İçeriğe atla

Ermenistan'da resmî bayramlar

Ermenistan'daki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır.

Resmî Tatiller

  • 1 Ocak Yeni Yıl
  • 6 Ocak Ermeni Noel'i
  • 8 Mart Kadınlar Günü
  • 24 Nisan Soykırım Anma Günü
  • 1 Mayıs İşçi Bayramı
  • 9 Mayıs Barış Bayramı
  • 28 Mayıs Cumhuriyet Bayramı
  • 5 Temmuz Anayasa Günü
  • 21 Eylül Bağımsızlık Günü
  • 7 Aralık Spitak Depremi Anma Günü

Açıklamalar

Ana madde Yeni Yıl

Yeni yıl, yeni bir takvim yılının başladığı ve takvimin yıl sayısının bir arttığı zamandır. Pek çok kültürde olduğu gibi Ermenistan da bu olay bir şekilde kutlanmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan takvim olan Miladi takvimin yeni yılı 1 Ocak'a (Yılbaşı) denk gelmektedir. Birçok ülke 1 Ocak'ı resmî tatil olarak belirlemiştir. Bunlardan biri Ermenistan'dır.

Ermeni Noel'i

Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Ancak genel olarak miladi takvime göre 25 Aralık Noel olarak kutlanır.

Kadınlar Günü

Ana madde: Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Ermenistan'da da aynı şekilde kutlanmaktadır ve pek çok ülkedeki gibi resmî tatildir (Türkiye bu ülkeler arasında değildir).

Soykırım Anma Günü

Ana madde: Ermeni Soykırımını Anma Günü

Her yıl 24 Nisan tarihinde başta Ermenistan olmak üzere Kanada, Fransa ve Ermeni diasporası'nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ermeni Kırımı'nda ölen kurbanları anmak için düzenlenen ulusal törenler.

İşçi Bayramı

Ana madde: İşçi Bayramı

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.

Barış Bayramı

Rusya'daki Zafer Bayramı'nın Ermenistan'a özel versiyonudur.

Cumhuriyet Bayramı

28 Mayıs 1918'de Erivan'da Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi. Bu bayram Azerbaycan'daki bir bayramla kesişir.

Anayasa Günü

24 Temmuz 2001 tarihinde alınan karara göre 5 Temmuz tarihi Anayasa günü olarak kutlanır ve tatil günü ilan edilmiş.

Bağımsızlık Günü

Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi 23 Ağustos 1990 tarihinde parlamentonun oturumunda kabul edilmişti.

7 Aralık Spitak Depremini Anma Günü

Ana madde: Spitak Depremi

Gümrü Depremi olarak da adlandırılan Spitak Depremi, o tarihte Sovyetler Birliği bünyesinde bulunan Ermenistan'ın Spitak bölgesinde 7 Aralık 1988 günü yerel saatle 11:41 (UTC itibarıyla 07:41)'de meydana gelen 7.2 büyüklüğünde bir sarsıntıdır. 7 Aralık anma günü olarak her yıl anılmaktadır.[1][2][3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ LLC, Helix Consulting. "Ermenistan Anayasa gününü kutluyor". www.ermenihaber.am (İngilizce). 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 
  2. ^ "1988 Spitak depremi", Vikipedi, 10 Ekim 2020, erişim tarihi: 8 Aralık 2020 
  3. ^ AA. "28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı ve bağımsızlık günü 102. yılında kutlanıyor". Hürriyet. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 
  4. ^ "8-9 Mayıs'ta Ermenistan'da birden üç bayram kutlanır". Ermenistan Kamu Radyosu (İngilizce). 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 
  5. ^ "Ermenistan : resmi tatiller, bankaların kapalı olduğu günler, okul tatilleri". www.tatil-gunleri.com. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">1 Mayıs İşçi Bayramı</span> işçi ve emekçiler onuruna kutlanan uluslararası bayram

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nevruz</span> Baharın ve yeni yılın gelişinin kutlandığı bir gelenek

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

<span class="mw-page-title-main">30 Ağustos Zafer Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Noel</span> çoğunlukla 25 Aralıkta İsanın doğumunun kutlandığı bayram

Noel, her yıl çoğunlukla 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı bir Hristiyan bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş, Milat Yortusu olarak da bilinmektedir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel; Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik bir figür olan Noel Baba temel bir rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

Bağımsızlık Günü belirli bir ülkenin veya ulusun bağımsızlığını elde ettiği veya bir bağımsızlık savaşını kazandığı günün anısına her yıl kutlanan bir millî gün, bayramdır. Genellikle ülkenin veya ulusun bir başka ülkeden ayrılması veya bir başka ülkenin kolonisi olmasının sonunu işaret eder. Birçok ülkede kendi bağımsızlık günleri millî bayram, tatil olarak kutlanır.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

<span class="mw-page-title-main">Buda'nın Doğum günü</span> Prens Siddhartha Gautamanın doğum günü

Buda'nın Doğum günü, Prens Siddhartha Gautama'nın doğum günü, Budizmin Mahayana okulunda kutlanan bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Azerbaycan)</span> 1991den beri kutlanan Azerbaycanın bağımsızlık günü

Bağımsızlık Günü, eski adıyla Cumhuriyet Günü, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan ettiği gün olarak Azerbaycan'da kutlanan bir millî gündür. 1990 yılından beri resmî bayram olarak kutlanmaktadır. Bağımsızlık Günü hükûmet ve kamuoyu tarafından her yıl bayram olarak kutlanır. 2021 yılından önce Cumhuriyet Günü olarak kutlanırken kabul edilen bir yasa ile adı Bağımsızlık Günü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Đurđevdan</span>

Đurđevdan, Гергьовден veya Jurjevo Gregoryen takvime göre 6 Mayıs, Jülyen takvimine göre 23 Nisan'da kutlanan, Yorgi'ye ithaf edilmiş, Hristiyanlara özgü bir Balkanlar bayramıdır. Hıdrellez bayramının Hristiyan karşılığıdır. Yorgi, Ortodoks kiliselerindeki en önemli Hristiyan azizlerinden biridir. Bu bayram da baharın gelişini kutlama geleneğiyle özdeşleşmiştir. İnanışa göre Aziz George inancı uğruna ölmüştür. İkonalarda genelde bir atın üzerinde ejderha öldüren bir adam olarak betimlenir.

Cenevre orucu İsviçre'de kanton Cenevre'de kutlanan bir halk bayramı. Eylül ayının birinci pazarından sonraki perşembe günü kutlanır. 16. yüzyıldan beri kutlanmaktadır.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü (Azerbaycan)</span>

Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü, Azerbaycan'ın ana devlet bayramıdır. Bu tarih 18 Ekim'de her yıl kutlanmaktadır.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.