İçeriğe atla

Ermenistan'daki nehirler listesi

Ermenistan ve İran arasındaki sınırda Aras Nehri

Ermenistan'ın su dengesindeki yıllık giriş hacmi 18,5 milyar metreküptür ve bunun yarısından fazlası buharlaşmıştır. Gelen suyun daha küçük bir kısmı toprağa emilerek bir yeraltı akışı yaratır. Ermenistan'ın nehirleri sırasıyla %76 ve %24 ile Aras ile Kura havzalarına aittir. Ermenistan'ın önemli nehirleri şunlardır:

  • Arpaçay - 186 km, Arpi Gölü'nden başlar.
  • Metsamor - kısadır (40 km), ancak Ermenistan'daki su bakımından en zengin nehirdir.
  • Aparan - Metsamor'un sol tarafında, Aragats ve Pambak dağlarının yamaçlarından başlayan büyük bir koldur.
  • Hrazdan - 141 km, Sana Gölü'nden başlar.
  • Arpaçay - dar bir geçitten akar, bazı yerlerde bunalımlarla kesilir, Ermenistan devlet sınırını geçer, Nahçıvan Cumhuriyeti topraklarındaki Aras'a akar.
  • Vorotan - Zangezur'daki (178 km) en büyük nehirdir, vadinin derinliği bazı yerlerde birkaç yüz metreye ulaşır.
  • Debed - Pambak ve Dzoraget nehirlerinin birleşmesiyle oluşan 178 km uzunluğundaki bir nehir..

Ayrıca Voghji, Meghriget, Aghst, Getik ve Voskepar da bilinmektedir.

Bu liste, Ermenistan'daki ana nehirleri içermektedir.

İsim Döküldügü yer Toplam uzunluk (km) Ermenistan topraklarında uzunluk (km)
Pambak Debed86 86
Dzoraget Debed57 57
DebedHrami178 152
AğstafaçayKura133 99
Getik Ağstafaçay48 48
ArasKura1072 158
ArpaçayAras186 186
Mantaş Arpaçay32 32
Metsamor Aras40 40
AparanMetsamor 89 89
Gegarot Aparan25 25
Amberd Aparan36 36
HrazdanAras141 141
Mermer Hrazdan37-42 37-42
Meghradzor Mermer 14,7 14,7
Dalar Hrazdan13 13
Aray Hrazdan16 16
Getar Hrazdan24 24
AzatAras56 56
Vedi Aras58 58
Şaghap Vedi 19 19
Otlak Aras40 25
ArpaçayAras126 90
Demirci Arpaçay22 22
Herher Arpaçay28 28
Manişka Arpaçay16 16
Elpin Arpaçay23 23
Kamış Arpaçay47 47
Selimaget Kamış 22 22
Bal Aras32 32
Agri Aras42 27
Vohji Aras88 56
Gegi Vohji 30 30
VorotanAras179 119
Masrik Sevan Gölü43 43
Diknaget Sevan Gölü22 22
Vardenis Sevan Gölü28 28
Çakar Sevan Gölü28 28
Argiçi Sevan Gölü51 51
Gavaraget Sevan Gölü24 24

Su kalitesi araştırması

2017'de yapılan araştırmalar, birçok nehirde, izin verilen tehlikeli madde konsantrasyonlarını aşan miktarlarda olduğunu bulmuştur.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dicle</span> Türkiyeden Iraka akan ırmak

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.

Arpaçay Barajı, Ermenistan-Türkiye sınırında Arpaçay üzerinde yer alan bir barajdır. Sulama ve taşkın önleme amacı ile 1975-1980 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın tamamlanmasıyla Kafkasya'nın en büyük üçüncü baraj gölü olan Arpaçay Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi (nehir)</span> Kuzey Amerika kıtası ve ABDnin en uzun akarsuyu.

