İçeriğe atla

Ermenistan ekonomisi

Ermenistan ekonomisinin merkezi başkent Erivan

Ermenistan eski Sovyet cumhuriyetleri içinde nüfus yoğunluğu en yüksek ikinci ülke konumundadır. Karadeniz ve Hazar Denizi arasında yer alan Ermenistan'ın ekonomisi bağımsızlıktan önce sanayi, kimyasal maddeler, elektronik ürünler ile işlenmiş gıdaya dayanmaktaydı. 1991'den önce tarımın toplam üretimdeki payı %20'ler düzeyinde bulunmaktaydı.

Bakır, çinko, altın ve demir yatakları bulunan Ermenistan temel enerji gereksinimini Rusya'dan karşılamaktadır. Ülke içinde hidroelektrik enerji üretilmekte, ancak düşük yoğunluktaki doğalgaz ve petrol kaynakları kullanılamamaktadır.

Ermenistan'ın ihracatında sektörlerin payları ve ürünlerini ve miktarlarını gösteren infografik tablo (2019 yılına ait)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Enerji</span> bir sistemin iş yapabilme yeteneğinin ölçüsü

Fizikte enerji, bir cisime veya fiziksel bir sisteme aktarılan, işin performansında ve ısı ve ışık biçiminde tanınabilen niceliksel özelliktir. Enerji korunan bir miktardır; Enerjinin korunumu yasası, enerjinin istenen biçime dönüştürülebileceğini ancak yaratılamayacağını veya yok edilemeyeceğini belirtir. Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) enerjinin ölçü birimi joule'dür (J).

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer füzyon</span> Hafif çekirdeklerin daha ağır bir çekirdek oluşturmak için birleşmesi

Nükleer füzyon, nükleer kaynaşma ya da kısaca füzyon; iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Kent, İngiltere</span>

Kent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde birinci seviyede bir "shire" tipi bir kontluk yerel idaresi ve bir törensel kontluktur. Merkezi "Maidstone" kentindedir. Kent Kontluğunun toplam yüzölçümü 3.736 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar dinamiği</span> hareket halindeki akışkanların (sıvılar ve gazlar) doğal bilimi

Fizik, fiziksel kimya ve mühendislikte akışkanlar dinamiği, akışkanların akışını tanımlayan akışkanlar mekaniğinin bir alt disiplinidir. Aerodinamik ve hidrodinamik dahil olmak üzere çeşitli alt disiplinleri vardır. Akışkanlar dinamiğinin, uçaklardaki kuvvetlerin ve momentlerin hesaplanması, boru hatları boyunca petrolün Kütle akış hızının belirlenmesi, hava durumu modellerinin tahmin edilmesi, uzaydaki bulutsuların anlaşılması ve fisyon silahı patlamasının modellenmesi dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan</span>

Ermenistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2006 yılında, Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ermenistan, Kafkasya'da yarışmaya katılan ilk ülkedir. Ermenistan'ı 2007 yılında Gürcistan ve 2008 yılında Azerbaycan izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Türkiye ilişkileri</span>

Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ve Azerbaycan'ın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler dostane olmuştur. Karabağ Savaşı'nda Türkiye Azerbaycan'ı desteklemiştir. Bunun yanında Azerbaycan da Türkiye'yi çetrefilli meselelerde desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın idari bölümleri</span>

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin dış ilişkileri</span> ABnin dış ilişkilerinin genel bakışı

Avrupa Birliği'nin dış ilişkileri, genel olarak yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülkenin her birinin kendi yürüttüğü ikili ilişkiler ışığında gelişir. Bir bütün olarak Avrupa Birliği'nin birlik dışı ülkelerle kurduğu ilişkiler genellikle uluslararası antlaşmalar yoluyla sağlanır. Bu ilişkiler çoğunlukla ekonomi ya da enerji alanlarında iş birliği yapmak konusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bedfordshire</span>

Bedfordshire, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Doğu bölgesinde bulunan 1 Nisan 2009'dan itibaren sadece kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

Ermenistan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu ARMTV tarafından gerçekleştirilmiştir.

Ermenistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (APMTV) tarafından Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir. Ermenistan'ı "Face the Shadow" adlı şarkısıyla Genealogy grubu temsil etmiştir.

Ermenistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan ve David Tserunyan'ın yazdığı "Fly with Me" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Artsvik tarafından seslendirilmiştir. Ermenistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Depi Evratesil (Eurovision'a) adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Ermenistan'ı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

Ermenistan, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Ermenistan'ın düzenlediği ulusal finali "Anytime You Need" şarkısıyla kazanan Hayko ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

Ermenistan, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Ermenistan'ın düzenlediği Görevlendirme yöntemi doğrultusunda "Without Your Love" şarkısıyla André ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

Ermenistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Ermeni yayıncı Ermenistan Kamu Televizyonu (AMPTV) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Ermenistan'ı temsil edecek katılımcı Depi Evratesil 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-İran ilişkileri</span>

Ermenistan ve İran arasında ikili ilişkiler mevcuttur. Dini ve ideolojik farklılıklara rağmen, iki devlet arasındaki ilişkiler son derece samimi ve her ikisi de bölgede stratejik ortaklar. Ermenistan ve İran, Batı Asya'da komşu ülkelerdir ve aynı zamanda 44 kilometrekare uzunluğunda ortak bir kara sınırına sahiptirler.