İçeriğe atla

Ermenistan İstatistik Komitesi

Ermenistan İstatistik Komitesi (ErmeniceՀայաստանի վիճակագրական կոմիտե), kısaca ArmStat, Ermenistan'ın istatistiksel işleriyle ilgilenen resmi devlet dairesidir. İlk faaliyetlerine 1922 yılında başladı, Sovyet dönemi boyunca Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti İstatistik Dairesi olarak bilinmekteydi.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Historical Review 29 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., National Statistical Service of the Republic of Armenia
  2. ^ International Statistical Cooperation 6 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., National Statistical Service of the Republic of Armenia

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lori (il)</span> Ermenistanda il

Lori, Ermenistan'ın kuzeyinde yer alan ve Gürcistan'a sınırı olan bir vilayettir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelere göre işsizlik oranı listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Dünyadaki ülkelerde işsizlik oranlarını The World Fact Booka göre düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Komünist Partisi (Sovyetler Birliği)</span>

Ermenistan Komünist Partisi, Aralık 1920'de kurulan ve 1991 yılında kapanana dek Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki kolu olan parti. Kurulduğundan kapanana kadar ülkede tek başına iktidar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Ulusal Kahramanı</span> Erminstandaki en yüksek paye

Ermenistan Ulusal Kahramanı Ermenistan'da devlet tarafından verilen en yüksek paye. Ödülle ilgili yasal düzenleme Levon Ter-Petrosyan tarafından 22 Nisan 1994 tarihinde yapılmıştır.

2022 yılı itibarıyla Hristiyan Ermeniler en eski Hristiyan kiliselerinden biri olan, Ermenistan'ın ulusal kilisesi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlıdır. MS 1. yüzyılda kurulmuştur ve MS 301'de devlet dini haline gelen ilk Hristiyan mezhebi olmuştur. Ülkenin etnik homojenliği nedeniyle, Yezîdîzm ve İslam gibi Hristiyanlık dışı dinlerin çok az sayıda inananı var.

Azerilerin Ermenistan'dan sürgün edilmesi, 20. yüzyıl boyunca zorla yerinden etme ve etnik temizlik eylemi olarak gerçekleşmiştir. Ekim Devrimi öncesinde, Azeriler Erivan nüfusunun yüzde 43'ünü oluşturuyordu. Tatar nüfusu, 20. yüzyılda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti topraklarından ve daha sonra Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden birkaç kez zorla göç sürecine katıldı. Stalin'in politikaları altında, 1948'de Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden yaklaşık 100.000 Azeri sınır dışı edildi. Onların evleri daha sonra Sovyetler Birliği'ne yurt dışından gelen Ermeni göçmenler tarafından işgal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kapıcık Dağı</span> Azerbaycanda dağ

Kapıcık, Kafkasya sıra dağları içerisinde yer alan 3.905 metre yüksekliğinde olan bir dağdır. Dağın konum olarak Ermenistan ile Azerbaycan'ın Nahçivan Özerk Cumhuriyeti arasındaki sınırda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akner, Sünik</span> Ermenistanda belediye

Akner Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Brun olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bardzravan</span> Ermenistanda belediye

Bardzravan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesine bağlı bir köydür. Köy daha önce Yeritsatumb olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hartaşen, Sünik</span> Ermenistanda belediye

Hartashen Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Karahunc</span> Ermenistanda belediye

Karahunj Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Artsvanik</span> Ermenistanda belediye

Artsvanik Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kapan Belediyesi'ne bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sarnakunk</span> Ermenistanda belediye

Sarnakunk Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Gorayk Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Saybalu olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tsğuk</span> Ermenistanda belediye

Tsghuk, Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Gorayk Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Borisovka olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vorotan, Goris</span> Ermenistanda belediye

Vorotan Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Goris Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy daha önce Tatevges olarak da biliniyordu.

Acabac Ermenistan'ın Sünik eyaletinin Kacaran Belediyesi'ne bağlı bir köydür. Köy, Dağlık Karabağ sorununun patlak vermesinden sonra Ermenistan'dan Azerbaycanlıların göçünden önce Azeriler tarafından doldurulmuştu. 1988-1989'da Azerbaycan'dan gelen Ermeni mülteciler köye yerleşmiştir. Ayrıca köy daha önce Ajaran ve Ajaraj olarak da biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karçevan</span> Ermenistanda belediye

Karçevan Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Meğri Belediyesi'nde yer alan bir köy.