İçeriğe atla

Ermenistan Kamu Televizyonu

Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն
Ermenistan Kamu Televizyonu
Kuruluş 1956 (televizyon)
Görüntü formatı 720p (HDTV)
Ülke Ermenistan Ermenistan
Dili Ermenice
Yayın alanı Ermenistan
Websitesi www.1tv.am
İzlenebilirlik
Karasal yayın
Ermenistan geneli 1. kanal

Ermenistan Kamu Televizyonu (ErmeniceՀայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն (APMTV veya ARMTV), 1956'da Ermenistan'ın kamu yayıncısı olarak yayın hayatına başladı.

Tarihçe

Ermenistan Kamu Televizyonu'nun temelleri, SSCB Bakanlar Konseyi'nin Sovyetler Birliği'nin Cumhuriyetlerinde 27 program merkezi ve beş iletim istasyonu inşa etme kararı aldığı 5 Eylül 1955'e dayanmaktadır.

Ermeni televizyonu resmi olarak, düzenli programlar yayınlanmaya başladığı 9 Şubat 1957'de açıldı. Aynı yıl içerisinde haftalık haber programları yayınlanmaya başladı, daha sonra ise haber yayın bürosunun açılmasıyla haber programları düzenli hale geldi.

13 Ekim 1957'de Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Radyo ve Televizyon Programları Devlet Komitesi kuruldu. Aralık 1970'te yayınlanan SSCB Yüksek Sovyeti kararnamesine göre, Radyo yayıncılığı ve Televizyonu Devlet Komitesi, Tüm Birlik Cumhuriyet Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Devlet Komitesi olarak yeniden adlandırıldı.

Mart 1973'te televizyon istasyonu renkli yayınlara geçiş için hazırlıklarına başladı. İlk renkli yayın ise 1 Mayıs 1973'te Lenin Meydanı'nda yapılan Mayıs Günü geçit törenin yayınlanmasıyla gerçekleşti. Fakat renkli yayınlar ilk başta yalnızca kutlamalar ve spor etkinlikleri gibi önemli olaylarda mobil istasyon aracılığıyla iletildi. 1978'den itibaren ise birinci ve ikinci Ermenistan televizyon kanallarının programlarının yaklaşık %50'si renkliydi.

1990-günümüz

Siyasi güçler 1990'da değişmeye başladığında, o zamanki başbakan Vazgen Manukyan, komünist olmayan Henrik Hovhannisyan'ı Televizyon ve Radyo Dışişleri Bakanlığı programlarının başkanı olarak atadı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının arından Ermenistan 21 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan etti.

Avrupa Yayın Birliği'ne üye olan Ermenistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmaya hak kazandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2007. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Britanya Yayın Kuruluşu ya da BBC, Birleşik Krallık merkezli olarak Britanya Kraliyeti himaye ve finansal desteğiyle faaliyet gösteren uluslararası yayın kuruluşudur. Kuruluşundan 1954'e kadar televizyon, 1972'ye kadar da radyo yayınları alanında tekel konumunu korumuştur. Merkezi Londra'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

Hazar Televizyonu, 5 Ekim 2007 tarihinde faaliyete geçen Azerbaycan'ın özel televizyon kanallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet televizyonu</span>

Sovyetler Birliği'nde TV devlete ait ve devlet kontrolündeydi. Sovyetler Birliği'nde TV ve radyo yayınlarını yöneten kurulun adı Gosteleradio 'ydi. Sovyet TV yapımları Merkezi, Cumhuriyetçi ve Bölgesel olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Yayın Kurumu</span>

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 4 Ekim 1953'ten bu yana kamu yayıncılığı yapan kurum. İlk televizyon yayınlarına 1 Ekim 1957'de Lefkoşa'da başlayan kuruluş, günümüzde dört radyo kanalının yanı sıra, RIK1, RIK2, RIKHD ve uydu üzerinden uluslararası yayın yapan RIKSAT olmak üzere dört televizyon kanalı ile Eylence'den hizmet vermektedir. 1 Temmuz 2011'de analog televizyon yayınları yerini sayısal karasal yayıncılığa (DVB-T) bırakmıştır. KRYK yayınları ada dışında da internet üzerinden dinlenip izlenebilmektedir.