Mississippi Nehri, Kuzey Amerika'nın en uzun nehridir. Çok büyük bir kısmı ABD (%98.5) ve birazı da Kanada sınırları içinde akar. Kolları olan Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 km'yi bulur ve bu haliyle Nil, Amazon ve Yangtze nehirlerinden sonra dünyanın en büyük 4. nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Aras</span> Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve İrandan geçerek Hazar Denizine akan nehir

Aras Nehri, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi’de dökülen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Aragatsotn</span> Ermenistanda il

Aragatsotn, Ermenistan'ın idari bir bölgesidir (marz). Ülkenin batısında bulunur, merkezi Aştarak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Aare</span>

Aare İsviçre'de ırmak, Ren'in kolu: 295 km. Havzası 17600 km², rejimi Alp tipidir. Grimsel'in eteğinde 1879 m yükseklikte doğar. İsviçre'nin başlıca ırmağı olan Aar, Bern'e kadar çok turistik bir Alp vadisine akar. Aşağı bölümünde Mitteland'ın büyük bölümünü akaçlayarak Biel gölünü geçer ve Jura'nın eteğini boylar. Irmağın bu bölümünde yapılan hidro elektrik santrallar, Biel, Oltan, Solothurn, Aarau kentlerinde uran tesisleri kurulmasını kolaylaştırmıştır. Daha sonra başlıca kolları Reuss ve Limmat'ı alan Aar, Waldshut'un karşısında Ren'le buluşur.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan Nehri</span>

Hrazdan Nehri veya Zengi Nehri, Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir. Sevan Gölü'nün kuzeybatısında başlayıp güneye doğru, Kotayk marzı arasında ve Ermenistan'ın başkenti Erivan arasında akmaktadır. Sonra Türkiye sınırındaki Aras Nehri ile birleşmektedir. Hrazdan Nehri'nde bir hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Hrazdan Nehri Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir çünkü nehrin kıyısında balık tutması ve hidroelektrik santraller bulunmaktadır. Ayrıca nehrin suları toprak sulamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki nehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki akarsular, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarından akan bütün nehir, dere, çay ve suları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Arpaçay (akarsu)</span> Ermenistan ve Türkiyede bir nehir

Arpaçay veya Ahuryan Türkiye-Ermenistan sınırını oluşturan, Çıldır Gölünden doğan, Aras nehrinin önemli kolu olan akarsu. Toplam 186 km uzunlukta ve 9.500 km² yağış havzasına sahiptir. Türkiye tarafında 5.437 km² büyüklüğündeki alanın sularını boşaltır. Karahan, Telek Suyu ve Kars Çayı önemli kollarıdır. Debisi 39.412 m³/sn'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin coğrafyası</span>

Arjantin coğrafyası, Güney Amerika'nın güneyinde bulunan Arjantin'in coğrafi özellikleridir. Batıda And Dağları ve doğuda Güney Atlantik Okyanusu ile sınırlanan ülkenin komşuları, batıda Şili, kuzeyde Bolivya ve Paraguay ve kuzeydoğuda Brezilya ve Uruguay'dır.

<span class="mw-page-title-main">Terkhiin Tsagaan Gölü</span> Moğolistanda bir göl

Terkhiin Tsagaan Gölü Beyaz Göl olarak da bilinir, Moğolistan'ın merkezindeki Arhangay Aymag eyaletinde, Khangai Dağları'nda bir Tariat ilçesinde bir tatlı su gölüdür İlçenin başkenti olan Tariat kasabası gölün doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arpaçay Baraj Gölü</span> Ermenistan ve Türkiyede bir göl

Arpaçay Baraj Gölü, Ermenistan ve Türkiye arasında yer alan bir baraj gölüdür. Arpaçay üzerinde Arpaçay Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 54 km2'lik yüzölçümüyle Kafkasya'nın en büyük üçüncü baraj gölüdür. Gölün toplam su hacmi 525 milyon m3'tür.