İçeriğe atla

Ermiş (kitap)

Ermiş
İlk basımın kapağı
YazarCibran Halil Cibran
Kapak sanatçısı
Cibran Halil Cibran
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
KonuHayat ve insanlık hali
Yayım1923
YayımcıAlfred A. Knopf
Medya türüKitap
Sayfa107 (İngilizce aslı)
OCLC1744006

Ermiş, Lübnanlı-Amerikalı yazar Cibran Halil Cibran tarafından yazılmış, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır.[1] Cibran Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biridir ve ilk kez 1923 yılında basılmıştır. Ermiş, 100'den fazla dile çevrilerek Dünya edebiyatı tarihinde en fazla çevrilen kitaplardan biri olmuştur.

Özet

Peygamber, Al Mustafa, Orphalese şehrinde 12 yıldan fazla yaşamıştır ve kendisini evine götürecek bir gemiye binmek üzeredir. Bir grup insan tarafından durdurulur ve onlarla insanlık hali hakkında konuşmaya başlar. Kitap; aşk, evlilik, çocuk, verme, yeme ve içme, çalışma, zevk ve hüzün, evler, kıyafetler, alma ve satma, suç ve ceza, yasalar, özgürlük, sebep ve sonuç, acı, kendini bilme, öğretme, arkadaşlık, konuşma, zaman, iyi ve kötü, ibadet, güzellik, din ve ölüm bölümlerini ele almaktadır.

Popülerlik

Ermiş, 100'den fazla dile çevrilerek tarihte en fazla çevrilmiş kitaplardan biri olmuştur.[2] Orijinal yayınlanma tarihi olan 1923'ten 2012'e kadar Amerikan versiyonu dokuz milyondan fazla kopya satmıştır.[1]

Telif hakları ve kontrolü

Kitap ABD'de 1 Ocak 2019'da genel kullanıma açılmıştır. Öncesinde çoktan Avrupa Birliği,[3] Kanada,[4] Rusya,[5] Güney Afrika[6] ve Avustralya[7]'da genel kullanıma açılmıştı.

Cibran'ın isteği üzerine bütün telif hakları ölümünde memleketi olan Lübnan'ın kuzeyindeki Bsharri köyüne bağışlanmıştır.[8] Bsharri köyünde bulunan Cibran Ulusal Komitesi (The Gibran National Committee) ünlü yazar adına Cibran Müzesi'ni işletmektedir. Cibran Ulusal Komitesi 1935'te kurulan, kâr amacı gütmeyen ve Cibran Halil Cibran'ın edebi ve artistik telif haklarını elinde tutan bir vakıftır.[9]

Ermiş'in Bahçesi

Cibran, Ermiş'in Bahçesi kitabıyla Ermiş'in devamını getirmiştir. 1933'te Cibran'ın ölümünden sonra yayınlanan kitap Al-Mustafa'nın geri dönüşünden sonra dokuz disiplin hakkında tartışmalarını içermektedir. Türkçeye çevirisi R. Tanju Sirmen tarafından yapılmış ve 1999 yılında Türkiye'de yayınlanmıştır.

Adaptasyonları

  • 1973 - The Profit; Albran's Serial, parodi olarak hayali karakter Kehlog Albran'ın ağzından yazılmıştır.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: )
  • 1974 - The Prophet by Khalil Gibran: A Musical Interpretation, ünlü Türk-Amerikalı albüm yapımcısı Arif Mardin ve Atlantic Records ortaklığında yapılmıştır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Acocella, Joan. "Prophet Motive". The New Yorker (İngilizce). 2 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  2. ^ "The Prophet, translated". www.kahlilgibran.com. 21 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  3. ^ "Copyright Duration Directive". 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  4. ^ Kanada yasalarına göre yazarın ölümünden 50 yıl sonra telif hakları kamuya geçer.
  5. ^ Rusya yasası yazarın ölümünden 50 yıl sonra telif hakkını halka geçirir.
  6. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 16 Haziran 2011. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  7. ^ Avustralya yasası yazarın ölümünden sonra 70. yıldan itibaren telif haklarını kamuya geçirir.
  8. ^ "Books: The Prophet's Profits". TIME. 13 Ağustos 1965. 14 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2012. 
  9. ^ "Gibran National Committee". web.archive.org. 23 Eylül 2009. 23 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bin Dokuz Yüz Seksen Dört</i> George Orwellin kaleme aldığı politik roman

