İçeriğe atla

Ermeni pasaportu

Ermeni pasaportu
Veren kuruluş Ermenistan
Belge türüPasaport
AmaçKimlik doğrulama ve seyahat
Bitiş süresi10 yıl

Ermeni Pasaportu (Ermenice: Հայկական անձնագիր - Haykakan andznagir), Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

1994 ve 2005 yılları arasında, tüm Sovyetler Birliği pasaportları tamamen Ermenistan pasaportlarıyla değiştirilerek, 2005'ten beri Sovyetler Birliği pasaportlarının Ermenistan'da kullanılması geçersiz kılındı.[1] Günümüzde Ermeni kimlik kartlarının yanı sıra Ermeni pasaportları da ülke içinde kimlik kanıtı olarak kullanılmaktadır.

Fiziksel görünüş

Sıradan bir Ermeni pasaportu koyu mavi, Ermenistan arması ön kapağın ortasına altınla renkte yeralmıştır. Ön kapakta (Ermenice: Հայաստանի Հանրապետություն) “Ermenistan Cumhuriyeti” ve (Ermenice: Անձնագիր) Ermenice ve İngilizce dillerinde “Pasaport” yazmaktadır. Pasaport, ek bir 5 yıl daha geçerliliğini arttırma olasılığıyla, veriliş tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Pasaportun 5 yıl uzatılması olasılığı Ağustos 2017'de elimine edildi. Özel notlar ve vizeler için 32 sayfa ve hem Ermeni hem de İngilizce dillerinde sahibi hakkında bilgiler içermektedir. 1 Haziran 2012'den bu yana, Ermeni vatandaşlarının sıradan pasaportlarının yerini alacak iki yeni kimlik belgesi tanıtıldı. Belgelerden biri - nüfus cüzdanı - ülke içinde yerel olarak kullanılacak ve ikinci belge - biyometrik pasaport - yurt dışına seyahat için kullanılacak. Pasaporttaki elektronik bir çip, parmak izlerinin dijital görüntülerini ve pasaport sahibinin fotoğrafını içerecektir. Hem biyometrik pasaportlar hem de eID kartlar Polonya Güvenlik Baskı İşleri (Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych) tarafından üretilmektedir. Eski stil (biyometrik olmayan) pasaportlar 2016 yılında geçici olarak yeniden tanıtıldı (1 Ocak 2019'a kadar) ve şu anda Ermeni vatandaşları hem biyometrik hem de düzenli pasaport alabilirler.

2011 yılının 1. çeyreğinden itibaren, Ermeni vatandaşlarına verilen iki yeni kimlik belgeleri sıradan pasaportun yerini alacaktır. belgelerden biri - kimlik kartı ve ülke içinde yerel olarak kullanılacak olan ikinci belge - biyometrik pasaport, yurt dışı seyahat için kullanılacaktır.

Ermenistan vatandaşları 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren biyometik pasaporta başvuru yapabilmektedirler. Biyometrik pasaport'da bulunan elektronik çip'te pasaport sahibinin parmak izi ve dijital fotoğrafını içermektedir.[2]

Vize gereklilikleri

Şubat 2011 tarihinden itibaren Ermenistan AB ülkeleri ile Ermeni vatandaşlarının AB ülkeleri için seyahatlerinde vize kolaylığı müzakereleri yürütmektedir. Ermenistan ve Avrupa Birliği arasındaki vize rejiminin serbestleştirilmesi konusunda tartışmalar da vardır. AB ile Ermenistan Geri Kabul Anlaşması müzakereleri 3. turu, 28 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşmiştir. AB ve Ermenistan arasındaki vize kolaylaştırma anlaşması 17 Aralık 2012 tarihinde imzalanmıştır.

