İçeriğe atla

Ermenistan'daki ıslahevleri listesi

Aralık 2012 itibarıyla Ermenistan'da 12 ıslahevi vardı. Ermeni hapishaneleri çok kalabalık. 4.391 kişi için tasarlanan toplam 12 tesiste, Şubat 2012'de

Armenia üzerinde Ermenistan'daki ıslahevleri listesi
Kosh
Kosh
Nubarashen Erebuni
Nubarashen
Erebuni
Hrazdan Sevan
Hrazdan
Sevan
Yerevan (2)
Yerevan (2)
Artik
Artik
Abovyan
Abovyan
Vanadzor
Vanadzor
Goris
Goris
Armavir
Armavir
Islahevlerinin yerleri ile Ermenistan haritası

4.697 mahkûm vardı,[1] bu tesislerde 4.294 mahkûmun tutulduğu Haziran 2009'a kıyasla 400'den fazla kişi vardı.[2]

İsim Ermenice ismi Yer[3]Mahkumlar[1]Notlar
Nubarashen «Նուբարաշեն» Nubaraşen, Erivan
840
Kosh «Կոշ» Kosh, Aragatsotn
640
Sevan «Սևան» Hrazdan, Kotayk
548
Prison Hospital «Դատապարտյալների հիվանդանոց» Kentron, Erivan
464
Erebuni «Էրեբունի» Nubaraşen, Erivan
391
Artik «Արթիկ» Harich, Şirak
373
Abovyan «Աբովյան» Abovyan, Kotayk
250
Kadınlar ve küçükler için[4]
Vanadzor «Վանաձոր» Vanadzor, Lori
245
Goris «Գորիս» Goris, Syunik
215
Hrazdan «Հրազդան» Hrazdan, Kotayk
215
Vardashen «Վարդաշեն» Nubaraşen, Erivan
380
Yabancılar ve askeri görevliler için
Yerevan-Center «Երևան-Կենտրոն» Kentron, Erivan
60
Toplam
4,391

Armavir'de yeni hapishane

Şu anda başkent Erivan'dan çok uzak olmayan Armavir şehrinde yeni bir hapishane inşa ediliyor. 2013 sonbaharında tamamlanması planlanıyordu.[5] Armavir'deki hapishanenin açılması, yetkililerin Nubarashen hapishanesini kaybetmesine izin verecek.[6] Yapımına 20 milyon dolar harcanacak.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Gevorgyan, Ani (25 Ağustos 2012). "Arşivlenmiş kopya" Մուտք' որքան ուզեք, ելք' չկա (Ermenice). The Armenian Times. 8 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  2. ^ Seyranyan, Lilit (11 Haziran 2009). "Համաներումը՝ մեկ շաբաթի՞ց". 168 Hours. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" ՀՀ ԱՆ ՔԿՎ և ՔԿՀ-ի հասցեներ (Ermenice). Ministry of Justice of Armenia. 12 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  4. ^ Sahakyan, Emil. "Armenia: Life Behind the Locks". UNICEF Central and Eastern Europe/Commonwealth of Independent States. 13 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  5. ^ ""Արմավիր" քրեակատարողական հիմնարկի առաջին մասնաշենքը կշահագործվի 2013թ. աշնանը". Mediamax.am. 1 Kasım 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2013. 
  6. ^ "Report to the Armenian Government on the visit to Armenia carried out by the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) from 5 to 7 December 2011". UNHCR The UN Refugee Agency. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  7. ^ "Modern prison to be built in Armavir". armregions.am. 18 Şubat 2012. 27 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan</span>

Ermenistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 2006 yılında, Ermenistan Kamu Televizyonu (ARMTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ermenistan, Kafkasya'da yarışmaya katılan ilk ülkedir. Ermenistan'ı 2007 yılında Gürcistan ve 2008 yılında Azerbaycan izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zvartnots Uluslararası Havalimanı</span> Ermenistanda bir havalimanı

Zvartnots Uluslararası Havalimanı Ermenistan'da bir havalimanıdır. Ermenistan'ın başkenti, Erivan'ın batısında 12 km'lik mesafede bulunmaktadır. Havalimanı 1961'de inşa edildi. 1980'lerde, Sovyetler Birliği döneminde iç hatlara olan talep nedeniyle yolcu terminali yenilendi. Ermenistan'ın en yoğun havalimanı Havalimanının teknik ressamları M. Haçikyan, A. Tarhanyan, J. Şehlyan, L. Çerkezyan (mimarlar); H. Tigranyan, A. Mesçiyan (tasarımcılar) ve M. Bağdasaryan (inşaatçı).

