İçeriğe atla

Ernan McMullin

Ernan McMullin (13 Ekim 1924 - 8 Şubat 2011), en son Notre Dame Üniversitesi'nde O'Hara Fahri Felsefe Profesörü olarak görev yapan İrlandalı bir filozoftur. Kozmoloji ve İlahiyat arasındaki ilişkiden bilimi anlamada değerlerin rolüne ve Darwinizm'in Batı dini düşüncesi üzerindeki etkisine kadar uzanan çeşitli konularda kapsamlı yazılar yazan ve konferanslar veren uluslararası saygın bir bilim felsefecisiydi. ABD'deki dört büyük felsefe derneğinin başkanlığını yürüten tek kişidir[1] Galileo'nun hayatı konusunda uzmandır.[2]

Hayatı

McMullin, 13 Ekim 1924'te Ballybofey'de doğdu ve 8 Şubat 2011'de İrlanda'nın memleketi County Donegal'deki Letterkenny'de öldü.[3]

Kariyeri

  • İrlanda'daki Maynooth College'da eğitim gördü ve burada 1945'te fizik alanında lisans derecesi ve teoloji alanında ilahiyat lisans derecesi aldı.
  • 1949'da bir Katolik rahip atandı.
  • Dublin Institute for Advanced Studies'de bir bursla teorik fizik okudu.
  • 1954 Leuven Üniversitesi'nde felsefe alanında doktora derecesi aldı.
  • 1954 Notre Dame fakültesine felsefe yardımcı doçenti olarak katıldı
  • 1967 profesör oldu.
  • 1984 John Cardinal O'Hara Başkanı seçildi.
  • 1965-1972, Notre Dame felsefe bölümünün başkanlığını yaptı.

Minnesota Üniversitesi'nde, Cape Town Üniversitesi'nde, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesinde, Princeton Üniversitesi'nde ve Yale Üniversitesi'nde misafir profesör olarak bulundu. Eski bir Phi Beta Kappa Ulusal Öğretim Görevlisi, 1995 yılında (Flaman) Leuven Üniversitesi'nde Kardinal Mercier Öğretim Görevlisi ve 2005 yılında Baylor Üniversitesi'nde Reynolds Dersi verdi. Ayrıca dünya çapında çok sayıda bilimsel komite ve kongrede görev yaptı ve şu mesleki kuruluşların başkanı seçilen tek kişidir: American Philosophical Association (1984), the Philosophy of Science Association, the Metaphysical Society of America (1974) ve Amerikan Katolik Felsefe Derneği. AAAS Bilim Tarihi ve Felsefesi Kolu Başkanlığı, Bilim Tarihi Derneği, Felsefi Araştırmalar Konseyi ve Hristiyan Filozoflar Derneği'nin yönetim kurullarında ve çok sayıda derneğin üyesi olarak görev yaptı; bilimsel kurullar, kongreler ve panellerde bulundu. Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi ve AAAS'ın bir üyesi olarak, Cambridge'deki St. Edmund's College'ın onursal bir üyesiydi ve Maynooth'taki İrlanda Ulusal Üniversitesi, Loyola Üniversitesi (Chicago), Stonehill Koleji ve Notre Dame Üniversitesi tarafından fahri derecelerle ödüllendirildi.

Diğer ödüllerin yanı sıra Amerikan Katolik Felsefe Derneği Aquinas Madalyası, John Carroll Üniversitesi Yüzüncü Yıl Madalyası, Amerika Metafizik Derneği Kurucu Madalyası ve iki Notre Dame fakülte ödülü kazandı.

McMullin, ünlü biyoloji filozofu Michael Ruse'un düşüncesinde etkili oldu.[4]

McMullin, kozmoloji ve teoloji arasındaki ilişkiden bilimi anlamada değerlerin rolüne ve Darwinizm'in Batı dini düşüncesi üzerindeki etkisine kadar geniş bir yelpazede yazılar yazdı ve konferanslar verdi. Ayrıca Galileo'nun hayatı konusunda rakipsiz bir uzmandır.

Kaynakça

  1. ^ "available at". 17 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2022. 
  2. ^ Basic bio-details from Templeton Foundation 25 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Death of Ernan McMullin 1924-2011". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  4. ^ Ruse, Michael (2012). "Science and values: my debt to Ernan McMullin". Zygon. 47 (4). ss. 666-685. doi:10.1111/j.1467-9744.2012.01287.x. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galileo Galilei</span> İtalyan fizikçi ve astronom (1564–1642)

Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Zürih Üniversitesi</span> İsviçrede üniversite

Zürih Üniversitesi, 29 Nisan 1833'te mevcut ilahiyat okuluna, hukuk, tıp ve felsefe bölümleri eklenerek kurulan, bugün 7 fakültesi 25.000 öğrencisiyle İsviçre'nin en büyük üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe tarihi</span>

