chastenet de Puységur</span> Fransız siyasetçi (1727 – 1807)

Louis Pierre de Chastenet de Puységur, topçu albay. Canlısal manyetizma üzerine deneyleriyle tanınır. 1782'den itibaren la Société de l'Harmonie Derneği'nde Franz Anton Mesmer’in öğrencisi oldu. Fransız devrimi sırasında iki yıl tutukevinde kaldı. Daha sonra, 1800-1805 yılları arasında Soissons belediye başkanlığı görevinde bulundu.

Marguerite Catherine Perey, Fransız fizikçidir. 1939'da aktinyum-227 izotopunu saflaştırarak fransiyum elementini keşfetti. 1962'de Académie des Sciences'a seçilen ilk kadın oldu.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Meillet</span> Fransız dilbilimci (1866 – 1936)

Antoine Meillet, , Fransız dil bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Halévy</span> Fransız Doğu bilimci (1827 – 1917)

Joseph Halévy, Osmanlı doğumlu Yahudi-Fransız oryentalist ve seyyah.

<span class="mw-page-title-main">André Leroi-Gourhan</span> Fransız arkeolog (1911 – 1986)

André Leroi-Gourhan, Fransız arkeolog, paleontolog, paleoantropolog ve antropolog. Teknoloji, estetik ve felsefi yansımaları ile ilgilendi.

Philippe Ariès, Fransız tarihçi.

Ernest Chaput, Fransa'dan davet edilmiş ve Türkiye'de modern coğrafya biliminin kurucularından birisi olmuş coğrafyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Bréhier</span> Fransız tarihçi (1868 – 1951)

Louis René Bréhier, Bizans çalışmaları üzerine uzmanlaşmış Fransız tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Dumézil</span> Fransız tarihçi ve dilbilimci (1898-1986)

Georges Dumézil, Fransız tarihçi ve dilbilimci.

Marcel Detienne, Belçikalı akademisyen, Yunan bilgini ve antropologdur, özellikle Antik Yunan'da söz ve otoktoni üzerine uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Jules Jusserand</span> Fransız tarihçi (1855 – 1932)

Jean Adrien Antoine Jules Jusserand, Fransız diplomat, tarihçi ve yazardır.

Antoine Poidebard Fransız cizvit misyoner ve arkeolog. Arkeoloji'de hava fotoğrafları kullanımı ve kıyı arkeolojisinin öncüsüdür. Fenike kıyılarını tespit edebilmek için sualtı arkeolojisi ve hava fotoğraflarını kombine eden bir düstur benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

René Dussaud Fransız Oryantalist, arkeolog idi. Başlıca eserleri arasında Hititlerin, Hurriyelilerin, Fenikelilerin ve Süryanilerin dinleri üzerine yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Louvre Müzesi'nde Yakın Doğu Eski Eserler Bölümü küratörü ve Académie des Inscriptions et Belles-Lettres üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Louis Vivien de Saint-Martin</span> Fransız yazar (1802 – 1896)

Louis Vivien veya yaygın olarak bilinen adıyla Vivien de Saint-Martin, Fransız coğrafyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jules Pierre Fourreau</span> Fransız bitki bilimci (1844 – 1871)

Jules Pierre Fourreau Fransız botanikçi. Bitkibilim mahlası Fourr.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Mouchez</span> Fransız gökbilimci (1821 – 1892)

Ernest Amédée Barthélemy Mouchez, Paris Gözlemevi'nin müdürü olan ve 1887'de talihsiz Carte du Ciel projesini başlatan Fransız deniz subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alcide d'Orbigny</span> Fransız bilim insanı (1802 – 1857)

Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny, zooloji, paleontoloji, jeoloji, arkeoloji ve antropoloji dahil olmak üzere birçok alanda katkılarda bulunan bir Fransız doğa bilimcidir.

Pierre Réal Fransız entomolog. Lepidoptera üzerine uzmandı.