İçeriğe atla

Ermenistan Fransız Üniversitesi

Koordinatlar: 40°12′11.43″K 44°31′45.36″D / 40.2031750°K 44.5292667°D / 40.2031750; 44.5292667
Ermenistan Fransız Üniversitesi
Harita
Kuruluş2000
RektörJean-Jacques Montois
Öğrenciler1000
Konum, Ermenistan
Web sitesiufar.am

Ermenistan Fransız Üniversitesi, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 2000 yılında hizmete giren, Ermeni-Fransız işbirliği ile faaliyet gösteren üniversitedir.

Kuruluşu

Ermenistan ile Fransa arasında 04.10.1995 tarihinde bilimsel, kültürel ve teknik işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile oluşan işbirliğinin neticesi olarak 23 kasım 1998 tarihinde imzalanan protokol ile Ermenistan'da Fransa ile ortak bir üniversite kurulmasına kararı alındı. Ermenistan'daki Fransız Üniversitesi, 2000 yılında kuruldu. Vurgulanmış en önemli anlaşmalardan biri Jean-Moulin-Lyon-III Üniversitesi ile imzalanmış ortaklıktır.

Hedefler

Kurulduğu ilk günden itibaren Fransız Üniversitesi öğrencilerine Ermeni ve Fransız diplomları sağlar ve şu diplomalar lisans ve yüksek lisans çerçevelerde verilir. Öğretim süresi dört yıldır. Ermenistan'ın eğitim sistemine dayanarak Fransız Üniversitesi'nde lisans dereceli sertifika almak için eğitim süresi 4 yıl, ama yüksek lisans dereceli sertifika için 2 yıl gerekir.

Faydalar

Ermenistan hükûmeti, üniversiteyi her konuda desteklemektedir. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Genel Sekreteri Üniversitede öğretmen olarak çalışır, Milli Güvenlik Kurulu Bakanı Üniversitenin Meclis Kurulu Bakanı ve aynı zamanda Üniversitenin kurucularından biridir. Öğrencilerin çoğu bakanlar evlatlarıdır.

Başka üniversitelerle yaptığı işbirlilik ve koordinasyon sayesinde Fransız Üniversitesi Ermenistan'ın diğer üniversitelerin arasında işin kapsamını geniştirmeye devam ediyor. Ermenistan Fransız Üniversitesi, Fransa işbirliği ile Fransa dışında kurulmuş ilk ve şimdilik tek üniversitedir. Üniversitenin rektörlük ve genel sekreterlik görevleri, Fransız memurlar tarafından icra edilmektedir. Kahire Üniversitesi ve Hanoi Bilişim Frankofon Enstitüsü'nün aksine ki orada Fransızlar sadece müdür yardımcılık görevini işkal edebilirler.

Eğitim programı

Fransız Üniversitesi'nin üç fakültesi vardır; hukuk, kamu yönetimi, ticaret ve pazarlama fakülteleri. Hukuk, Yönetim ve Ekonomik alanlarda Fransız Üniversitesi Lisans dereceli diplom sağlar ve Yüksek Lisans dereceli diplom için üniversite aşağıdaki bölümleri sunar;

Uluslararası Ticaret Hukukları Fakültesi,

Ticaret ve Marketing Fakültesi,

Mali Kaynaklar ve Gözetim Fakültesi.

Ermeni Hükûmetin talebi üzerine Üniversite bu sene bir yıl süren ve Yüksek Lisans diplomu sağlayan Kültür ve Turizm Yönetim bölümünü açtı. Fransız Üniversitesine girmek için fransız dili bilmek gerekli değil. İlk iki yıl içinde temel öğretim programın dışında fransız dili öğretmek için üniversite yoğun sınıflar uygular. Dil seviyesini incelemek hedefiyle üniversite uluslararası sertifikalı test (TCF) uygulamaktadır. Bu sınav sonuçlarına değinerek ancak positiv bir neticeye ulaşan öğrenciler üçüncü yıldan itibaren üniversite yaşamlarına devam edebilirler. Böylece, fransız dili öğrenmeye fırsatı olmayan öğrencilerin büyük çoğunluğu üçüncü yıl giriminde Fransızcayı üniversite çalışmalarında en iyi şekilde kullanmaya adaylardır. Jean Mülen Lyon 3 Ünıversitesinin profesörların desteği ve Toulouse Capitol 1 Ünıversitesinin katkısıyla Fransız Üniversitesinin eğitim programın üçüncü yıldan itibaren, verilen derslerin %20'den fazlası Fransızca öğretilir ve Yüksek Lisans alanında bu oran 50%' a çıkar.

Fransa, Belçıka ve Ermenistan'da yayılan çeşitli şirketler ve kuruluşlarla birlikte işbirlilik çerçevesinde üniversitenin farklı anlaşmaları var. Bu koordinasyon alanında ve her eğitim yılının sonunda staj yapmaya ve daha sonra pratık raporlarını hazırlamaya çaba sarf eden bütün oğrencilere destek olmak hedefiyle bu şirketler onlara akademik bilgilerini pratik alanında uygulamak çerçevesinde katkıda bulunurlar. Üniversitenin Bilimsel Komite önünde pratık raporlarını savunma yolunda her öğrenci kendi yeteneklerinin yanı sıra, yıllar boyunca aldığı dil becerilerini profesyonel yaşamda uygulamaya aday olduğunu göstermektedir. Ermenistan'daki Fransız Üniversitesinin elde ettiği rekabetçilik avantajları ve iç polıtıkasını yansıtan yöntemleri sayesinde bölgenin en önemli üniversitelerinden birisi oldu. Şu anlamda Fransada'ki Ermeni Diasporanın gösterdiği desteğe dahil, birkaç bölgesel kurumlarla inşa ettiği ortaklığın performansı çok büyüktur. Fransız Üniversitesinde öğrenim ücretleri ülkenin yaşam standardını hesap ederek kararlaştırılır. Seçkin öğrenciler için üniversite tamamen veya kısmen burslar tahsis eder ve ücretlerini ödemesi mümkün olamayan öğrenciler için üniversitenin bazı sponsor ve yardımsever kuruluşlarla anlaşmaları vardır.

