İçeriğe atla

Ernest Bevin

Ernest Bevin
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı
Görev süresi
27 Temmuz 1945 - 9 Mart 1951
Başbakan Clement Attlee
Yerine geldiğiAnthony Eden
Yerine gelenHerbert Morrison
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Mart 1881
Winsford, Somerset, İngiltere
Ölüm 14 Nisan 1951 (70 yaşında)
Londra, İngiltere
Partisi İşçi Partisi
Mesleği İşçi, Sendikacı, Siyasetçi
Dini Baptist

Ernest Bevin (9 Mart 1881 - 14 Nisan 1951), 20. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin en güçlü sendika önderlerinden biri ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında çalışma ve sosyal işler bakanlığı yapmış, savaştan hemen sonra dışişleri bakanı olmuştur.

Ailesinin yoksulluğu nedeniyle, 11 yaşında okuldan ayrıldı; bir dizi işe girip çıktıktan sonra Bristol'da maden suyu taşıma hattında düzenli bir iş buldu. 1905'te Bristol Çalışma Hakkı Komitesi'nin ücretsiz sekreteri oldu; 1910'da da aynı kentte Dok İşçileri Sendikası'na bağlı olarak arabacıları örgütledi. I. Dünya Savaşı'nın sonuna gelindiğinde sendikanın genel sekreter yardımcılığını yürütüyordu, ama bu görev ancak Mayıs 1920'de resmilik kazandı. Mayıs 1921'de birkaç sendikayı Taşımacılık ve Genel İşçi Sendikası'nın çatısı altında birleştirdi. Dünyanın en büyük sendikası durumuna getirdiği bu kurumun 1940'a değin genel sekreterliğini yürüttü.1925'ten sonra İşçi Sendikaları Kongresi'nin (TUC) genel kurul üyesi, 1937'de de başkanı oldu. 3-12 Mayıs 1926'daki genel grevin örgütlenmesinde, daha sonra da grevin çözüme kavuşturulmasında çok önemli rol oynadı.

Büyük Bunalım yıllarının başlangıcında, İşçi Partisi'nin ikinci hükûmeti (1929-1931) olan Ramsay MacDonald hükûmetini işsizliği önlemek için radikal önlemler almadığı gerekçesiyle eleştirdi; MacDonald'ın ulusal koalisyonunu da (1931-1933) desteklemeyi reddetti.1930'lar boyunca, Nazi Almanyası'nın ve Faşist İtalya'nın gittikçe artan tehditlerini etkisiz bırakmaya yönelik sert bir dış politikayı savundu, İngiltere'nin yeniden silahlanmasından yana tutum aldı. Winston Churchill Mayıs 1940'ta savaş dönemi koalisyon hükûmetini kurunca, çalışma ve sosyal işler bakanlığına getirildi ve Savaş Kabinesi'ne alındı.

26 Temmuz 1945'te Clement Attlee'nin kurduğu, İşçi Partisi hükûmetinde dışişleri bakanı oldu. SSCB konusundaki iyimserliğini hızla yitirdi; 1945 sonbaharında Balkanlar'daki Sovyet destekli yeni devletlerin tanınmasına karşı çıktı. Batı Avrupa'nın ekonomik ve savunma gücünü yeniden inşa etme çabalarını kolaylaştırmak amacıyla Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında 17 Mart 1948'de imzalanan Brüksel Antlaşması'nın gerçekleşmesine ve Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (OECC) kurulmasına (16 Mayıs 1948) katkıda bulundu. Bu antlaşmaları, 4 Nisan 1949'da NATO Antlaşması'nın imzalanması izledi. Federal bir Yahudi-Arap devleti kurulması ya da Filistin'in bir başka biçimde paylaşılması yönündeki tasarıları (1947-1948) 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın başlamasıyla son buldu. İngiltere 6 Ocak 1950'de ABD'nin tutumuna karşın Çin'i tanıdı. 70. doğum gününde sağlık nedenleriyle istifa etmek zorunda kalmadan önce, Güney ve Güneydoğu Asya'nın ekonomik kalkınmasına yönelik Colombo Planı'nı hazırladı. Ömrünün son beş haftasında mühürdar unvanını taşıdı.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Anthony Eden
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı
1945–1951
Sonra gelen:
Herbert Morrison

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lech Wałęsa</span> 2. Lehistan cumhurbaşkanı

Lech Wałęsa, Polonya İşçi Partisi önderi ve 1990-95 arası Polonya Cumhurbaşkanı olmuştur. 1983 Nobel Barış Ödülü sahibidir. Polonya'da sosyalist dönemin ilk bağımsız işçi örgütü Dayanışma Sendikası'na (Solidarność) başkanlık etmiş, çok partili düzene geçişte önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramsay MacDonald</span> Birleşik Krallığın Başbakanı (1929-1935)

James Ramsay MacDonald Büyük Britanyalı siyasetçi, Birleşik Krallık'ın İşçi Partili ilk başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Güzelce</span>

İbrahim Güzelce, Türk sosyalist, sendikacı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucusu.