<span class="mw-page-title-main">Monte Melkonyan</span> Ermeni asıllı ASALA üyesi (1957-1993)

Monte Melkonyan, Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin desteğindeki Ermeni güçlerin komutanı ve 1980'li yıllarda ASALA silahlı terör örgütünün liderlerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü</span> Ermenistanda millî gün

Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü, her yıl 24 Nisan tarihinde başta Ermenistan olmak üzere Kanada, Fransa ve Ermeni diasporası'nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ermeni Kırımı'nda ölen kurbanları anmak için düzenlenen ulusal törenler. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yüz binlerce insan Tsitsernakabert Soykırım Anıtı'na yürüyerek ziyaret eder ve ebedî aleve çiçekler koyar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ermenistan</span> Ermeni Yaylasındaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavram

Büyük Ermenistan veya Birleşik Ermenistan, Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavramdır. Ermenilerin tarihi topraklarının birleştirilmesi olarak görülen ve 20. yüzyıl boyunca Ermeni düşünürlerce yaygın olan fikir başta Ermeni Devrimci Federasyonu, ASALA ve Miras olmak üzere çeşitli milliyetçi örgüt ve partilerce savunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ sorunu</span> Dağlık Karabağ için, Azerbeycan ve Ermenistan arasında olan hak davası savaşıdır

Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ'ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Bu anlaşmazlık, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ile son bulmaya yaklaşmıştır. Yaklaşık 3 sene sonra 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşen 2023 Dağlık Karabağ çatışmaları ile bölge tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmiş ve sorun çözülmüştür. Artsah Cumhuriyeti fiilen bağımsızdı, ancak Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamış bir cumhuriyetti. Çatışmanın kökeni, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Dağlık Karabağ bölgesini, tarihsel olarak Ermeni ve çoğunluğu Ermeni nüfusu olan Sovyet Azerbaycan'da bir özerk oblast haline getirmeye karar verdi. Mevcut çatışma, 1988'de Karabağ Ermenilerinin, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesini talep ettiği zaman başladı. Çatışma, 1990'lı yılların başlarında, geniş çaplı bir savaşa dönüştü.

Hayastani Ankahutyan Gavat, Ermenistan Kupası ya da resmî adıyla Ermenistan Bağımsızlık Kupası, Sovyet Döneminde Ermenistan SSC Kupası olmuş; günümüzde Ermenistan Futbol Federasyonu tarafından 1992 yılından beri düzenlenen ulusal kupa organizasyonudur. Ülkesinde düzenlenen futbol turnuvaları arasında Bardzraguyn humb'ın ardından Ermenistan'daki en önemli ikinci futbol turnuvası konumundadır. Kupayı kazanan takım 1999 yılına kadar UEFA Kupa Galipleri Kupası'na, 2021 yılına kadar UEFA Avrupa Ligi'ne, 2021'den itibaren UEFA Konferans Ligi'ne birinci ön eleme turundan itibaren katılmaya hak kazanır. Şimdiye kadar düzenlenmiş 30 sezonda Kupayı en fazla Pyunik (8) kez kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin Katedrali</span>

Eçmiyazin Katedrali, Ermenistan'ın Eçmiyazin kentinde bulunan Ermeni Apostolik Kilisesi'nin ana kilisesidir. Bilginlere göre, antik Ermenistan'da inşa edilen ilk katedraldir</ref> ve dünyanın en eski katedrali olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

Müreffeh Ermenistan, Ermenistan'da muhafazakâr bir siyasi parti. Partinin kurucu kongresinin gerçekleştiği 30 Nisan 2004 tarihinde iş insanı Gagik Tsarukyan tarafından kuruldu.

Hayazn 2009 yılında sivil bir örgüt olarak kurulmuş bir Ermeni milliyetçisi siyasi partidir. 2013'te kendisini siyasi parti ilan etti ve 2014'te bu şekilde tescil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Şurnuh</span> Ermenistanda belediye

Şurnuh Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Goris Belediyesi'nde yer alan bir köy. Köy, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'ndan önce ağırlıklı olarak Azeri nüfusa sahip olsa da 1989'dan beri nüfusun çoğunluğu Ermenilerden oluşuyor. 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması'nın bir parçası olarak Kubadlı Azerbaycan'a iade edildiğinde, daha önce belirsiz olan Ermenistan-Azerbaycan sınırının köyün içinden geçtiği tespit edildi. Sonuç olarak köyün 12 hanelik küçük bir kısmı Azerbaycan'ın kontrolüne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Alen Simonyan</span> Ermenistanın Ulusal Meclis başkanı

Alen Roberti Simonyan, Ermeni siyasetçi. Ermenistan'da 1 Şubat 2022-13 Mart 2022 tarihleri arası vekâleten cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Ermenistan)</span>

Vatan Partisi Ermenistan'da merkez sağ bir siyasi partidir. 30 Mayıs 2020'de Artur Vanetsyan tarafından kurulmuştur.