İçeriğe atla

Ermenistan'ın idari bölümleri

Ermenistan'ın illeri

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile (Ermeniceմարզեր, romanize: marzer, tekil: մարզ marz) ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

İller listesi

Aşağıda Ermenistan'ın idari bölgeleri, nüfus, alan ve nüfus yoğunluğu bilgileriyle listelenmektedir. Bu istatistikler Ermenistan Cumhuriyeti Millî İstatistiksel Servisi tarafından mevcuttur.

AdıErmeniceMerkezYüzölçümü¹Nüfus²Yoğunluk³ISO
AragatsotnԱրագածոտնAştarak2.756133.96048AM-AG
AraratԱրարատիArtaşat2.090262.395125AM-AR
ArmavirԱրմավիրիArmavir1.242266.600214AM-AV
ErivanԵրևան2231.094.8134.754AM-ER
GeğarkunikԳեղարքունիքիGavar5.349237.027[1]44AM-GR
KotaykԿոտայքիHrazdan2.086256.509122AM-KT
LoriԼոռուVanadzor3.799237.49262AM-LO
SünikՍյունիքիKapan4.506142.94832AM-SU
ŞirakՇիրակիGümrü2.680254.03394AM-SH
TavuşՏավուշիİcevan2.704129.67648AM-TV
Vayots DzorՎայոց ՁորիYeğegnadzor2.30853.28423AM-VD

Notlar: ¹ km²; ² 2023 yılı itibarıyla; ³ /km²

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Geğarkunik'in toplam alanı Sevan Gölü'nü içermektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Goranboy (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Goranboy Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti</span> Kafkaslarda tarihi devlet (1918-1920)

Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, varlığı boyunca kullandığı resmi adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, resmi olmayan adıyla Birinci Ermenistan Cumhuriyeti, Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti'nin dağılmasından sonra Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından kurulan bir de facto bir hükûmetti. Uluslararası alanda tanınmamış ve 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulduğu zaman eski Rus İmparatorluğu'nun Erivan Guberniyası ve Kars Oblastı'nda yüzölçümü 8.913 kilometrekarelik arazide iddialarda bulunmuştur. Kızıl Ordu'nun 29 Kasım 1920 tarihinde Erivan'a girmesiyle son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aragatsotn</span> Ermenistanda il

Aragatsotn, Ermenistan'ın idari bir bölgesidir (marz). Ülkenin batısında bulunur, merkezi Aştarak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Dağı</span>

Alagöz Dağı, Ermenistan Cumhuriyeti'ndeki en yüksek dağ. Kuzeybatı Ermenistan'da, Aragatsotn idari bölgesinde bulunan ve Erivan'ın 40 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Alagöz, kraterini dört zirvesinin çevrelediği, sönmüş bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Yeğegnadzor</span> Ermenistanın (şaraplarıyla ünlü) Yönetim Merkezi

Yeğegnadzor, Ermenistan'ın Vayots Dzor İdari Bölgesi'nin yönetim merkezidir. Şaraplarıyla ünlüdür. Eski adı Keşişkent'tir. Şehirde başkent Erivan'ın 123 km güneyinde yer alan Kuruçay bulunur. Kuruçay nehri deniz seviyesinden 1194 metre yüksekliktedir. 2009 yılındaki sayıma göre nüfusu yaklaşık olarak 8.200'dür ve şehrin belediye başkanı Sirekan Babayan'dır. Kentin en önemli sanayi firması şarap fabrikasıdır ve elektro-mekanik aletler üretimi yapan pek çok firma bulunur. Mücevher, tekstil, konserve besin üretimi de yapılan şehirde halkın en önemli geçim kaynağı tarımdır. Şehirde 4 halk eğitim kursu, 3 anaokulu, 1 orta ve yüksekokul, 1 müzik ve sanat okulu, 1 spor okulu vardır. Şehrin sahip olduğu jeolojik müze 2002 yılında açılmıştır. Ayrıca kent Arpa Yeğegnadzor adında bir futbol kulübüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İcevan</span> Ermenistanda bir şehir

İcevan, Ermenistan'ın, Tavuş İdari Bölgesi'nin idari merkezidir. Bölgenin kuzey bölümünde yer alır. Erivan'a 142 km uzaktalıktadır. Ermenistan'ı Azerbaycan'a bağlayan Erivan - Ağstafa demiryolu üzerinde bulunur. Hat üzerinde Sovyetler döneminde Bakü'den Erivan'a tren seferleri yapılırken sınır kapısının kapanmasından sonra Erivan'dan kalkan trenler buraya kadar gelebilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kotayk</span> Ermenistanda il

Kotayk İdari Bölgesi,, Ermenistan'da bulunan bir vilayettir.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aparan (kasaba)</span>

Aparan (Ermenice: Ապարան), Ermenistan'ın Aragatsotn marzında bulunan şehirdir. Şehir başkent Erivan'ın 50 km kuzeybatısında bulunmaktadır. Şehrin etnik yapısı Ermeni ve Kürt gruplardan oluşmaktadır. Şehrin nüfusu 2015 nüfus sayımına göre 6400'dür.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'ın idari bölümleri</span>

Sırbistan'ın idarî yapılanması Sırbistan’ın idarî sistemi. Bu idarî yapılanma aşağıdaki sistemlerden oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Meğri</span>

Meğri, Ermenistan'ın güneyinde yer alan Sünik ilinin (marzının) İran sınırı yakınındaki bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Servisi (Ermenistan)</span>

Ulusal Güvenlik Servisi, Ermenistan'ın istihbarat teşkilatıdır. 4 Aralık 1991 tarihinde eski Ermenistan SSC KGB'sinin yerine kurulmuş olup ülkenin ulusal güvenliği ve istihbarattan, sınır güvenliği, kriptografi ve devlet yetkililerin güvenliğinden sorumludur. Merkezi başkent Erivan'ın Kentron semtinde Nalbantyan Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan'ın ilçeleri</span>

Erivan'ın ilçeleri, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan'ın idari bölümleri</span>

Yaygın olarak Tayvan adıyla bilinen ve Tayvan, Pescadores, Kinmen, Matsu olmak üzere dört ana adayı ve bazı küçük adaları yöneten Çin Cumhuriyeti'nin idarî bölümleri, iki il ve altı özel şehirden oluşmakta olup illerde 3 il şehri ile 13 ilçeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in belediyeleri</span>

Bosna-Hersek'in belediyeleri, Bosna-Hersek'in en küçük idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Guberniyası</span>

Erivan Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Ermenistan ile Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin Iğdır ilini kapsamaktaydı. Guberniya merkezi Erivan idi.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da konuşulan diller</span>

Ermenistan'daki resmî dil Ermenicedir; ülkenin etnik açıdan homojen olmasından dolayı, burada yaşayan insanların çoğu Ermeniceyi anadil olarak konuşur.