Lester Bowles Pearson, 1963-1968 arasında başbakanlık yapan Kanadalı siyasetçi ve diplomat. 1956'daki Süveyş Krizi'nin çözümüne ilişkin çabaları nedeniyle 1957'de Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

Özyönetim ya da işçilerin özyönetimi genel olarak, işçi kooperatifleri, işçi konseyleri, katılımcı ekonomi ve iş yerinin patronsuz çalıştırıldığı benzer oluşumlarda kullanılan karar alma modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Bondfield</span>

Margaret Grace Bondfield,, Büyük Britanyalı sendika önderi ve Birleşik Krallık'ın ilk kadın bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Paul-Henri Spaak</span> Belçikalı siyasetçi (1899 – 1972)

Paul-Henri Charles Spaak, Belçikalı devlet adamı. Avrupa Birliği'nin başlıca savunucularından olmuş, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) ve Benelüks Ekonomik Birliği'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

Şaban Yıldız,, Türk sosyalist ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Snowden</span>

Philip Snowden, Vikont Snowden, İngiliz sosyalist siyaset adamı. İşçi Partisi'nin kurduğu ilk iki hükûmette maliye bakanlığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Halk Cumhuriyeti</span>

Polonya Halk Cumhuriyeti, Polonya'nın 1952-1989 yılları arasındaki resmî adı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda, savaş öncesi Polonya topraklarının bir kısımına Sovyetlerin Almanlardan aldıkları toprakların da dahil edilmesiyle kuruldu. Polonya Halk Cumhuriyeti COMECON ve Varşova Paktına üyeydi.

<span class="mw-page-title-main">Léon Jouhaux</span> Fransız sendikacı (1879 – 1954)

Léon Jouhaux, Fransız sosyalist sendika önderi.Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kurucularındandır.

1927 Adana Demiryolu Grevi, Mersin-Adana-Akçakale-Ceylanpınar-Nusaybin tren hattındaki işçilerin başlattıkları 10 Ağustos 1927'de başlattığı ve 13 gün süren, hükûmetin de araya girmesiyle işçilerin %7'lik maaş zammını kabul ettiği grevdir.

<span class="mw-page-title-main">1918-1919 Alman Devrimi</span> devrim

1918–1919 Alman Devrimi ya da Kasım Devrimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Friedrich Ebert önderliğinde anayasal monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş sürecidir. Savaşın Almanya’nın aleyhine gelişmesinden dolayı Alman halkının üzerinde oluşan gerilim, ülkede yeni bir rejimin kurulması gerektiği düşüncesini ön plana çıkarmıştı. Devrimin amacı monarşi rejiminin yerine demokratik bir cumhuriyet kurmaktı. Bu hedef, İmparator II. Wilhelm’in tahttan çekilmesiyle sonuçlanan, 1 hafta, 4 gün süren ilk aşamada gerçekleşti. Almanya’daki radikal solcular komünist bir rejim kurmak istediği için bu devrim, komünist devrimciler ile anti-komünistler arasındaki bir iç savaşa dönüştü; bu durum, devrimin ikinci aşamasını yarattı. İkinci aşama tam olarak 9 ay, 1 hafta sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Paul-Boncour</span> Fransız siyasetçi (1873 – 1972)

Augustin Alfred Joseph Paul-Boncour Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Georges Gorse</span> Fransız siyasetçi (1915 – 2002)

Georges Gorse Fransız siyasetçi, eski bakan Sol Gaullist

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Metal İşçileri Sendikası</span> işçi sendikası

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (ya da kısaca BİRLEŞİK METAL-İŞ), 1949'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak metal iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca LASTİK-İŞ), 1949'da kurulmuş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak petrol, kimya ve lastik iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">William Adamson</span> Siyasetçi (1863-1936)

William Adamson (2 Nisan 1863 - 23 Şubat 1936) İskoç bir sendikacı ve İşçi Partisi politikacısıydı. 1917'den 1921'e kadar İşçi Partisi Lideriydi ve 1924'te ve 1929-1931'de Ramsay MacDonald başkanlığındaki ilk iki Çalışma bakanlığında İskoçya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.