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da yazar George Orwell günümüze kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı</span> aklın orijinal bir eseri üzerinde gerçek veya tüzel bir kişinin sahip olduğu tüm özel ayrıcalıklar

Telif hakkı, bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar. Bununla birlikte eser sahibi isterse ülkenin ilgili tescil birimlerinde isteğe bağlı olarak kayıt tescili yaptırabilir. Telif hakları, genellikle belli bir süre için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bern Sözleşmesi</span>

Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesi ya da genellikle bilinen ismiyle Bern Konvansiyonu, telif hakları hakkında uluslararası bir antlaşmadır, ilk defa İsviçre'nin Bern şehrinde 9 Eylül 1886'da imzalanmıştır. Victor Hugo'nun teşvikiyle geliştirilmiş olduğu için, malî koruma amaçlı Anglo-Sakson "copyright" kavramından çok, Fransız "yazar hakları" tarafından etkilenmiştir.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Halil Cibran</span> Lübnan asıllı Amerikalı felsefe yazarı, romancı, mistik şair ve ressam

Cibran Halil Cibran, Lübnan asıllı Amerikalı ressam, şair ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Gutenberg Projesi</span>

Gutenberg Projesi, telif hakkı olmayan kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla yürütülen gönüllü bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu malı</span>

Kamu malı, münhasır fikrî mülkiyet haklarının geçerli olmadığı tüm yaratıcı çalışmalardan oluşur. Bu haklar sona ermiş, kaybedilmiş, açıkça feragat edilmiş ya da uygulanamaz hâldedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Kitaplar</span> Google hizmeti

Google Kitaplar, Google bünyesinde bulunan ve kullanıcıların kitaplar hakkında detaylı arama yapmasına olanak sağlayan arama motorudur.

Linux Belgelendirme Projesi (LDP) GNU ve Linux belgeleri oluşturup İnternette yayınlayan geniş kapsamlı bir topluluktur. Tamamen gönüllü bir projedir. Bilgisayar kullanıcılarının belgeleri birbirleri ve diğer kullanıcılarla paylaşması ve kullanıcıların da birbiriyle paylaşması amacıyla başlamıştı. Belgeler, özellikle profesyonel sistem yöneticileri gibi deneyimli kullanıcılara yönelik olsa da, yeni başlayanlar için öğretici kılavuzlar da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Creative Commons lisansı</span> bir çalışmanın ücretsiz kullanımına izin vermek için kamusal telif hakkı lisansı

Creative Commons (CC) lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansı. Yazarın eserlerinin kamu kullanım haklarını kolaylıkla verebileceği çeşitli standart lisans sözleşmeleri içerir. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisanslarını kullanabilir. CC lisansları, eserlerin paylaşılması konusunda esneklik sağlar. Dağıtım için yazar tarafından belirtilen izin koşullarına uyulduğu sürece, eser hakkında telif hakkı için endişelenmeye gerek kalmaz. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır, böylelikle paylaşımı hızlandırır. CC lisansları herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı ihlali</span> Telif hakkı bulunan çalışmanın hukuka aykırı şekilde kullanılması

Telif hakkı ihlali, genellikle; telif hakkı eseri oluşturan kişi, atadığı bir yayıncı veya temsilci gibi birisine ait olan çalışmaların, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi sonucu oluşan hak ihlalidir.

