
Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

Saksonya-Altenburg, Alman İmparatorluğu'na bağlı bir dukalık ve federal bir devletti. Günümüzde Thüringen eyaletinde yer alan Saksonya-Altenburg, 1603 yılında Saksonya-Weimar'ın bir kısmının ayrılarak I. Frederick Wilhelm'in oğullarına verilmesiyle kurulmuştur. En son 1826'dan 1918'e kadar Saksonya-Altenburg Hanedânı'nın tarafından idare edildi.

Württemberg Elektörlüğü, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda bir tarihi devlet. Toprakları günümüzde Almanya sınırları içinde bulunan Ren nehrinin doğu yakasında bulunmaktadır.

Saksonya Elektörlüğü, bazen Yukarı Saksonya olarak da adlandırılan bir Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu devleti. İmparator IV. Karl, 1356 Altın Boğası ile Askanya dükalığı Saksonya-Wittenberg'e elektörlük statüsü verdiğinde kuruldu. Askanya Hanedanı'nın soyunun tükenmesiyle ülke 1423 yılında Meissen Prensliği'nin başındaki Wettin Hanedanı'na verildi. Bir dönem Meissen'den ülkeyi yöneten hanedan daha sonra başkenti Dresden'e taşıdı. 1806'da imparatorluğun yıkılışından sonra Wettin elektörleri Saksonya Kralı unvanını aldı.

Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı Ernest Düklüklerinin yönettiği Sakson Wettin Hanedanı'nın kolu olan Saxe-Coburg ve Gotha Düklüğü'nü içeren bir Cermen hanedanıdır.

I. Friedrich Augustus veya III. Frederick Augustus 1763'ten 1806'ya Saksonya elektörüğü ve 1806'dan 1827'ye dek Saksonya Kralı olarak hüküm süren Wettin' hanedanının bir üyesiydi. Aynı zamanda 1807'den 1813'e kadar Varşova Dükü olarak görev yaptı.

I.Ernest Saxe-Coburg-Saalfeld'in son, Saxe-Coburg ve Gotha Düklüğünün ilk hükümdarı, Dükü. Kraliçe Victoria'nın eşi Prens Albert'in babası.

Askanya Hanedanı Alman hükümdarlarının bir hanedanıydı. Hanedan aynı zamanda Anhalt Hanedanı olarak da bilinir.

I. Friedrich, 1797'den ölümüne kadar Württemberg'in hükümdarıydı. Frederick, 1797'den 1803'e kadar Württemberg'in son düklüğünü, daha sonra 1806'da I. Napolyon'un onayı ile krallığa yükseltilene kadar 1803'ten 1806'ya kadar Württemberg'in ilk ve tek elektörlüğünü yaptı.

Anhaltlı Christian olarak da bilinen Anhalt-Bernburg Prensi I. Christian, Askanya hanedanından bir Alman prensti. Anhalt’ın hüküm süren prensiydi ve 1603’te yeniden kurulan Anhalt-Bernburg Prensliği’nin de hükümdar prensi oldu. 1595’ten itibaren Yukarı Pfalz’ın valiliğini yaptı ve kısa süre sonra Pfalz Elektörü IV. Frederick’in baş danışmanı oldu.

Kutsal Roma İmparatoru V. Karl, 1547’de Schmalkaldik Savaşı’nda Protestan güçlere karşı bir zafer kazanmıştı. Birçok Protestan Prens, bu zaferden sonra dayatılan Augsburg Fasılası’nın dini koşullarından memnun değildi. Ocak 1552’de Saksonyalı Maurice liderliğindeki birçok kişi Chambord Antlaşması’nda Fransa Kralı II. Henri ile ittifak kurdu. Fransız finansmanı ve yardımı karşılığında Henri’ye Batı Almanya’da toprak sözü verildi. İkinci Schmalkaldik Savaşı olarak da bilinen Prens İsyanı’nda Karl, Protestan ittifakı tarafından Almanya’dan Avusturya’daki atalarının topraklarına Innsbruck’e kadar sürüldü. Henri ise Metz, Verdun ve Toul’daki üç Ren Piskoposluğunu ele geçirdi.

Prag Barışı, 30 Mart 1635’te Saksonya’nın Otuz Yıl Savaşları’ndan barış ile çıkması için imzalandı. Daha sonra diğer Alman prensleri de bu antlaşmaya katıldı ve Otuz Yıl Savaşları devam etmesine rağmen Prag Barışı ile Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki din savaşının sona erdirdiği kabul edilir. Bu antlaşmadan sonra çatışma büyük ölçüde İspanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere yabancı güçler üzerinde döndü.

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.

Friedrich von Sachsen veya Friedrich von Wettin olarak da bilinen Saksonya Dükü Frederick, 1498-1510 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 36. Büyük Üstadıydı. Saksonya Dükü III.Albert ve Podebrady'li George'un kızı Poděbrady'li Sidonie'nin üçüncü oğluydu.

Saksonya-Weimar, bugünkü Thüringen'de Wettin hanedanının Ernestine kolunun elinde bulunan Saksonya dükalıklarından biriydi. Baş şehri ve başkenti Weimar'dı. Weimar kolu, Wettin Hanedanı'nın soyağacı olarak en kıdemli koluydu.

Leipzig Antlaşması veya Leipzig'in Bölünmesi 11 Kasım 1485 tarihinde Saksonya Elektörü Ernest ile Saksonya Elektörü II. Frederick'nin Wettin Hanedanıdan oğulları olan küçük kardeşi III. Albert arasında imzalandı. Anlaşma, Wettin topraklarının Saksonya ve Thüringen olarak bölünmesini devam ettirdi ve uzun vadede Brandenburg-Prusya lehine bir Orta Alman hegemonik gücünün daha da gelişmesini engelledi.

V. Frederick 1610'dan 1623'e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu'nda Ren'in Palatine elektörüydü. 1619'dan 1620'ye kadar Bohemya Kralı olarak hüküm sürdü. Her iki unvandan da feragat etmek zorunda kaldı. Bohemya'daki saltanatı ona " Kış Kralı " lakabını kazandırdı.

Welf Hanedanı, 11. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birçok Alman ve İngiliz hükümdarını ve 18. yüzyılda Rusya çarı VI. İvan'ı içeren bir Avrupa hanedanıdır.

Hesse-Kassel Landkraflığı, varoluşunca okunuşu olarak Hesse-Cassel, ayrıca Hesse Pfalz'ı olarak da bilinir, Kutsal Roma İmparatorluğu içinde bir eyaletti. Eyalet 1567 yılında Hesse Landkrafı I. Philip'in ölümü sonrası Hesse Landkraflığı'nın bölünmesiyle oluşmuştur. I. Philip'in en yaşlı oğlu IV. William Landkraflığın kuzey yarısını ve başkent Kassel'i miras almıştır. Diğer iki çocuğu Hesse-Marburg, Hesse-Rheinfels ve Hesse-Darmstadt Landkraflıklarını almıştır.