NHK, Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon</span>

Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon (NERIT), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıydı. 4 Mayıs 2014 tarihinde 11 Haziran 2013'te kapatılan Yunan Radyo Televizyonu'nun yerine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">LRT televizija</span>

LRT TV, Litvanya'nin devlet televizyonudur. Kanal, toplumun tüm kesimlerinin çıkarlarını yansıtacak şekilde yayın yapmaktadır. Seyircilerine, eğitim, kültür ve eğlence programlarının yanı sıra dini programlar ve etnik azınlıklara yönelik bilgilendirme amaçlı programlar yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TASS</span>

TASS (Rusça: Телеграфное агентство Советского Союза ТАСС-Telegrafne Agentsva Sovyetskova Soyuza-Sovyetler Birliği Haber Ajansı kısaca TASS, şimdiki ismi Rus Haber Ajansı 1902 yılında kurulan, Rusya'da en büyük, dünyada ise Reuters, Associated Press ve Agence France-Presse ile birlikte, en büyük dört haber ajansından birisidir. 1925-1991 yılları arasında SSCB'nin resmî haber ajansı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği hükûmeti</span>

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği hükûmeti, Sovyetler Birliği yönetiminde yürütme organının ana gövdesidir. Hükûmet başkanı, birinci dünya ülkelerinde "Sovyetler Birliği Başbakanı" olarak bilinen bürokrattı. 1977 Anayasası uyarınca Bakanlar Konseyi Başkanı aynı zamanda hükûmet başkanı idi. Bakanlar Konseyi Başkanı'nın görevleri birinci dünya ülkelerindeki başbakanla eşdeğerdi. Buna karşın siyasi sistemi oluşturan iktidar tüm sovyetler arasında paylaştırılmıştı. Buna karşın her dönem de facto olarak üst düzey liderler bulunmaktaydı ve genellikle ülkeyi Halk Komiserleri Konseyi Başkanlığı ya da Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreterliği makamı vasıtasıyla yönetirlerdi. Zira Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Vladimir Lenin'in teorize ettiği öncü parti ilkesine uygun olarak devletin yönetim organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Konseyi</span>

Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Konseyi veya kısaltmayla SSCB Devlet Konseyi (Rusça: Государственный Совет СССР veya Devlet Sovyeti, Sovyetler Birliği'nde Ağustos 1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi sonrası 5 Eylül 1991'de kurulan devlet sovyeti. Konseyin üyeleri Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile birlikte tüm Sovyet cumhuriyetlerinin en üst düzey yetkilileri idi. Darbe girişimi sonrasında o dönemki yasalara göre devlet başkanı Gorbaçov'un yerini alacak Başkan Yardımlığı kurumu lağvedildi. Konsey Halk Komiserleri Konseyi Başkanı'nı seçme yetkisine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Nederlandse Omroep Stichting</span>

Nederlandse Omroep Stichting, Türkçe: Hollandalı Yayın Kuruluşu, Hollanda Kamu Yayıncılık sistemini oluşturan yayın kuruluşlarından birisidir. Üç ayrı Hollandalı kamu televizyon kanalları ve Hollandalı kamu radyo hizmetleri için haber ve spor programları hazırlamaya yönelik özel bir zorunluluğu vardır.

Sovyetler Birliği Merkez Televizyonu, Sovyetler Birliği'nin devlet televizyon yayımcısıydı.

Mısır Radyo ve Televizyon Birliği (ERTU), Mısır merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 1971 yılında kurulmuştur. Merkezi Kahire'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Azerbaycan'da radyo yayını, ilk ticari yayın istasyonunun kurulduğu 6 Kasım 1926 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde spor</span>

Sovyetler Birliği'nde spor, Sovyet toplumunun yaşamında önemli bir yer tutuyordu. Bu alan hükûmet düzeyinde de büyük ilgi gördü. SSCB'de fiziksel kültür ve spora çok büyük önem verildi. Spor mümkün olan her yerde posterler, televizyon ve Sovyet basınının yardımıyla desteklendi.