İçeriğe atla

Ermeni Patriği

Ermenği Patriği ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">I. Bartholomeos</span> Ekümenik Patrik ve Konstantinopolis Başpiskoposu

I. Bartholomeos doğum adıyla Dimitris Arhondonis, Türk din adamı, mevcut İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposudur.

Dadyan Ermeni İlköğretim Okulu, İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki Zeytinlik mahallesinde bulunan bir ilköğretim kurumudur. Kurucusu olan Barutçubaşı Hovahannes Dadyan'ın ismini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Ermeni Patrikhanesi</span> Ermeni Apostolik Kilisesinin Kudüsteki karargâhı

Kudüs Ermeni Patrikhanesi veya Ermenice özgün ve resmî adıyla Առաքելական Աթոռ Սրբոց Յակովբեանց Յերուսաղեմ Kudüs'te bulunan Ermeni Patrikhanesidir. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı olan Patrikhanenin 96. ve şu anki Patriği Torkom Manukyan 1990 yılında seçilmiştir.

Kumkapı gösterileri, 27 Temmuz 1890 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'un Kumkapı semtinde gerçekleşen siyasi eylemdir. Gösteri nedeniyle güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmada çok sayıda gösterici ve zabit yaşamını yitirmiş; pek çoğu da yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikiforos (patrik)</span> Rum Ortodoks patriği (806-815)

I. Nikeforos, 806 ile 815 yılları arasında Rum Ortodoks Patrikhanesi, 268. patriği olarak görev yapmıştır.

Surp Karasun Manuk Kilisesi Türkiye'nin Hatay ilinin İskenderun ilçesinde bulunan bir Ermeni Apostolik Kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1987'de İstanbul Ermeni Patrikhanesi tarafından yenilenerek Patrik Şınorhk Kalustyan tarafından ibadete açılmıştır. Kilise 2001 yılında ise yeniden onarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Meletios</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu, İskenderiye Papası ve Patriği

Patrik IV. Meletios,, 25 Kasım 1921 ile 10 Temmuz 1923 yılları arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 260. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Emmanuel Metaxakis adıyla doğan Patrik, Konstantinopolis'ten sonra 1926-1935 yılları arası İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde II. Meletios adıyla Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Kirillos</span>

Patrik V. Kirillos,, 1748-1751 ve 1752-1757 yılları arası 2 kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır. Patrik olmadan önce Nikomedia Metropoliti olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Anthimos</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

Patrik VII. Anthimos,, 20 Ocak 1895-29 Ocak 1897 tarihleri arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 259. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Angelos Tsatsos adıyla doğan Patrik, Halki'de ölmüştür.

Patrik IV. Kallinikos,, 16 Ocak 1757 ile 22 Temmuz 1757 tarihleri arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 225. patriği olarak görev yapmıştır. Konstantinos Mavrikios adıyla doğan patrik III. Kallinikos'un tahta çıkarken ölmesi nedeniyle bazen patrik sayılmaması nedeniyle III. Kallinikos olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Neofitos</span>

Patrik VI. Neofitos, 27 Eylül 1734-Ağustos 1740 ve Mayıs 1743-Mart 1744 tarihleri arası 2 kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, patriği olarak görev yapmıştır. Patrik olmadan önce Kapadokya'daki Caesarea Metropolitliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Sofranios</span>

Patrik III. Sofranios, 1863-1866 arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi, 252. patriği olarak görev yapmıştır. 1798'de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğan Sofranios İstanbul Patrikliği görevinden sonra 30 Mayıs 1870'te İskenderiye Rum Ortodoks Patrikhanesi Patrikliği yapmış ve ölene kadar bu görevde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Kirillos</span> Konstantinopolis Patriği

I. Kirillos ya da I. Kirillos Lukaris Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 190. Ekümenik Patriği.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">V. Konstantinos (patrik)</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

Patrik V. Konstantios,, 1897 ile 1901 yılları arası Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Konstantinos Valiadis adıyla Sakız'da doğan Patrik 1914 yılında öldükten sonra Heybeliada Ruhban Okulu'na defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nizamnâme-i Millet-i Ermeniyân</span> Ermeni milletinin kendi içinde yönetimini sağlayan anayasa

Nizamnâme-i Millet-i Ermeniyân, Ermeni aydınları tarafından hazırlanan ve 150 maddeden oluşan nizamnamenin, 1863 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından onaylanan ve Patrik'in yetkilerini ve yeni kurulan Ermeni Meclisini tanımlayan şeklidir. Bu nizamname, diasporadaki Ermeni Kilisesi arasında hala aktiftir. Osmanlı Türkçesi versiyonu Tanzimat döneminde kabul edilen kanunların yazıldığı defter olan Düstur'da yayınlandı.