Uluslararası organizasyonlarda üyeliği

Fransız Üniversitesi, Yönetim Geliştirme Avrupa Vakfının (EFMD) onurlu organıdır. (EFMD) yönetim alanında mükemmellik rütbesi sağlayan bir eğitim kuruluşudur. Fransız Üniversitesi Frankofon Üniversiteler Ajansın bir üyesi ve UNESCO Frankofon Üniversiteler şebekesinin şerefli bir tarafıdır. Şu şebekenin amacı geliştirme alanında elde edilen neticelerin devamcılığı sağlamaktadır. Böylece, üniversite mezunların yaklaşık 80%'i kendi meslek alanlarında çalışıyorlar ve bu oran Kafkasya bölgesinde Frankofon katkısının tartışılmaz bir kanıt hakikatını öne getirirken, Gürcü, İranlı veya Rus öğrencilerin bu bölgede sahip oldukları merakı Frankofon projesinin devamcılığını açıklar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Binghamton Üniversitesi</span>

Binghamton Üniversitesi, tam ismiyle Binghamton'daki New York Eyalet Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) sistemine bağlı, Binghamton şehrinde bulunan, bir kamu üniversitesidir. 1946'da kuruluşundan bu yana küçük bir beşeri bilimler fakültesinden doktora veren ve hâlihazırda 6 fakülte ve okuldan oluşan bir büyüklüğe ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Devlet Üniversitesi</span>

Erivan Devlet Üniversitesi Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir kamu üniversitesidir. Üniversite ülkenin en büyük ve en prestijli yükseköğretim kurumudur. 1920'da kurulan üniversitede 110 bölüm bulunmaktadır. Üniversitede 400 araştırma görevlisi, 130 profesör, 70 doçent görev yapmaktadır. Ayrıca 1350 öğrenci yükseklisans, 8500 öğrenci lisans derecesinde eğitim görmektedir. Üniversiteye 300 yabancı öğrenci kayıtlıdır. Dersler Ermenice olup, yabancı öğrenciler için ihtiyaç dahilinde Rusça ve İngilizce eğitim verilmektedir. Üniversitenin akademik takvimi 1 Eylül'de başlayıp 30 Haziran'da sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Edge Hill Üniversitesi</span>

Edge Hill Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de küçük bir kent olan Ormskirk'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Kamuya ait bir üniversite olup 1858'de Liverpool'un "Edge Hill" semtinde bir kız öğretmen eğitim okulu olarak kurulmuş ve ismini bu semtte atıfla "Edge Hill Koleji" olarak almıştır. 1931'de "Ormskirk" küçük kentinde şimdiki kampüsüne geçmiştir. 1970'li yıllardan sonra o zamanlar kurulan politeknikler gibi yüksek eğitim diploması dersleri vermesine rağmen de statüsü değişmemiş ve 1980'li yıllardan sonra da diğer öğretmen okulları gibi politeknikler ve üniversitelerle birleşmemiş ve 1990'lı yıllar ve ta 2006'ya çeşitli değişik isimler ve statülerle yüksek eğitim dersleri sağlamıştır. En sonunda 2006 yılında Kraliçe beratı ile üniversite statüsü verilip "Edge Hill Üniversitesi" ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Varna Hür Üniversitesi</span>

Varna Hür Üniversitesi „Černorizec Hrabǎr” Varna kentinde bulunup, Bulgaristan’ın en büyük özel okuludur. Altın Kum tatil merkezinin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Romeris Üniversitesi</span>

Mykolas Romeris Üniversitesi (Litvanca: Mykolo Romerio universitetas veya MRU, İngilizce: Mykolas Romeris University) Litvanya hukuk bilgini, hakimi ve Litvanya'nın Anayasa Hukuku babası Mykolas Römeris 'in adını taşıyan Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki bir üniversitedir. 1990 yılında Litvanya Cumhuriyeti bağımsızlığını restore ettikten sonra kurulan devlet üniversitesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tilburg Üniversitesi</span>

}} 'Tilburg Üniversitesi', Hollanda'nın Kuzey Brabant eyaletinin Tilburg şehrinde; ekonomi, uluslararası hukuk, yönetim bilimleri ve psikoloji alanında uzmanlaşmış; Avrupa'nın önde gelen, prestijli araştırma üniversitelerinden birisidir. Çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Programlar, Hollandaca ve İngilizce olmak üzere iki dilde verilmektedir.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da kurulu Galatasaray Üniversitesi bünyesinde 1994 yılında faaliyete başlamış lisans düzeyinde öğretim yapan akademik birimdir. Eğitim dili Fransızcadır. Fransızca bilmeyen öğrenciler bir yıl dil hazırlık eğitimi almak zorundadır. Bölüm kontenjanı 70 kişidir. Bu 70 kişinin 35'i Fransızca eğitim yapan liselerden bir iç sınav (GSÜÖSYS) ile, geri kalan 35 kişi ise merkezi sınav ile (YKS) kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinerji Üniversitesi</span>

Moskova Finans ve Sanayi Üniversitesi «Sinerji», devlet dışı eğitim veren özel bir yükseköğretim kurumudur. 1995 yılında kurulan üniversite, öğrenci sayısı ve gelir açısından Rusya'nın en büyük özel yükseköğretim kurumudur.