11 Kasım 2013 tarihinde Ermenistan Millet Meclisi, Avrupa Birliği (AB) ile vize kolaylığı ve geri kabul üzerinde anlaşmaları onayladı. 108 milletvekili oybirliği ile ilgili kararı kabul etti. Anlaşmalar onaylandıktan bir ay sonra vize kolaylığı yürürlüğe girecektir. Anlaşmada nihai hedef olarak AB'nin Ermenistan'a vize muafiyeti getirmesi gösterilmektedir.[3]

AB Ermenistan Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Piotr Switalski, Ermenistan ile AB arasında vize serbestleşmesi başlatılmasına yönelik eylem planının 2017'deki bir sonraki Doğu Ortaklığı zirvesinin gündeminde olacağını belirtti. Ermeni vatandaşlarının AB Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahatine yönelik diyalog 2018 başlarında başlayacak.[4] Büyükelçi ayrıca Ermeni vatandaşlarına 2020 yılına kadar AB'ye vizesiz seyahat verileceğini belirtti.[5]

Ermeni pasaportu sahipleri 90 gün süre ile Rusya'ya vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Ermenistan pasaportu sahipleri 15 Ağustos 2015 tarihinden itibaren internetten online e-visa alarak Hindistan'ı seyahat edebilmektedirler.

Ermenistan vatandaşları iki ülkenin karşılıklı yaptığı anlaşma sonucunda 19 Ocak 2020 tarihinden itibaren Çini 3 ay kalış süresi ile vizesiz seyahat edebileceklerdir.[6]

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2019 Raporu'na göre Ermenistan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 60 ülkeye seyahat edebilirler.[7] Bu sayede Ermenistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 84. sırada yer almaktadır.

Ermenistan pasaportlarını kabul etmeyen ülkeler

Ermenistan Cumhuriyeti ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan'a girişi yasaktır.[8]

Ermeni vatandaşlarına yönelik vize gereksinimleri
  Ermenistan
  Vizesiz giriş
  Varışta vize
  eVize
  Varışta veya eVize olarak alınabilir
  Vize Gerekli
  Ülkeye girişi yasak

Kaynakça

  1. ^ "ГРАЖДАНЕ АРМЕНИИ, ИМЕЮЩИЕ ПАСПОРТА СОВЕТСКОГО ОБРАЗЦА, МОГУТ ПОЛУЧИТЬ НОВЫЕ ПАСПОРТА РЕСПУБЛИКИ АРМЕНИЯ ДО 25 НОЯБРЯ". armenpress.am (Rusça). 25 Ekim 2005. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  3. ^ "SON DAKİKA Haberleri - En Son Flaş Haberler, Bugünün SonDakika Haberleri Milliyet'te". Milliyet. doi:10.2012/1613816/default.htm. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2017. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2018. 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Global Ranking - Passport Index 2019" (PDF). Henley & Partners. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  8. ^ "Azerbaijan Country Page. NCSJ: Advocates on Behalf of Jews in Russia, Ukraine, the Baltic States & Eurasia". 8 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan pasaportu</span>

Azerbaycan pasaportu, Azerbaycan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. 2008'den bu yana normal bir Azerbaycan pasaportunun geçerlilik süresi 10 yıldır. Azerbaycan pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Azerbaycan Türkçesi ve İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan pasaportu</span> Pasaport

Lübnan pasaportu Lübnan vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmi belgedir. Pasaportun ön yüzünde Arapça ve Fransızca yazılmıştır, kapakları sert mukavvadandır. Pasaportun içinde ise Arapça, İngilizce ve Fransızca yazılmıştır. Şubat 2009'da Lübnan İçişleri Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, elektronik pasaporta geçiş için hazırlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek pasaportu</span>

Bosna-Hersek pasaportu Bosna-Hersek vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Bosna-Hersek'in Biyometrik pasaporta geçmesiyle beraber Bosna-Hersek vatandaşları 15 Aralık 2010 tarihinden itibaren Bosna-Hersek vatandaşları İngiltere ve İrlanda hariç Avrupa'nın çoğu ülkesini vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan pasaportu</span>

Yunan pasaportu, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rus pasaportu</span>

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan pasaportu</span>

Pakistan pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Pakistan vatandaşları için verilir. Pasaport, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pakistan'ın Makinede okunabilir biyometrik pasaportları bölgesel pasaport büro ve Pakistan elçilikleri tarafından verilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şili pasaportu</span>

Şili pasaportu, Şili vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Şili pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan sehayatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay pasaportu</span>

Paraguay pasaportu, Paraguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Paraguay pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela pasaportu</span> Pasaport

Venezela pasaportu ülke dışına seyahat ettiği için Venezuela vatandaşlara verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.