Felsefe tarihi, felsefenin mantık, epistemoloji, ontoloji, etik, estetik gibi alt bölümlerinden birisidir. Genel olarak felsefe derslerinin başlangıcında verilir. Bunun temel nedeni, felsefe tarihinin içeriğiyle ilintilidir. Felsefe tarihi, felsefenin ne olduğunun tanımlanmasından, çeşitli felsefe ögretilerinin tarihsel yerlerinin ve öğretisel ayrımlarının belirlenmesine ve bu öğretilerin felsefenin alt bölümleri açısından değerlendirilip ortaya konulmasına kadar çok yönlü ve çok boyutlu bir içeriğe sahiptir. Felsefe tarihi bu anlamda sadece bir mevcut felsefelerin ansiklopedik bir araya getirilmesi meselesi değildir; felsefenin ne olduğunun tanımlanmasından neyin felsefe-içi neyin felsefe-dışı sayılacağına değin bir dizi kuramsal/felsefi sorunla yüz yüzedir. Bu anlamda, felsefenin bir altbölümü olarak felsefe tarihi, hem felsefi çalışmanın başlangıcı hem de en önemli alanıdır. Genelde felsefe tarihi kitapları, bu bakımdan öğretilerin ve bunların felsefi sorunları çözme denemelerinin art arda etkileşimlerle gelişen tarihini ele alır. Bu tarihin hazırlanmasında hem düşünürlerin metinleri hem de bu metinlerin tarihsel toplumsal koşulları iç bağlantıları açısından değerlendirilir, öğretilerin birbirine etkileri ve karşıtlıkları, benzerlikleri ve ayrımları serimlenir. Dolayısıyla, genel anlamda felsefe tarihinin varlık, bilgi ve değerlerle ilgili soruları ve sorunları belirli özgül yöntemlerle değerlendiren ya da inceleyen ve bu incelemeyi sonuçları bakımından da sistemaktikleştirilmesine yönelik çalışan bütün düşünce girişimlerini ortaya koymayı hedeflediği söylenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

Innsbruck Üniversitesi, Almanca tam ismi Leopold-Franzens-Universität Innsbruck'dur.

Feza Günergun, Türk bilim tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael D. Higgins</span> İrlanda Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Michael Daniel Higgins, İrlanda'nın dokuzuncu ve mevcut Cumhurbaşkanı. Higgins İrlandalı bir siyasetçi, şair, sosyolog, yazar ve yayıncıdır. Higgins, başarılı bir insan hakları savunucusu olarak tanınmaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında istifasına kadar İşçi Partisi'nin Başkanıydı. 1993 yılından 1997 yılına kadar Gaeltacht Kültür, Sanat Bakanı olarak görev yaptı.

Ewa Ziarek New York Devlet Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün Julian Park Profesörüdür. Ziarek'in diğer akademisyenlerin hayatları hakkında bilgi edinmeye karşı büyük bir ilgisi vardır ve geleneksel fikir birliği modeli yerine felsefedeki görüş ayrılığı modelinin son derece değerli sonuçlar doğurabileceğine inanır.

<span class="mw-page-title-main">Alasdair MacIntyre</span>

Alasdair Chalmers MacIntyre, öncelikle ahlaki ve politik felsefeye katkısı ile tanınan, aynı zamanda felsefe ve teoloji tarihindeki çalışmaları ile tanınan İskoç filozof.

Henry Eyring Meksika doğumlu Amerikalı teorik kimyager. Kimyasal reaksiyon halleri ve geçiş durumları üstüne çalışmaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Marc-Wogau</span>

Konrad Marc-Wogau, İsveçli bir filozoftu.

Bu, bilim filozoflarının kronolojik bir listesidir. Alfabetik bir isim listesi için Kategori:Bilim felsefecileri'ne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Étienne Gilson</span> Fransız filozof ve tarihçi (1884 – 1978)

Étienne Henri Gilson Fransız bir filozof ve felsefe tarihçisidir. Bir orta çağ felsefesi uzmanı olsa da, başlangıçta Descartes düşüncesi üzerinde uzmanlaşmıştır; kendini bir neo-thomistci olarak görmese de Thomas Aquinas düşüncesi bağlamında felsefesini icra etti. 1946'da Academie Française'in ölümsüz üyesi olarak seçilme ayrıcalığını elde etti. Gilson aynı zamanda Nobel edebiyat ödülüne de aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Larry Squire</span> Amerikalı psikolog

Larry Ryan Squire, California Üniversitesi, San Diego'da psikiyatri, sinirbilim ve psikoloji profesörü ve San Diego Gazi İşleri Tıp Merkezi'nde Kıdemli Araştırmacıdır. Hayvan modelleri ve hafıza bozukluğu olan insan hastalarla hafızanın nörolojik temelleri üzerine çalışmış ve bu alanda önde gelen araştırmacılarından birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Michał Heller</span>

Michał Kazimierz Heller, Polonya'nın Kraków kentindeki Pontifical University of John Paul II üniversitesinde felsefe profesörüdür ve Vatikan Gözlemevi'nde yardımcı üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Ronald Giere, Minnesota Üniversitesi'nde fahri felsefe profesörü olan Amerikalı bir bilim filozofuydu. AAAS Üyesi, Philosophy of Science dergisinin uzun süredir yayın kurulu üyesi ve Philosophy of Science Derneği'nin eski başkanıydı. Araştırması, modellerin ve bilimsel temsilin aracı tabanlı açıklamalarına ve natüralizm ile laiklik arasındaki bağlantılara odaklandı.

Daniel Stoljar Avustralyalı filozof ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden bir Felsefe Profesörüdür. Avusutralasya Felsefe Derneği'nin Başkanıydı 2016–2017 yılları arasında başkanıydı. Stoljar, fizikalizm ve felsefi ilerleme üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.