Telif kanunu, telif haklarını düzenleyen kanunlardır. Uluslararası telif hakları için imzalanmış anlaşmalardan biri Edebi ve sanatsal eserlerin korunmasına dair Bern Konvansiyonu'dur. Bern Konvansiyonu'na 1886 yılından beri 170 ülke ve Vatikan imza atmıştır. Amerika Birleşik Devletleri önderliğinde 18 tane Amerika kıtası ülkesi de Bern Konvansiyonu'nun yanında Buenos Aires Konvansiyonu'na taraf olmuştur. Bu ülkeler daha sonra Evrensel Telif Hakları Konvansiyonu'na (ETHK) taraf olan ülkeler arasında yer almışlardır. ETHK tarafı olan ülkeler genel itibarı ile Dünya Ticaret Örgütü ülkeleri olduğu için 1995 yılındaki Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (TBFMHA) anlaşması ile ETHK etkisiz hale gelmiştir. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (DFMÖ) çerçevesinde 2002 yılında bir telif hakları konvansiyonu düzenlenmiştir. DFMÖ Telif Hakları Anlaşması'nı 2016 itibarı ile 94 ülke imzalamıştır. İmzalanmış olan uluslararası anlaşmalar gözetilerek ülkeler kendi telif kanunlarını çıkarmışlardır. Bunlara hiçbir uluslararası telif hakkı anlaşmasını imzalamamış olan İran gibi ülkeler de dahildir.

Açık lisanslar, kısıtlayıcı bir telif hakkı koruması içeren "her hakkı saklı" kısıtlaması yerine "bazı hakları saklı" yaklaşımını benimseyen lisanslardır. Telif hakları üretilen içeriğin yeniden paylaşılmasına ve kullanılmasına izin vermez. Üretilen içeriğe erişim kısıtlanınca da toplumsal yarar ortadan kalkmış olur. Açık lisansların kullanılması, telif haklarından tamamen kurtulmak anlamına gelmez. Bir konuyla ilgili tarama yaparken kullanım koşullarına bakmak, hak sahibine sormak ve hatta içerik üreticisiyle iletişime geçerek izin almak gerekir. Ancak Creative Commons ve diğer benzeri açık lisansların standart kullanım koşullarına uyarak insanların vakit kaybı yaşamadan ve kolaylıkla kullanımına izin verilir. Açık lisansların tarihi 1980 yılında ortaya çıkan GNU Genel Kamu Lisansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Malı Günü</span>

Kamu Malı Günü, telif hakları süresinin sona erdiği ve böylelikle eserlerin artık kamu malı haline geldiği günün kutlamasıdır Telifli eserlerin kamu malı statüsüne bu yasal geçişi, ülkelerin telif hakkı yasalarına bağlı olarak genellikle her yıl 1 Ocak'ta gerçekleşir.

Ermiş, Halil Cibran tarafından yazılmış İngilizce kitap. İlk ABD'de 1923 yılında piyasaya çıkmış ve 100'den fazla dile çevrilerek Dünya edebiyatında en çok çevrilen kitaplardan biri olmuştur.

Dan Lyons, İngiliz Hayvan koruma derneğinin icra kurulu başkanı ve The Politics of Animal Experimentation (2013) kitabının yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür lisans</span> özgür içerik veya özgür yazılım için kullanılan lisans türü

Özgür lisans bir kişiye başka bir kişinin özgün çalışmasını yeniden kullanma hakkı tanıyan bir sözleşmedir. İçerik bu tür bir lisanslama yöntemiyle telif hakkı ihlaline yol açmadan kullanılabilir. GNU Genel Kamu Lisansı, Creative Commons lisansı, BSD lisansı ve MIT Lisansı özgür lisanslara örnek olarak verilebilir.

Eric Wolfgang Weisstein, MathWorld ve Eric Weisstein'ın World of Scienceını (ScienceWorld) yaratan ve sürdüren bir ansiklopedisttir. CRC Concise Encyclopedia of Mathematicsin yazarıdır. Wolfram Research şirketinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mey Ziyade</span>

Mey İlyas Ziyade, hem Arapça hem de Fransızca birçok farklı eser yazan Lübnanlı - Filistinli bir şair, deneme yazarı ve tercüman.